Анна Янева за Actualno.com: Готови сме с нов Закон за насърчаване на инвестициите

24576
Анна Янева за Actualno.com: Готови сме с нов Закон за насърчаване на инвестициите
Снимка: БГНЕС

Анна Янева е родена на 18 януари 1955 г. в София. Завършва търговския техникум в гр. София и магистратура по „Управление и организация на МТС” във Висш икономически институт „Карл Маркс”.

В периода 2009-2012 г. Янева е член на Постоянната комисия по „Икономика, енергетика и туризъм” към Народното събрание.

От 2005 г. до 2009 г. Янева е на длъжност заместник-министър в Министерството на икономиката и енергетиката, ресор „Икономика”, преди това работи като главен секретар на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. Тя е заместник-министър в МИЕ е и в периода юни 2013-до оставката на кабинета.

Госпожо Янева, каква е визията на БСП за развитието на икономиката?

Коалиция "БСП Лява България" е за икономически активна държава. За държава, която освен регулатор е собственик и инвеститор. За държава, която е предвидим и коректен партньор за бизнеса.

Приоритетите за икономическо развитие за нас са енергетика, земеделието и свързаната с него преработваща индустрия, туризмът, отделни сектори на машиностроенето, химията и информационните технологии, културните и творчески индустрии. Развитие на инфраструктурата и намаляване на неравенството между регионите.

Ние ще работим за реиндустриализация на страната, за развитие на българската индустрия и защита на българското производство, насърчаване на малкия и среден бизнес. Ще работим за развитие на науката, технологиите и иновациите.

Как ще го постигнем?

Готови сме с нов Закон за насърчаване на инвестициите. Предлагаме конкретни насърчителни мерки за инвестиционни проекти във високо технологични производства, производства, които създават висока добавена стойност и особено тези, които се осъществяват в икономически изостанали райони, райони с висока безработица като:

- Безвъзмездно придобиване на терени - частна общинска и държавна собственост.

- Придобиване на дялово участие в дружества чрез парични или непарични вноски от страна на държавата, общините и търговските дружества с над 50% държавно участие.

- Частично възстановяване на осигуровките на работниците и служителите за 24 месеца. И за да съм коректна тази насърчителна мярка я има и в сегашния закон. Но там е записано може за 24 месеца. Сега ние уточняваме, когато инвестицията се реализира в икономически изостанал район, срокът ще е 24 месеца, а за всички останали той ще бъде 12 месеца.

- Разбира се, ще запазим досегашните насърчителни мерки.

Какви промени трябва да се предприемат за подобряване на средата за правене на бизнес?

За насърчаване на малкия и среден бизнес предвиждаме:

- Достъп до финансиране - чрез оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и Българската банка за развитие и възможностите които предостава европейската програма "Еврика".

- Активна политика за интернационализацията на малките и средни предприятия, чрез осигуряване на възможност за участие в международни изложения и панаири и търговски мисии. Само за тази година осигурихме участие на българските малки и средни предприятия в 40 изложения, нещо което не се е случвало

- Държавна подкрепа за участие на МСП в национални изложения.

- Въвеждане на мълчаливото съгласие.

- Задължителна оценка на въздействието за всички нормативни актове, касаещи МСП.

- Повишаване прага за регистрация по ДДС.

- Въвеждане на правилото предлагаш един регистрационен режим отпадат два.

Какво е мнението Ви за иновациите и каква роля трябва да играят те?

По отношение на иновациите, ще продължим започнатото през тази година. А именно - осигуряване на средства от държавата за развитие на иновациите. С бюджета на страната за тази година бяха осигурени 20 милиона лева. Със сигурност не са достатъчни, но трябва да имаме предвид, че за 2013 г. няма осигурен нито един лев.

- Успяхме успешно да проведем 7 конкурсна сесия на Националния иновационен фонд с бюджет от 10 мил. лева

- В момента приключва проекта "Техностарт" насочен към студенти и докторанти.

Орешарски: Давам пълен отчет, откакто съм премиер

Откакто съм премиер периодично отчитат свършената от мен и министрите ми работа пред парламента и пред журналистите. С тези думи премие...

За съжаление, служебното правителство спря много важни проекти, като т.н. "Ваучерна схема", членството ни в Европейската космическа агенция и възможността за участие на българските фирми във високо технологичен инкубатор в Силициевата долина. Изключително важни проекти, дълго чакани от научните среди и бизнеса и аз нямам обяснение защо са прекратени.

Ще предложим и Закон за управление на държавните фирми. Целта е, чрез този закон да бъдат създадени нормативни условия и да бъде наложена обществена практика за превръщането на държавните фирми в нормални пазарни субекти, равностойни партньори на частния сектор, които генерират растеж и заетост, а не корупция, дефицит в държавния бюджет и междуфирмена задължнялост. За повече публичност и прозрачност.

Очевидно положението в енергетиката е критично. Какъв е изходът от ситуацията? Ако няма възможност за бързо преразглеждане на договорите с американските ТЕЦ, трябва ли и как трябва да се увеличава цената на тока?

Ние сме против значителното увеличаване на цената на електроенергията. Ние сме за мерки за финансово стабилизиране на енергийния сектор и предоговаряне на неизгодните условия за производство и изкупуване на електроенергия. Това е възможно и ние го показахме.

С промяна в законодателството създадохме възможност да бъдат реализирани икономии в системата и отстранени несправедливи финансови тежести за потребителите като:

- намалихме така наречения "студен резерв" от 1050 на 500 Мвт.

Стойнев смята, че оставя икономиката в по-добро състояние от преди

Оставям икономиката в значително по-добро състояние, отколкото я заварих. До месец май всички икономически индикатори се повишаваха. Ко...

- намалихме признатите загуби от 15 на 8% и нормата на печалба от 12 на 8% на ЕРП-тата.

- намалихме цените на всички производители на електроенергия.

- освободихме износа на електроенергия за региона, като премахнахме така наречените "цветни добавки" от такса пренос, което увеличи многократно износа.

- въведохме балансиращ пазар, чрез който разходите за произведената в повече енергия се поема от този който го причинява.

За съжаление, времето не ни стигна за въвеждането и на други мерки.

Интервю на Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю