Атанас Атанасов: Искаме устройството ни за незрящи да достигне до максимално много хора

79348
Атанас Атанасов: Искаме устройството ни за незрящи да достигне до максимално много хора
Снимка: личен архив

В ежедневието ни се случва да се разминаваме с незрящи или с други хора в неравностойно положение, но колко от нас се замислят за трудностите, с които те се сблъскват, когато става въпрос дори за най-прости действия? Е, Атанас Атанасов се е замислил. Заедно със свои приятели и съмишленици, ученикът в 12 клас на русенската математическа гимназия „Баба Тонка” успява да създаде Vision - устройство, подобно на таблет, което е предназначено специално за незрящи. По него има още работа – в момента например дизайнът се преработва, но идеята на Наско вече впечатли мнозина. Вижте какво разказа той за изобретението пред Actualno.com.

Идеята за Vision е била провокирана от нещо, на което сте станал свидетел в метрото. Разкажете ни малко повече за това.

Дарин Маджаров за Actualno.com: Само човек с твърда позиция може да направи образованието приоритет

Възможно ли е да си само на 26, а вече успешно да си реализирал идеята си за бизнес? Да и Дарин Маджаров е доказателство за това. Той е...

Късната пролет на 2013 година бях в София на състезание. След краят му тръгнах за вкъщи. За тази цел трябваше да мина през метростанция Сердика. Преди да вляза, забелязах незрящ господин, който се опитваше да влезе с бялото си бастунче. Заедно с факта, че се движеше и близко до стената, той влезе, слезе долу и взе мутриса без да знае дали е правилна. Не беше питал никого. Следейки го, се замислих по какъв начин приемат информация, защото останалата част имаме смартфони, таблети и може да се каже, че постоянно сме свързани с мрежата. Незрящите обаче нямат тази възможност. Така, пътувайки към вкъщи в следващите 5 часа, в мен назряваше една идея. Идеята, която след като я споделих с моите приятели, придоби името Vision.

На какъв етап в момента е развитието на устройството?

Ние сме на наистина ранен етап. Все пак моите очаквания са в следващите 12-18 месеца да имаме напълно работещ прототип с изчистени бъгове. Тогава аз лично искам да направим едно мащабно представяне на продукта. Разбира се, това ще е така, ако останем 4-членен екип. Ако добавим още хора и финансиране, можем да очакваме още по-бързи темпове.

Как си представяте финалния му, напълно завършен и разработен вариант?

Твърде рано е да се каже. Винаги може продуктът да се развие в много и различни посоки. В момента сме се съсредоточили върху даден вариант, но това не значи, че няма да има промени. Нещо, което малко хора знаят е, че това е само началото и няма да е единственото устройство, помагащо на хора в неравностойно положение.

Режисьорът Уберто Пазолини за Actualno.com: Животът е комедия

Уберто Пазолини е италианец, но от години живее в Лондон. Наследник е на Лукино Висконти. Макар по професия да е банкер, от 30 години н...

Създадени ли са подобни таблети за незрящи в чужбина? Вие и екипът ви споделяте ли опит с чуждестранни партньори?

Много малко подобни неща има в чужбина. С чуждестранни партньори тепърва ще сътрудничим. Искам само да уточня, че тази версия няма да е толкова таблет, колкото електронен четец. В момента в България се свързахме с достатъчно хора, които искат да помогнат. Чуждестранните ни партньори, които ще търсим, са за най-трудните неща от изработката и разпространението.

Все пак това е и едно бизнес начинание. Как планирате да го развиете?

Искаме да достигнем до световен пазар. Да, ние сме ученици, а скоро и студенти. Да, имаме идея и работим по нея. И да, борим се да предоставим устройството си на максимално много хора. Чух, че сме били наивници, но аз бих казал, че сме предприемчиви. В момента сме свидетели как има много примери за 20-годишни, постигнали много в технологичния сектор. Има вероятност ние да се наредим до тях. Надявам се да стане реалност.

На този етап имате ли някакво финансиране (може би от бизнес ангели)?

Режисьорът Уберто Пазолини за Actualno.com: Животът е комедия

Уберто Пазолини е италианец, но от години живее в Лондон. Наследник е на Лукино Висконти. Макар по професия да е банкер, от 30 години н...

За момента нямаме никакво финансиране. Има компания, която може да ни снабди с части, които в момента са ни необходими, но чакаме да отговорят дали ги имат в наличност. Иначе вече имаме покани към няколко бизнес ангела. Все пак сме предпазливи относно това.

Каква ориентировъчно би била цената на устройството?

Сегашните електронни дисплеи, показващи 1 ред информация, струват над 5000 лева. Нашето устройство ще показва минимум 21 реда и искаме да редуцираме цената до под 1000 лева. Дали това ще стане само времето ще покаже.

Как Vision ще улесни хората в неравностойно положение? Забелязвате ли вече интерес от тяхна страна към проекта?

За момента ще им позволи да четат главно книги. Освен това и всякакъв вид документи, но главно книги. Освен това ще им позволи да го правят навсякъде. В парка, на училище, пред блока. Нещо, което в момента те не могат да направят. От незрящи вече получих няколко мейла, с които се казва колко искат да помогнат. Това много ме обнадежди, че достигнах до тях. Обратната връзка е важна.

Дарин Маджаров за Actualno.com: Само човек с твърда позиция може да направи образованието приоритет

Възможно ли е да си само на 26, а вече успешно да си реализирал идеята си за бизнес? Да и Дарин Маджаров е доказателство за това. Той е...

В момента сте в 12-и клас. В чужбина ли възнамерявате да продължите образованието си или в България?

Аз лично задължително ще остана в България. Тук може да се направи много и не виждам защо да не се развивам тук. Дори много хора в последно време са на това мнение. Общо взето половината екип ще остане и половината ще излезе в чужбина. Все пак искаме да развиваме устройството в България и да е максимално само българско производство.

Какво обичате да правите в свободното си време?

Нямам идея защо хората мислят, че ние сме се забили само върху работата и ученето. Всички обичаме да купонясваме. През свободното си време гледам да съм с приятели. Така като аз съм от селце до Русе, отдавам цялото си внимание на работа, но в града постоянно съм с приятели. Когато обаче не сме организирали нещо за през нощта, помагам на млади ученици в програмирането. Също така обичам да снимам. Нямам страница, както е модерно ако имаш фотоапарат за над 200 лева. Просто обичам да запечатвам моменти.

Вярвате ли, че младите хора с идеи могат да видят успешната им реализация в България? Съветът Ви към тях?

Дарин Маджаров за Actualno.com: Само човек с твърда позиция може да направи образованието приоритет

Възможно ли е да си само на 26, а вече успешно да си реализирал идеята си за бизнес? Да и Дарин Маджаров е доказателство за това. Той е...

Ако не в България няма къде другаде. Тук е мястото, където ще ви оставят без проблем да работите по идеята си, стига да вярвате в нея. Познавам достатъчно примери в тази насока. Има достатъчно бизнес ангели, готови да ви помогнат и да ви дадат добър старт. Също така има много хора, готови да ви дадат съвети. В България има голяма общество на StartUp, така наречените компании. Всеки би помогнал, ако може. Съветът ми е да не оставяте мечтите си на страна. Вгледайте се в проблема на другите, дори и да не ги познавате. Можете да достигнете до нещо голямо. Аз например нямах нито един познат незрящ. Това не ми попречи да се хвана за идеята и да я направя моя кауза. Действайте!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю