Дарин Маджаров за Actualno.com: Само човек с твърда позиция може да направи образованието приоритет

113929
Дарин Маджаров за Actualno.com: Само човек с твърда позиция може да направи образованието приоритет
Снимка: Actualno.com

Възможно ли е да си само на 26, а вече успешно да си реализирал идеята си за бизнес? Да и Дарин Маджаров е доказателство за това. Той е създател на популярния сайт www.ucha.se – платформа с видео уроци за всеки клас и по всеки предмет, който се изучава в училище. В страницата има над 2650 урока, които са изгледани повече от 6 000 000 пъти. По 35 000 урока се гледат всеки ден, а регистрираните потребители са 160 000. През 2012 и 2013 ucha.se печели награда за най-добра образователна онлайн страница, както и редица други отличия.

Дарин е от Дряново. Завършил е Априловската гимназия в Габрово със златен медал. Учи 5 години в Jacobs University, Бремен в Германия, където завършва бакалавър и магистратура по електроника и компютърни науки. След това започва докторантура в KU Leuven, Белгия в сферата на енергийните пазари и електрически коли. Решава обаче да прекъсне, за да се прибере в България, да събере екип и да развие ucha.se. Дарин бе отличен и в класацията на Forbes „30 под 30” бъдещи лидери на България. Вижте какво сподели той за образованието и реализацията пред Actualno.com.

Как ти дойде идеята за сайт за видео уроци?

Сайтът съществува от 2 години. Тогава бях в чужбина, сестра ми беше още ученичка и й помагах с уроците по скайп. Забелязах обаче, че две седмици след като съм й обяснил нещо, тя ме пита за същото. Затова започнах да правя любителски видеа с уроци. Тя ги показа на съучениците и учителите си и те много ги харесаха. Започнах да се занимавам по-сериозно, сам си направих един сайт. Хората научаваха за него от уста на уста. Разбрах, че има смисъл и че ми трябва екип. Прекъснах всичко в чужбина и си дойдох у нас, за да го развивам. Винаги съм искал да се работя в България.

Колко души в момента наброява екипът?

36 души. Имаме доста учители, които са ни консултанти, както и програмисти, които развиват сайта и добавят функции.

Колко видео урока се качват на месец?

Мартин Русков за Actualno.com: Възможно е София да има нощен градски транспорт през май

Градски транспорт в София и през нощта - идеята не е нова и има както своите поддръжници, така и своите критици (все пак поддръжниците ...

Над 150. Направата на един на урок отнема над 10 часа, някои отнемат дни, когато говорим за по-сложни анимации. Правим ги като следваме официалната училищна програма. В момента сме покрили 76-77% от всичко, което се учи в училище. Уроците са съобразени и с матурите. Сега правим специални, на по-високо ниво, точно за зрелостници. Най-популярната матура е тази по география и започнахме с нея.

Уроците по кои предмети се гледат най-много?

По английски, математика и география. Уроците по английски се гледат и от много по-възрастни хора.

Значи потребителите не са само ученици?

Не, не са. Правихме анализ на хората, които най-често посещават сайта, даже с тези, които стоят часове наред в него сме се свързвали и сме си говорили. Най-отдадените потребители са възрастни хора, които се преквалифицират.

Иван, който "атакува" Гинес: На 7 г. поех на първото си "околосветско пътешествие" сам

28 000 мили по вода за 233 дни ( 8 месеца).  Българинът Иван Димов си е поставил за цел да измине това разстояние с малка лод...

Първото финансиране на идеята ти е дошло от LAUNCHub (един от големите инвестиционни фонда у нас – бел.ред.). Сега чрез абонаменти ли се издържате?

Да, парите от LAUNCHub позволиха да си дойда в България и да задвижа нещата. Имаше и втори рунд финансиране от бизнес ангели. Преди да се свържа с тях беше много трудно – за да привлечеш инвеститори, трябва да ги убедиш, че ще успеят да си върнат парите. В един момент си бях изхарчил абсолютно всички спестявания, даже бях взел заем. Абонаментът за ползване на сайта е 3 лв. на месец и сега чрез това доста добре се получават нещата.

Как си обясняваш успеха на ucha.se?

Уроците ги правим точно за учениците. В образованието те са хората, които получават услугата. Ние говорим на техния език, правим го интересно и забавно. Другата причина е, че на целия екип ни е огромен кеф. Случвало е да си тръгваме от офиса и в 1 през нощта. За да успее един проект, не е нужна само хубава идея, а и за хората, които работят по него, да е удоволствие. Защото на тях ще им се налага да правят жертви.

Какво е отношението на учителите към сайта?

Мартин Русков за Actualno.com: Възможно е София да има нощен градски транспорт през май

Градски транспорт в София и през нощта - идеята не е нова и има както своите поддръжници, така и своите критици (все пак поддръжниците ...

Много добро. В много училища даже нашите видеа се прожектират в час.

Има ли подобни на ucha.se чуждестранни сайтове?

Има, голям бум са в момента. В Щатите всички най-добри учебни заведения качват съдържание онлайн. Има и една световна тенденция да се обръща класната стая – вместо учениците да имат домашни, дава им се да ползват такава платформа, после в училище обсъждат запомненото и участват в различни проекти. Така от лектор учителят се превръща в ментор. Това ще стане и в България някой ден.

Всички казват, че за да вървим нагоре, образованието трябва да стане приоритет. Как обаче да се случи това?

За силна икономика трябва подготвено общество, но някак си все не правим достатъчно. За да стане приоритет образованието, инициативата трябва да дойде от централната власт, трябва да има обединител, който твърдо да каже: „Сега ще се инвестира в образование.” Но и хората да разберат, че резултатът от тази инвестиция ще се види след 10 или 20 години. Има ли толкова смел човек, който да го направи и хората да го подкрепят? Сега на постовете се сменят много често и няма как да се упражни дългосрочна визия.

Иван, който "атакува" Гинес: На 7 г. поех на първото си "околосветско пътешествие" сам

28 000 мили по вода за 233 дни ( 8 месеца).  Българинът Иван Димов си е поставил за цел да измине това разстояние с малка лод...

Ще продължи ли сайтът да се развива?

Подготвяме упражнения след всеки видео урок. Където ученик направи грешка в упражнението, самите алгоритми ще го връщат на конкретното място в конкретното видео, за да навакса. По-нататък ще има възможност и за връзка на живо с учител в сайта.

Какъв съвет би дал на младите хора с иновативни идеи, които се опитват да ги реализират?

Първо, за всеки неуспех да гледат себе си, не да обвиняват другите. Да се учат от малките си провали. Да вярват в идеята си. Новите неща постоянно са нагоре надолу, но трябва да свикнат с това, да са мотивирани и да не се отказват.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю