Ани Маринова пред Actualno.com: Помагаме на деца без родителска грижа да открият изкуството

68953
Снимки:

Вече седем години инициативата "Оцвети ми лято" събира деца, лишени от родителска грижа. В инициативата участват 25 деца и младежи, а тя продължава 17 дни. Тя запознава децата с изкуства като рисувано, театър, цирк, фотография, музика и фолклор. Инициативата се прави на доброволни начала - за нея, за участниците, за целите, Actualno.com разговаря с г-жа Ани Маринова, зам.-председател на сдружение "Медиум", което отговаря за "Оцвети ми лято".


Сливенски ученици помагат на отделението по неонатология в областната болница

Сливенски ученици започнаха кампания в помощ на Отделението по неонатология в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", съобщиха от лечебното заведен...

Г-жо Маринова, разкажете ни малко повече за благотворителната инициатива „Оцвети ми лято”?

По същество това е училище за изкуства, което се организира от 2008 година насам. То се провежда под формата на летен лагер с възпитаници на Дом за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ) „Христо Райков” в Габрово. Целта му е да запознае децата с различни видове изкуство, да им помогне да разгърнат творческите си възможности и да провокира индивидуалността им.

От две години насам сдружение „Медиум”, на което аз съм заместник-председател, пое организацията на „Оцвети ми лято”. Иначе идеята се реализира от норвежката организация „Тангра”, която е основана от българи и норвежци. Основател на училище „Оцвети ми лято” е Яница Симеонова. Много активни фигури в инициативата са още Петко Чернев и Алексей Николов, които също са част от основателите и са доброволци от 2008 година.

В инициативата участват от седем години предимно едни и същи деца от ДДЛРГ „Христо Райков”. От тази година планираме да привлечем и деца от други домове за лишени от родителска грижа.

Кога се провежда „Оцвети ми лято”?

Аз НЯМА да дарявам по Коледа

Коментар за дарителските кампании по Коледа взриви мрежата. Изказването предизвика цял куп дискусии, хапливи коментари и крайни мнения,...

Училището го провеждаме през лятото, в база на МОН до Соколовския манастир, но от тази година разширяваме дейността и обхвата му. Започваме от януари със съботно-неделни работилници, като допълнително ще уточняваме точните дати, защото много зависи кога доброволците ни са свободни и могат да участват. За начало предвиждаме работилницата да се провежда веднъж месечно.

Отделно се надяваме и да уточним от кои домове освен „Христо Райков” ще вземем деца в „Оцвети ми лято”. Искам да привлечем пет-шест деца, по възможност по-малки – около десетгодишна възраст. Определено има много позитивен резултат от работата, когато започнем с по-малки деца, които израстват с нас. А по-големите им е по-трудно заради уединението край Соколовския манастир – 17-18 дни без интернет, представете си. Базата има и преференциални цени, затова я предпочитам, освен уединението.

Какво представлява един ден в „Оцвети ми лято”?

Започваме сутринта с някакво спортно занимание. През целия ден например има хора, които се занимават с цирково изкуство. Децата постоянно са навън, сред природата и се занимават с нещо. Към 10:00 часа започват различните видове работилници. През тази година имаше работилница за градинарство, боядисвахме съоръжения край Соколовския манастир, облагородявахме. Партньор ни бяха от Природен парк „Българка” и те ни бяха осигурили инструменти и консумативи.

Част от работилниците са чисто занаятчийски и в тях изработваме декорите за финалното представление, с което завършва училище „Оцвети ми лято”. Провеждаме го на някое ключово за Габрово място – миналата година в Кукления театър, тази година в Художествената галерия. Рано е да кажем още къде ще сме догодина, може би в Етъра.

Най-после - в НС има законопроект, който ще помогне на безброй болни деца

Законопроект, с който може да бъде спасен животът на безброй деца, беше внесен в Народното събрание. Става дума за поправки в Закона з...

Отделно децата пеят много народни песни, свирят на китара, направихме и фотографска лаборатория. Миналата година едно от децата, което не можеше да чете пиесата, която правим, за две седмици се научи да го прави перфектно, разбра много от думите, които не му бяха понятни. Това беше разкошно, като някакво цвете, което отгледахме.

Освен изкуства, мислите в „Оцвети ми лято” да се занимавате и с други теми?

Има няколко инициативи, които са практично ориентирани. Те обаче не бягат тотално от идеята за изкуство, но представляват и практичен занаят. Тази година решихме да направим работилница за ситопечат. Нещата, които излизат като продукти, са скъпи, защото са ръчна изработка и биха могли да носят на автора им прилични средства, а и се търси. Такава работилница вече правихме в Плевен, в „Дон Кафе”. Мислим да вложим малко средства за лятото и за училището.

Планираме и да направим нова работилница за изработка на музикални инструменти.

Колко средства за Ви нужни за реализация на инициативата?

"Българската Коледа" направи дарение на болницата във Видин

„Българската Коледа” дари слухов апарат за новородени на видинската болница. Това каза д-р Виолета Дочкова, директор на М...

В рамките на 11-12 хил. лева се справяме, толкова имахме през лятото на 2013 година, сега сме събрали 11 998 лева. Те ни стигат да платим 14 дневен лагер – нощувки, храна за децата, за доброволците, транспорт, да направим грамоти и подаръци за децата, които са работели най-много.

Преди парите идваха основно от норвежката организация „Тангра”, но тя постепенно се изтегля. Миналата година 50% от средствата бяха от „Тангра”, намерени и осигурени, тази година само 10% дойдоха от тях. Сега в 12-те хил. лева влизат и съботно-неделните работилници.

Как популяризирате инициативата?

Освен с помощта на The Mags и медийна група Webground, включваща сайтовете Actualno.com, Expert.bg, iWoman.bg, Sportline.bg, на която благодарим горещо, основен партньор от две години ни е БНР. Миналата година направихме работилница по радиожурналистика. С нея се занимават двама журналисти – Валери Леков, от Кюстендил, който прави страхотен театър, както и Цветан Цветанов от програма „Христо Ботев”. С тях направихме директно радиопредаване от галерия „Христо Цокев” в Габрово. Децата са водещи и се прави на живо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю