Боян Юруков за Actualno.com: България предлага динамична среда за нови бизнес възможности

19930
Боян Юруков за Actualno.com: България предлага динамична среда за нови бизнес възможности
Снимка: личен архив

Боян Юруков от годините е сред най-известните блогъри у нас. Работи в сферата на информационните технологии. Въпреки че живее в Германия, непрестанно се интересува от случващото се в България. По повод предстоящия форум „Кариера в България. Защо не?”, който запознава българи, завършили или работещи в чужбина, с възможностите за професионално развитие в родината, Actualno.com поговори с него за реализацията на младите хора и за това що е успех.

Г-н Юруков, от години списвате популярен блог, в който коментирате различни теми. Бихте ли обаче разказали на читателите ни малко повече и за другите си начинания (например в сферата на технологиите)?

Блогърката Ади Василкова за Actualno.com: Чужденците се влюбват в България

Живея, за да пътувам и пътувам, за да живея – това казва за себе си Адриана Василкова, чийто туристически блог Sunshine.bg е изкл...

Занимавам се с доста други неща. Използвам блога като платформа за обсъждането и популяризирането им. Един от най-старите проекти е Lipsva.com – карта на безследно изчезналите в страната. След 4 години работа проектът сега е в пауза, като споделя случаите само в социалните мрежи. Причината беше бездействието на МВР и липсата на развитие по темата. Занимавам се доста и с отворени данни – публично достъпна информация в добре документиран и стандартизиран формат. Целта е да получаваме данни от публичната администрация и да правим сами анализи и визуализации. Има сериозно развитие в България откакто започнах да се занимавам с темата и вече виждаме първите резултати. Друг голям проект е картата за изборите в чужбина. Тя събира и показва лесно секции, декларации и резултати за последните вотове зад граница. Целта е съгражданите ни да се организират и да намират по-лесно секциите до тях. Има още доста неща, които изследвам, развивам и пиша. Такива са системата за следене на новини и документи в публичната администрация, отразяването на статистиката за раждаемостта в медиите, темата с ваксините и прочие. Общо взето имам спорадични мании, които преследвам.

Имате ли наблюдения дали се увеличават младите хора, получили образование в чужбина, които се връщат да работят в България?

Трудно ми е да кажа. Личните наблюдения в никакъв случай не са меродавни. Определено имам немалко сред познатите ми. Други имат бизнес в България и пътуват често. Дали има увеличение или не, е трудно да се каже, защото официална статистика просто няма. Не може и да има, защото е трудно да се кодифицира ситуацията, в която се намират всички българи в чужбина. Много не споменават никъде, че са заминали и за държавата се водят трайно безработни например.

Това, което забелязвам, обаче е силен интерес на бизнеса към българи, завършили на Запад. Това се отнася не само за западни компании с офиси в България, които търсят чуждестранния опит, но и за български компании, гладни за инженери, програмисти и хора с управленски опит. Има сериозно съживяване на пазара и с отварянето на все повече предприятия се усеща глад за квалифицирани кадри. Доста от тях не са в София, което е голям бонус за някои хора.

Специално посрещане за българите от чужбина с народни танци на Летище София по повод форум „Кариера в България. Защо не?“

За втора поредна година специален фолклорен флашмоб се осъществи благодарение на танцова формация „Хороводец“ на Терминал ...

IT индустрията е сред най-бързоразвиващите се в страната. Дали този ѝ възход ще накара много млади хора да предпочетат да останат тук?

IT индустрията наистина набира сила след кризата, но броят заети в нея не е чак толкова голям на фона на пазара на труда. Има нужда от ужасно много кадри, но далеч не всеки може да стане програмист. Това е другият проблем в търсенето на решение в IT сферата – основно се търсят програмисти и тестъри заради аутсорсинг компаниите. Добрата новина е, че покрай startup-ите и развитието на българските компанни, се търсят и хора с други знания. Лошата новина е, че глад за такива експерти има в цяла Европа, а обучението на нови кадри не може да смогне. Така от една страна ще продължаваме да губим специалисти пред по-високите заплати на Запад, а от друга, ще се наложи да внасяме експерти от държави като Сърбия, Македония и от Южна Азия само и само, за да запазим растежа на сектора.

Какво още каза Боян Юруков за мотивацията, успеха и възможностите в България прочетете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю