Борислав Сандов за Actualno.com: Общественият натиск няма да позволи застрояването на Карадере

60906
Борислав Сандов за Actualno.com: Общественият натиск няма да позволи застрояването на Карадере
Снимка: БГНЕС

Борислав Сандов е роден в Мадан. Завършва „География” в СУ „Св. Климент Охридски”, после и магистратура по специалността „Управление на водни и климатични ресурси”. Съпредседател е на партия „Зелените”. Actualno.com разговаря с него за наболелите екологични проблеми у нас.  

Г-н Сандов, скандалът със застрояването на Карадере тресе държавата вече от седмица. Кой всъщност има интерес от този проект?

Цветът на мафията не е зелен

Вече една седмица инвестиционният проект в Карадере буди духовете в обществото. Природозащитниците, водени от „Зелените” То...

Все още е трудно да различим кои са хората, които стоят зад всичко това. Стигаме до доста имена, до доста офшорни фирми. Но знаем, че става въпрос за инвестиционно намерение, което няма покритие като капитал, следователно инвеститорът не може да се счита за надежден. Знаем, че там ще се планира строеж на апартаментни комплекси в изключително сбит спрямо пространството обхват. Знаем, че открити вече лица са компрометирани в миналото. От една страна – Людмил Гачев, бивш агент на ДС. КТБ е банката наследник на неговата банка, която той създаде в България, най-вероятно с руски капитали. Разбира се, и връзката на „Рейнбоу” (другата офшорна компания освен „Мадара Юръп”, свързана с проекта – бел ред.) с капитал около 31 млн.долара. Преди време правителството е спряло тяхна инвестиция в Шабла. Там те бяха започнали да изливат бетон, но строителството беше замразено, защото се установиха нарушения на екологичното законодателство.

Следователно имаме един ненадежден капитал, спекулативни сделки за апартаментни комплекси в нарушение на екологичното законодателство на България и ЕС. А дори например няма отговор на въпроса как реално ще има вода за новопостроения комплекс. Случаят Карадере просто е пореден от пословичните случи на незаконно спекулативно застрояване на българските плажове. Аз вярвам, че това ще бъде спряно заради обществения резонанс, който създаде.

Предвиждате ли организирането на нови протести?

Вече разгръщаме цялостна кампания. Тя включва протести, най-малко защото самото общество иска да изрази своята позиция по този начин. Отделно много на брой души ще внесем по  Закона за достъп до обществена информация питане за осветляване на тази сделка. В сряда на обед викаме много хора, които да дойдат на място, за да подпишат такова заявление и да бъдат внесени подписите в Министерство на икономиката. Работим много активно по застъпничество за приемане на текстове в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които реално да спрат всяко едно подобно намерение за все още запазени и богати на природа места по морето. Вече има внесени текстове, те първоначално бяха отхвърлени от регионалната комисия, но ще бъдат гласувани в пленарна зала. Надяваме се, че депутатите, които гласуваха „Въздържал се” в Комисията, а и всички народни представители, ще се съобразят с този обществен интерес.  Разбира се, забраната за ново строителство, която искаме да прокараме, не включва инфраструктурни проекти като пречиствателни станции, но ограничава застрояването на жилищна площ.

Към кампанията за незастрояване на Карадере има крайно негативно отношение от страна на някои кметове на населени места по Черноморието, например кметицата на Шабла и кмета на Созопол. Защо?

Братът на Станишев: Няма да получа никакви пари от Карадере

Мога само да предполагам дали сегашният проект за Карадере е продължение на първия проект, по който бях страна през 2006-2008 година. М...

Да, кметицата на Шабла се държа изключително ароганто с нас. Тя противопостави природозащитата на икономическото развитие при положение, че по-голямата част от обществото вече не вижда такъв конфликт. Напротив, устойчивото икономическо развитие е свързано с опазване на природата. Случаят с тази жена стана ясен, след като излезе информацията за свързаност на една от офшорките с инвестиционен интерес към Карадере с проекти в региона на Шабла. Тези проекти вече са спряни. Може би кметицата има скрит интерес или комуникация със собствениците на фирмата за реализиране на проекта.  Кметът на Созопол също доста скандално се изказва, но това е разбираемо – той иска да прикрие всички законови нарушения на територията на неговата община и цялостното застрояване на плажовете там.

Друга наболяла тема е тази с липсата на субсидии за биопроизводителите. Много пъти правителството е определяло биоземеделието за приоритетен отрасъл, а изведнъж се оказа, че няма пари за него. Защо се получи така?

Скандално е това, защото България ще се окаже единствената страна в ЕС, която няма да подпомага биоземеделието през тази година. Те се оправдават с влизането в сила на новата програма, но явно или е въпрос на некомпетентност, защото в другите страни това вече е реализирано, или въпрос на липса на приоритет, макар да се заявява обратно. Виждаме, че независимо, че липсват субсидии, се взе решение 100 млн. да отидат за тютюнопроизводителите. Тютюнопроизводството не е приоритет в България. Не казвам нищо срещу тези производители – те имат основанията да искат възнаграждения за своя изключително тежък труд.  Но това не е приоритетен отрасъл за селското стопанство на ЕС. Поддържането му и липсата на опити тези производители да се пренасочат към други отрасли, които ЕС подпомага, показва, че има опит на определени политически и икономически кръгове да поддържат в една зависимост тези хора и да им подхврълят подаяния, независимо, че това ощетява земеделието като цяло. 

Това, което очакваме в този случай, и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев потвърди, че ще има ново, 11-то, изменение на наредбата, което очакваме да излезе днес, във вторник. То ще даде възможност поне на биоземеделците, които още преди години де факто са основали отрасъла у нас, да получат субсидии. Става въпрос за около 270-280 души. Но за съжаление всички онези близо 1500 души, които тази година щяха да подадат за първа година документи за подпомагане, уви, едва ли ще се намерят пари от държавния бюджет.

Втора част на интервюто с Борислав Сандов четете утре в Actualno.com.

Цветът на мафията не е зелен

Вече една седмица инвестиционният проект в Карадере буди духовете в обществото. Природозащитниците, водени от „Зелените” То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю