Амитабх Вардхан: Искаме да инвестираме в България през следващите 10-15 години

40010
Амитабх Вардхан: Искаме да инвестираме в България през следващите 10-15 години

Амитабх Вардхан е главен изпълнителен директор на веригата кина Cine Grand, която вече работи и в България. Завършва Мениджмънт в хотелиерството и магистратуа "Бизнес Администрация". Повече от 8 години е главен изпълнителен директор на компания PVR – Индийска компания за опериране на мултиплекси. По време на неговия мандат компанията се превъръща в национална марка и добавя повече от 125 екрана. Той отговаря за цялостната рентабилност, стандарти и други оперативни въпроси на веригата. Преди PVR той е работил с големи марки като верига хотели Sheraton, Dominо’s, Pizza Corner, Unilever и други.

На 2 април (четвъртък) 2015 г. в Sofia Ring Mall беше открит новият обект на Cine Grand с прожекция на последната за момента част от поредицата "Бързи и яростни". Във връзка със събитието поговорихме с господин Вардхан. Ето какво разказа той пред Actualno.com:

На първо време – поздравления за новия обект. Разкажете ми малко повече за него?

Първото важно нещо е, че това е първото кино в Европа, оборудвано само със столове с регулируема облегалка. Само няколко такива кина съществуват в Америка. В Европа това е първото подобно кино. То разполага с над 600 места.

Става въпрос за луксозно кино. Разполагаме с 10 екрана – 2 от тях се намират в отделно фоайе, което разполага с отделни тоалетни и място, на което се продават храни и напитки. Местата тук (в киното, разположено в Sofia Ring Mall – бел.ред.) са много по-добри от останалите.

Що се отнася до самия проект  - това е най-големият мол в България. Така че всичко се случва заедно. Разполагаме също така с последните достижения в света на техниката. Опитваме се и да осигурим по-добро обслужване за клиентите. Като цяло всичко това е една уникална концепция, която се опитваме да стартираме в България.

Колко важно беше за Вас да отворите кино точно тук, в Sofia Ring Mall? Имам предвид обектът се намира близо до София и може да привлича клиенти и от близките населени места?

Вижте, планирането на това кино започна още от преди 3,5-4 години. По това време локацията беше извън града, освен това реконструкцията на Околовръстното шосе все още продължаваше. Спомням си, че тогава не ставаше въпрос за пътища нито с по 6 ленти, нито с по 8. Въпреки това бяхме убедени в проекта.

Не може да откриете нещо толкова голямо в центъра на града. Така че ако искате да създадете нещо ново и уникално, трябва да дойдете на Околовръстното шосе.

Не бих казал, че София е толкова голям град. Пътуването от единия до другия край отнема 2 часа. Затова съм убеден, че ако предложиш добър продукт, ако предложиш качествено кино, клиентите ще дойдат. Убедени сме в собствените си възможности. И да, затова направихме киното тук.

Какво следва за Cinegrand в България – развитие на вече работещите кина или разширяване към други градове – например Пловдив или Бургас?

Киното в City Center Sofia е много хубаво, виждал сте го. Проблемът е самият мол, запознат сте и с това. Въпреки това – максимум до 1 година търговският обект ще претърпи промяна. В резултат той ще придобие по-луксозен вид. Когато това се случи, всичко ще бъде вече наред. Виждал сте залата „Цар”, освен това останалите екрани там (в киното – бел.ред.) са много добри.

Разполагаме и с кино в Бургас. В него има 8 великолепни екрана. Та по отношение на екраните нямаме проблеми. Разполагаме вече с 24, които вече функционират.

Що се отнася до останалите градове – ние разглеждаме всички възможности. Където ни се отвори възможност, ще се възползваме от нея. Искаме да продължим да се развиваме и през следващите 5 години и да разполагаме с общо 100 екрана. С други думи – вече имаме 24 екрана, искаме да разполагаме с още 76. Това е мечтата ни.

В плановете ни са още Пловдив, Русе... В Плевен вече има едно кино (бел. ред. - друга марка, не Cinegrand), в Бургас също. Разглеждаме възможността и за Варна. Разглеждаме всички тези места. Където имаме възможност, ще отворим кино.

От повече от година сте (Cinegrand – бел.ред.) в България. Какви са първите Ви впечатления от родните киномани?

Според мен българите, които ходят на кино, не са придирчиви. Що се отнася до киноманите – например в CCS (City Center Sofia) са предпочитани филмите, които са по-драматични или арт.

Очаквам тук (в киното в Sofia Ring Mall – бел.ред.) вкусовете да са повече на страната на екшъните. Например Fast and Furious 7 очаквам да се представи много добре. От друга страна заглавия като „Принцесата на Монако“ (Grace of Monaco) са предпочитани в обекта в CCS. Като цяло филмите, които се представят добре в световен мащаб, са успешни и тук.

19-ият София Филм Фест стартира след броени дни

От днес сме в мрежите – а фестивалът наближава! Време е! ВСИЧКИ билети за фестивала ще бъдат в продажба днес от 12,00 часа!&...

Клиентите настояват за по-добро качество – на филмите, на кината. Затова ние сме тук.

Мислите ли, че можете да привлечете онези, които си седят вкъщи и чакат филма да излезе с хубаво качество, за да го свалят от интернет?

Това, което казвате е напълно вярно. Проблемът е голям. И той се състои в това, че хората си мислят, че гледайки съответния филм на мобилния телефон, таблета си или по телевизията, това представлява кино преживяването.

За нас това не е кино преживяване. Трябва да видите филма на по-голям екран. В случая – изобщо не задълбавам в причините защо българите не го правят. Всъщност преживяването си заслужава, когато гледаш филма на голям екран.

Сигурен съм, че цените, които предлагаме – между 6 и 13 лв. максимум за столовете с регулируема облегалка, предлагаме и филми за 3 лв., както и качеството, което предлагаме, привличат потребителите. Целият процес обаче ще отнеме време, за да се променят навиците на хората. Искам хората да ни посетят веднъж. Направят ли го, ще се върнат.

Чудех се дали Cinegrand обмисля предлагане у нас и на не толкова (според българските стандарти) популярни филми? Foxcatcher идва веднага на ум.

Българското кино и неговият 100-годишен юбилей в програмата на 19-ия София Филм Фест

В годината, в която родното кино навърши 100 години, а София бе признат за един от петте световни града на киното на ЮНЕСКО, най-мащабн...

Абсолютно. Например ние организираме много фестивали на киното в CCS. Като част от програмата предлагаме и подобни заглавия. Ние сме отворени. Ако някой разпространява в България, ние ще го предложим в кината си.

Питам, защото от моя гледна точка – налице е определен глад за нетолкова мейнстрийм кино в България. Имам предвид, настрана от заглавия като „Бързи и яростни“ и „Отмъстителите“ и др.

Разбира се. Например по време на фестивала в CCS предлагахме „Нимфоманката“. Не бих го нарекъл толкова арт филм, по-скоро е различен. Ние винаги ще сме отворени да показваме такива, по-различни филми.

Какви са вашите цели в краткосрочен аспект – да речем следващата година-две?  

Ако имате предвид моята цел, що се отнася до кината, е да правя клиентите щастливи. И да правя пари, печалба. Ако има печалба, отваряме още кина. Това са двете ми цели.

Що се отнася до спечелените пари, ние не ги взимаме, а ги реинвестираме. Искаме да инвестираме в България през следващите 10-15 години.

Най-новият филм на Георги Дюлгеров „Буферна зона” – с премиера на София Филм Фест 2015

„Винаги съм бил против надписа „Един филм на режисьора еди-кой си…” Този абсурд е очевиден за всеки, който мал...

Щом имате такива планове, значи не считате, че пазарът тук е пренаселен?

Абсолютно прав сте. Това е един от сериозните ни проблеми. НО! Пазарът е пренаселен в София. Това не е така в останалите часи от страната. В столицата има повече кина, отколкото във Варна. Отделно в много населени места няма кина. Трябва да стигнем и до по-малките центрове и там имаме много потенциални клиенти.

Освен пренаселването на пазара, с какви други проблеми трябва да се справяте?

Ако броят на екраните се увеличава, а броят на клиентите не, това означава, че повече хора трябва да гледат филмите, които предлагате. Имаме повече екрани, тъй като хората искат да гледат филми.

Кината трябва да бъдат посещавани. Пречките пред това са основно две – пиратството и необходимостта от достъпни цени. Потенциалните клиенти трябва да видят и разберат, че предлаганата услуга не е скъпа. Но така или иначе пиратството е сериозен проблем.

Интервю на Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю