Цвета Кирилова за Actualno.com: Стаята за усмивки е част от красивото бъдеще на децата ни

44313
Цвета Кирилова за Actualno.com: Стаята за усмивки е част от красивото бъдеще на децата ни

Повече от 15 доброволци на Сдружение Азбукари и Експириън България решиха да се включат в заключителния етап от оборудването на „Стая за усмивки" във II МБАЛ-София.

Хора с различни професии са проявиха желание да участват в подредбата на мебелите и занимателните игри в стаята. В отделението ще бъдат изложени рисунки на децата, участвали в ежегодния конкурс за рисунка на тема „Вярвам в теб!" Така отделението ще се превърне в своеобразна галерия за изява на творчеството на талантите.

По този начин малките пациенти ще бъдат мотивирани да творят, вдъхновени от рисунките на своите връстници, а атмосферата ще е цветна и създаваща настроение.


Във връзка с инициативата потърсихме "двигателя" на идеята г-жа Цвета Кирилова. Тя е председател и лице на „Сдружение Азбукари“. Г-жа Кирилова е журналист с дългогодишна практика в електронните медии, а в личния си живот се определя като "просто човек". Мисията на „Сдружение Азбукари“ е да налага нов модел на позитивно поведение и толерантност.

Здравейте отново, г-жо Кирилова. Разкажете ни повече за новата Ви инициатива „Стая на усмивки”?

Здравейте. „Стая за усмивки“ е проектът, който вдъхнови до неузнаваемост екипа на „Сдружение Азбукари“ и съм много щастлива, че децата от Клиниката по педиатрия във II МБАЛ - София ще получат този голям подарък. Проектът е създаден с много любов и грижа благодарение на финансовата подкрепа на Експириън България. Като социално отговорна компания тя показва, че се ангажира дългосрочно с проблемите на обществото и тяхното разрешаване.

Идеята за създаването на „Стая за усмивки“ се роди от нестихващото ни желание да променяме света на децата към по-добро и да им завещаваме нещо трайно и полезно. Ние сме активни и желаем да увличаме все повече в хора в разбирането, че подобряването на заобикалящата ни среда е и наша отговорност, на гражданското общество. Всяка нова инициатива или идея е импулс, появил се от радостта от добре свършената работа по проектите, осъществени от екипа и съмишлениците ни. След като дадохме възможност на повече от 1000 деца да участват на сцената на две издания на фестивала на толерантността „Вярвам в теб!“, след като реализирахме два национални конкурса за рисунка, създадохме първата в България комбинирна обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности в столицата, изградихме детска площадка за малките посетители в Националния исторически музей и развихме изобилие от инициативи, посветени на спорта, интеграцията, музиката и съживяване на българските традиции, си дадохме сметка, че „Стая за усмивки“ се роди от голямото желание на Азбукарите да работят за красивото бъдеще на децата. Така всички ние създаваме онзи хармоничен живот в България, за които мнозина родители мечтаят. Сега ние посяваме онова малко зрънце на успеха, което ще даде своя голям резултат вбъдеще, когато децата, които са възпитани в любов, толерантност, мир и ценности, ще бъдат вече родителите, които ще надграждат страната ни. Надявам се!

Кога ще стартира кампанията и кога ще е готова стаята?

Кампанията започна преди два месеца с трескаво вдъхновение и зареждане на батериите ни с емоция. Предстоеше заключителният етап от оборудването на „Стая за усмивки“ с помощта на повече от 15 доброволци на „Сдружение Азбукари“ и Експириън България. Хубавото е, че сред тях има позитивни хора с различни професии, които се включват в реализирането на проекта. Остават броени дни до откриването. Първата „Стая за усмивки” ще отвори врати на 12 май в 11 часа, в Клиниката по педиатрия, II МБАЛ, София. Тогава ще бъдат изложени рисунки на децата, участвали в ежегодния конкурс за рисунка на тема „Вярвам в теб!“

Събуди фантазията си, участвай в конкурса „Искам да бъда“

В Деня на народните будители „Сдружение Азбукари“ иска да събуди фантазията на малки и големи. На 1 ноември стартира новият...

Освежихме и коридора на отделението, за да се превърне в своеобразна галерия за изява на творчеството на талантите. По този начин малките пациенти ще бъдат мотивирани да творят, вдъхновени от рисунките на своите връстници, а атмосферата ще е цветна и създаваща настроение. И така една от болничните стаи в Клиниката по педиатрия придоби нов облик и предназначение. „Стая за усмивки“ се преобрази в специализиран кът за по-добър здравен режим на децата и по-лесното преодоляване на напрежението и стреса от болничната обстановка. В нея децата ще играят и ще се обучават, забавляват се и опознават света чрез творчески дейности.

Какво ще има в нея, за да оправдае името си?

„Стая за усмивки“ е мини модел на представите ни за това как трябва да бъдат уредени болниците, градовете, и изобщо държавата ни. Да има позитивизъм, подредба и хората да бъдат от първостепенно значение. Така изглежда и приказният детски кът. Малките пациенти ще прекарват в приятна среда престоя си в болницата и по-лесно ще преодоляват страховете преди преглед или манипулация. Интериорният дизаин е съобразен от специалисти така, че да привлича вниманието на децата върху забавни, образователни и игрови елементи. Сред тях има занимания, подходящи за подобряване на тактилните възприятия, като в същото време малките ще развиват езикова компетентност. Всъщност бих искала децата да не боледуват изобщо, но пък вярвам, че с финансиращата компания създаваме място, което ще е изключително полезно за децата.

Как успяхте да съберете средства за хубавата инициатива и имаше ли по-значима външна помощ, включително от държавата?

Водеща финансова подкрепа получихме от Експириън България. Мениджърите на компанията харесаха идеята на Азбукарите и заедно реализирахме проекта „Стая за усмивки“. Благодаря им, че повярваха в нас и ни дадоха тази възможност. На официалното откриване на 12 май ще присъстват представители на ръководството на болницата, Експириън България и „Сдружение Азбукари“. Поканили сме и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Желанието ни е заедно да зарадваме децата и с този съвместен проект да покажем, че в партньорство могат съвсем успешно и резултатно да работят общинска болница, бизнес и неправителствена организация. Екипът на Азбукари благодари на изпълнителния директор на Втора многопрофилна болница за активно лечение, д-р Красимир Пандев, и на професор Владимир Спасов, че повярваха в добрите ни намерения и възприеха идеята положително.

Продължава работата по изграждането на единствената за град Велико Търново детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания

Екипът на „Сдружение Азбукари“ заедно с медийните партньори и съмишлениците работят всеотдайно за осъществяването на каузат...

Защо избрахте точно Втора МБАЛ за „Стая на усмивките”?

Проведох поредица от срещи с ръководствата на няколко болници в столицата, за да им предложа реализирането на проекта. Имаше положителна нагласа у тях, но не мога да не подчертая, че най-отговорно и присърце идеята беше приета от доктор Мария Чорбева, заместник-директор по лечебната дейност във II МБАЛ – София. Ще кажа само, че рядко ми се случва да срещна такъв позитивизъм и реакция при общувнето ми с представители на общинските и държавните институции в България. Това е истината и не мога да я премълча. Бих искала да имаме действаща администрация, която да разбере веднъж завинаги, че работещите неправителствени организации трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани. Защото е важно колко от тези НПО-та днес работят активно и чии интереси защитават. „Сдружение Азбукари“ работи за децата на България, за интересите на българщината и повдигане нивото на родолюбието.

Ще има ли други стаи на усмивките в страната и в София?

Бихме се радвали да създадем и други стаи в здравни заведения, които да изразител на посланието „Място, където няма страх, а само усмивки“. Те ще бъдат пространства за забавление и занимание на деца на различна възраст, в присъствието на техните родители и придружители. Целевата група е от 3 до 12 години. Целта е да създадем благоприятни условия за престой в здравните заведения чрез създаването на специализирани стаи, в които децата ще се занимават с музика, изобразително изкуство, игри и четива.

Психолозите и педиатрите са запознати със страховете на децата и родителите, когато прекрачват прага на болничните отделения или кабинети. Хлапетата се травмират при посещения при лекари и свързват всеки един престой там с настъпваща неприятна процедура. Впечатленията се натрупват при поредица от прегледи и заобикалящата ги среда. Обичайно дългите и бели коридори добавят още един щрих към безпокойството на децата, но и на възрастните. Всяка една предстояща манипулация на дете буди тревога не само у него, но и у неговите родители, тъй като чувството на закрила е вроден инстинкт у всяка майка, която е и закрилница на детето си. Природната връзка дете – родител предава и допълнителни емоционални импулси, които събуждат нервност както у детето, така и в неговите родители. Идеята на стаите е да бъдат място за уравновесяване на емоциите, прекарване на време в приятна атмосфера, хармонизиране и преодоляване на страховете със звучаща класическа музика и български народни приказки. Крайната цел е да се създаде усещане у рожбите на родителите, че посещенията в болниците и медицинските кабинети не застрашават детската сигурност.

Презентация на Националната кампания за социална интеграция "Вярвам в теб!"

„Сдружение Азбукари“ Ви кани в събота, 26.10.13 г., в 11.00 ч. в Националния исторически музей на коктейл презентация на На...

Успяхте ли да реализирате идеята си за площадка за деца с увреждания в София по инициативата „Вярвам в теб”?

Разбира се, получи се прекрасна площадка за децата. Смятаме, че вдигнахме нивото за представите що е то детска площадка и то адаптирана за деца с увреждания. Южният прак в столицата е домакин на нашия подарък за хлапетата, финансиран от големи компания, със силно развита социална политика.

Сега на дневен ред е да съберем средства от дарения за изграждането на детската площадка в град Велико Търново. Така продължаваме политиката ни за развитие на толерантността и приобщаване на децата с увреждания. В областта има повече от 500 деца, които няма къде да играят, а някои техни майки в откровени разговори са ми споделяли, че техните деца никога не са посещавали детска площадка, в която да има условия и за децата в неравносотйно положение. Това ме разтърсва и ни кара да продължаваме. Повече от 8 месеца призоваваме компаниите чрез десетки инициативи да ни съдействат и да направим заедно проекта в старопрестолния град. Много трудно се случват нещата. Гражданите искат да я имат, но подкрепата им е оскъдна. Трудно ни е да убедим само столичани да подпомогнат финансово създаването на площадката в Търново. Очакваме повече търновски фирми да се мобилизират, но до този момент уви.

Призовавам чрез Вас гражданите да ни подкрепят, защото ние сме честна и отговорна организация и ще оправдаем очакванията на хората. Гражданите и фирмите могат да ни съдействат и да направят вързка са нас като посетят www.аzbukari.org

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю