Боил Банов за Actualno.com: Който иска НГДЕК да остане на Женския пазар, да намери законов начин

85604
Боил Банов за Actualno.com: Който иска НГДЕК да остане на Женския пазар, да намери законов начин

От вече над една година казусът "НГДЕК" продължава да няма адекватно решение - да остане ли Класическата гимназия на Женския пазар т.е. в центъра или да се върне в старата си сграда на ул. "Баба" в квартал "Модерно предградие". Вече второ правителство се занимава с НГДЕК - служебното, а проблемът ще трябва да се реши със сигурност от следващия, редовен кабинет. Пред Actualno.com заместник-министърът на културата Боил Банов коментира какво се случва и какво има да се случва, след като родители на ученици в гимназията заведоха дело срещу заповед относно местоположението на НГДЕК на предишния културен министър Петър Стоянович. Едно е сигурно - ако групата хора, която включва известни имена като Ирина Абаджиева-Репуц, не намери законово основание Класическата гимназия да остане на сегашния си адрес в центъра, то от април 2015 година тя трябва да се върне в "Модерно предградие". Причината е прозаична - изискване на Европейската комисия във връзка с реализирания на ул. "Баба" ремонт с евросредства.

Г-н Банов, какво е актуалното положение с Класическата гимназия?

Петър Стоянович няма да се размине със съда заради хаоса с НГДЕК

Дело срещу бившия културен министър Петър Стоянович заради Класическата гимназия ще има. Това стана факт, след като на втора инстанция ...

До края на първия учебен срок НГДЕК със сигурност остава в сградата на 13-то ОУ на Женския пазар. След това предстои да бъде взето решение – по време на зимната ваканция.

Какво се случи с предписанията, които РЗИ наложи? Взет ли беше под внимание Техническия паспорт на сградата на 13-то ОУ, изготвен от ВМЛ Консулт през 2012 година, в който се посочва, че има проблем с оттичането на вода заради неработещи инсталации и това е довело до „компроментиране” на стена в кухненския блок на първия етаж? Имаше и проблеми с покрива, с комин, който е опасен за живота на ползвателите на сградата по експертна оценка?

В момента започна поетапно сменяне на дограмата в 13-то ОУ. Инвестицията е на Столична община. Иначе всичко, що касае покрива, е взето предвид – и коминът, и проблемни покривни конструкции са подменени. Едно мога да ви кажа – РЗИ направи много щателна проверка, не само на документацията, но и на терен. Това, че РЗИ дава разрешение за ползване на сградата, показва, че са преценени всички документални и видими обстоятелства по годността на сградата. А в детайли какви точно са проверките най-добре може да каже РЗИ – аз не знам с абсолютна точност механизма им и подхода им към случая.

Какво се случи с азбестовите проби, взети от сградата на ул. „Баба”? Там първо родители взеха проби, без експертен контрол, после имаше и проби, поръчани от Министерството на културата?

Бяха взети експертни проби, назначени от Министерството на културата – седем на брой. Направиха го специално екипирани специалисти. Четири от пробите показват наличие на азбест в преградни стени в сградата на ул. „Баба”. Съответно тези стени, при които е установено наличие на азбест, са демонтирани. Те не са основни за конструкцията и тяхното премахване не създаде опасност за сградата. Бяха открити азбестови плоскости и при будката на портиера, но те също са премахнати. Когато ремонтните дейности приключиха, поискахме ново становище на Специализирания орган дали всичко е наред. Отговорът беше, че категорично вече няма проблем.

НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени рем...

По отношение на азбестовите плочи вече не се прави разлика в състоянието на азбеста – дали е на прах или е вграден в конструкция, т.е. дали има други материали, които го покриват. Това е европейско изискване и вече е транспонирано в нашето законодателство.

Както Ви е известно, Върховният административен съд вече позволи да има дело срещу бившия културен министър Петър Стоянович заради заповедта му от 21 февруари тази година НГДЕК да остане на Женския пазар. Какви биха били последиците за Министерството на културата, ако съдът отсъди в полза на подалите жалбата 13 родители?

Юридическите последици не мога да кажа какви са. Не съм компетентен по въпроса, а не че не искам да коментирам.

А имате ли коментар защо Министерството на културата и министър Стоянович така рязко си сменят позицията в началото на годината – първо, на 10 февруари, има заповед на Стоянович НГДЕК да се върне в „Модерно предградие”, а след това, на 21 февруари, е издадена коренно противоположна заповед за оставане на НГДЕК на Женския пазар?

Не мога да ви кажа със сигурност, но предполагам, че е заради натиска, който се случва – заради сблъсъка на двете групи по отношение на бъдещето на Класическата гимназия. Отдавна е ясно – натискът на едните е НГДЕК да остане в центъра, а на другите – да се върне в „Модерно предградие”.

Подновиха учебния процес в Класическата гимназия

Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) даде разрешение учебните занятия в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕ...

Бихте ли могли да коментирате има ли някаква база, някакъв шанс, за разбирателство между тези две страни?

Да Ви кажа бях по-голям оптимист преди. Представях си, че ще се седне на една маса, ще се обсъди ситуацията, всички гледни точки, ще се обмислят плюсовете и минусите на различните варианти и ще се стигне до единно решение, на базата на компромис. С времето все повече си мисля, че това няма как да стане, защото интересите са твърде противоположни и няма никаква чуваемост между двете групи. За съжаление това не е никак добре – нещата би трябвало да се решават в разговори, с доводи. Това е жалко за цялото общество – в НГДЕК би трябвало да учат най-културните и възпитани деца, с най-културните и възпитани родители. Предполага се, че всички, които имат нещо общо с Класическата гимназия, са един елит. И ако този елит не може по един такъв въпрос да се разбере, жална му майка на това общество просто.

Преди време имаше слухове, че е възможно сградата в „Модерно предградие” да премине към Столична община и Министерството на културата да не е принципал на НГДЕК. Има ли нещо вярно в този слух?

Такъв казус никога не е стоял на дневен ред, не е бил и разискван.

Имате ли Вие лично позиция, а и Министерството на културата като институция, коя е по-добрата сграда за НГДЕК – тази на 13-то ОУ или тази в Модерно предградие?

На 23.09 ще е ясно остава ли НГДЕК в центъра, имало саботаж на ул. "Баба"

Вчера в Министерството на културата е получено официалното становище на Районната здравна инспекция за състоянието на сградата на 13 ОУ...

Не мога да преценя. Ако общината не беше инвестирала в покрив и дограма в 13-то ОУ, тогава категорично можеше да се даде отговор, че сградата на Женския пазар е несравнима с тази в "Модерно предградие" (бел. ред. - сградата на 13-то ОУ щяла да е много по-лоша от тази на ул. "Баба"). Сградата на „Баба” отговаря общо взето на всички нормални стандарти. Със сигурност ремонтът не е много добре направен и не е качествен, въпреки заключенията на компетентните органи. По експертна оценка всичко в България е приказно – сградата на „Баба” е приказна, сградата на Женския пазар е приказна, нали разбирате. По експертна оценка всичко в България е чудо. А по моя експертна оценка, това, което съм видял като гражданин, ми говори че ремонтът не е достатъчно качествен - стената не е правилно боядисана, не са направени парапетите добре ... просто има достатъчно видими неща, от които може да се заключи, че един ремонт е направен през пръсти. Но въпреки това сградата на „Баба” със сигурност притежава необходимите качества да приеме ученици при едни нормални условия.

Сградата на 13-то ОУ също притежава качества да приеме ученици, но при всички положения там има какво да се желае. Едно от ключовите неща е смяната на дограмата, което сега се прави. Покривът, който направиха, също е много важен елемент. Със сигурност трябва да се подобри състоянието и на други неща – например паркетите. Категорично обаче и в 13-то ОУ могат да учат деца. Спорът обаче няма да бъде решен на база кое става и кое не става.

Колко време ще отнеме реализацията на инвестицията в 13-то ОУ?

До Нова година ще трябва да приключат със смяната на дограмата. При всички положения по  време на зимната ваканция ще трябва да има ясно и категорично решение дали НГДЕК се прибира на „Баба” или остава на Женския пазар.

Ако НГДЕК остане на Женския пазар, какво ще се случи със сградата в Модерно предградие? Все пак тя е реновирана по европейски проект и има изискване да се използва като училище?

Ново начало, стари проблеми - НГДЕК няма разрешително за старт на учебната година

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София няма разрешение да започне учебната година. Това ст...

Точно това описва сложността на проблема. Групата, която иска НГДЕК да остане в центъра, трябва да намери има ли законово възможен ход след април 2015 година Класическата гимназия да не се връща в „Модерно предградие”. Този ход трябва да е ясен, категоричен, през решение на Европейската комисия дори, но за момента такъв ход не се вижда. До зимната ваканция обаче всичко следва да е изяснено, защото не може да се чака до последния момент. Ясно е, че и в двете сгради ще учат български ученици и че училищата ще бъдат държавни или общински, а не частни. Категорично частно училище няма да има.

В момента директорът на НГДЕК г-жа Мариела Папазова е изпълняващ длъжността т.е. временно назначена. Ще има ли конкурс за постоянен директор на Класическата гимназия?

В сферата на Министерството на културата има много длъжности, които влизат в параграф „изпълняващ длъжността” – и в театри, и в училища, и в музеи. Решението на министър Иванов е в рамките на служебното правителство да не провеждаме конкурси с оглед на това, че ние сме за два месеца на власт, а ще назначаваме хора за години напред. Логиката е все пак едно стабилно управление, с по-широка парламентарна и обществена подкрепа, да взима тези решения. Затова, като служебно правителство, ние не назначаваме конкурси, освен в много крайни случаи. Такъв например беше конкурсът за Националния филмов център, където имаше натрупано много напрежение. Най-лесно е да си назначим конкурси, но не го смятаме за редно без стабилно правителство.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю