Борислав Сандов пред Actualno.com: Можем да спечелим поне 1 мандат на евроизборите

80936
Борислав Сандов пред Actualno.com: Можем да спечелим поне 1 мандат на евроизборите
Снимка: БГНЕС

Публикуваме втората част на интервюто ни със съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов. Първата част можете да си припомните тук.

Преди около две седмици Сметната палата публикува одит, в който „Зелените” беше спомената сред партиите, получавали финансиране с неясен произход по време на предизборната кампания миналата година. Коментарът Ви по случая?

Борислав Сандов за Actualno.com: Общественият натиск няма да позволи застрояването на Карадере

Борислав Сандов е роден в Мадан. Завършва „География” в СУ „Св. Климент Охридски”, после и магистратура по спец...

Нямаме от какво да се притесняваме. Ако има санкции спрямо нас, ще обжалваме. Става въпрос за дарения, които сме получавали чрез Epay и PayPal. При тях хората невинаги упоменават трите си имена и ЕГН-то. Законът не е адекватен на новите технически реалности и не е предвидил този момент. Но независимо, че хората не са описали подробно данните си в дарението, всеки един акаунт в тези системи е на реален субект, чието съществуване може да бъде доказано. Става въпрос за 2-3 000 лв. Нашата скромна кампания за тези избори беше с абсолютно ясно финансиране. Партиите, които трябва да се чувстват застрашени по тези въпроси, са част от големите партии или псевдоучастниците в изборите. Ние даже ще предложим законът да се промени така, че да отговаря на реалните технологични особености в момента.

Преди известно време съобщихте за спорно назначение на кадър на ДПС в управата на парк „Българка”. Каква е в момента ситуацията там?

За съжаление нещата в парк „Българка” са много неприятни, защото стартира голямо разпределение на финансов ресурс, непрозрачно и в нарушение на закона. Оправдаха се нашите опасения, че лицето Али Алиев, което бе назначено за директор на парка, освен че няма компетентността да управлява парка, има скритата цел да усвои средства към свързани с него или с партията ДПС фирми. Назначаването му е в нарушение на закона. Всичко това е в ущърб както на природния парк, така и на местните общности, които със стария диркетор бяха съумели да развият добра комуникация и да се включат в дейности по проекти, например да продават сувенири, одеала. В момента, в който се виждаше, че нещата сработват, се направи този нелеп ход с назначението. Новата власт системно подмени директорите и на други паркове (сред които трите национални парка) и на всички регионални инспекции по околна среда и води. Това не може да бъде нищо друго освен политическа метла.

Оптимист ли сте за запазването на парк „Странджа” в незастроен вид?

Да, заради голямата обществена подкрепа. Спряхме окончателно устройствения план. Сега в изработването на новия ще бъдем много активни, за да не допуснем застрояване. Дори да има някакво частично строителство, то трябва да е съобразено с капацитета и закона и да е в места, които са вече урабнизирани.

Борислав Сандов за Actualno.com: Общественият натиск няма да позволи застрояването на Карадере

Борислав Сандов е роден в Мадан. Завършва „География” в СУ „Св. Климент Охридски”, после и магистратура по спец...

Атанас Чобанов и Даниела Божинова са водачите на листата ви за евроизборите. Защо се спряхте на тях?

Имахме вътрешни избори. Това е решението на сериозно мнозинство от делегатите, според които това са най-подходящите кандидати. Даниела Божинова е съпредседател на „Зелените”, тя отговаря за международните отношения, за връзките с нашите партньори в Европейската зелена партия и има много добро познание за европейските институции. Отделно работи много активно по някои „зелени” теми, които не са много припознати в България – равенство на половете, включване на жените в политиката, пряка демокрация.  

Атанас Чобанов е човек, когото дълбоко уважаваме, убедени сме в честността му не само като разследващ журналист, но и като граждански активист. Той успешно защитава редица каузи, които са и наши. Живеейки в Париж в близост до институциите и с активността си по теми като медиен плурализъм, цифрови права, прозрачност на институциите, решихме, че той е много удачна наша номинация.

Имаме концепция, с която всеки от кандидатите се съгласи – ако някой от тях влезе в Европарламента, той ще изкара само половината мандат, след което ще даде възможност на следващия след него също да изкара половин мандат. Половината от листата ни са мъже, другата половина - жени.

Какви са Вашите очаквания и прогнози за евроизборите?   

Михайлова: Европейският съвет не е обсъждал въпроса с добива на шистов газ

Въпросът за добиване на шистов газ с технологията "фракинг" не е обсъждан на последното заседание на Европейския съвет на министрите по...

Имайки предвид, че подкрепата за ГЕРБ в някаква степен запада, а Реформаторксият блок според мен не отговори на очакванията към него, подреждайки по този начин листата си, и имайки предвид нашите собствени кандидати, вярвам, че имаме шанса да достигнем до един мандат. Дори да не стане, убеден съм, че ще получим по-сериозна подкрепа в сравнение с предишните избори и ще се утвърдим като значима партия в политическия живот на България.

В Европа напоследък като че ли има по-голямо доверие към „зелените” партии?

Да, съществува такава тенденция. В настоящия парламент „Зелените” бяха четвърта политическа сила, най-вече защото никога не са отстъпвали от позициите си и не са били въвличани в скандали, а са успявали да реализират обществено-значими каузи. Единственият проблем, който още съществува, е липсата на предствители на „Зелените” в ЕП от Източна Европа. Дано това да се промени сега и да има поне по един човек от Чехия, Унгария и защо не от България.

Става ли бъгаринът по-загрижен за екологията?

Определено да. Това е тенденция от последните 7-8 години. Нашите кампании също помогнаха за това. Има и нещо, заложено в българина. Неслучайно нашите най-изявени поети и писатели, нашият химн възхваляват природата като част от българщината, с която да се гордеем и която да пазим. Това нещо се отприщва и по време на екологичните протести. В тях има един особен заряд, включват се млади и интелигентни хора. Трябва да превърнем България в градината на Европа. Ние имаме изключително богато природно и културно наследство, което дава възможности за развитие на устойчиви отрасли от икономиката – устойчив туризъм, развитие на занаятите и т.н. Ако успеем да разием потенциала си, ще можем от последните да станем първи.

Михайлова: Европейският съвет не е обсъждал въпроса с добива на шистов газ

Въпросът за добиване на шистов газ с технологията "фракинг" не е обсъждан на последното заседание на Европейския съвет на министрите по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю