Десислава Векилска: Рекламната среда у нас става все по-предизвикателна

47154
Десислава Векилска: Рекламната среда у нас става все по-предизвикателна
Снимка: Личен архив/Десислава Векилска

Развитието на рекламния сектор в България, тенденциите в рекламата и предстоящият Фестивал на Българската асоциация на комуникационните агенции (ФАРА) бяха част от темите, по които говори Десислава Векилска, директор обслужване на клиенти в диджитал агенцията Next-DC, в интервю пред Actualno.com. С предишния си опит като акаунт и медиа планьор, Десислава допринася за всеобхватен поглед и по-голяма дълбочина на стратегиите на компанията. Тази година Десислава Векилска е председател на медийното жури на ФАРА 2016, на който Actualno.com е медиен партньор.

Как оценявате развитието на рекламната среда в България през последните няколко години?

На ФАРА16 идеите триумфират над бюджета

Триумф над бюджета. Така рекламна агенция The Smarts, обслужваща националния творчески рекламен фестивал ФАРА тази година, озаглави шес...

Десислава Векилска: Оценявам я като всяка друга бизнес среда в България през последните години - все по-предизвикателна.

Какви са световните тенденции в рекламата? Къде е България спрямо тях?

Десислава Векилска: Тенденциите от доста време са в посока проекти, които поставят аудиторията в центъра, а не продукта или услугата. Такива, които решават реални проблеми на аудиторията. В България все още са пренебрежимо малко марките, които имат куража да изместят фокуса от себе си, и да комуникират в по-нетрадиционни формати и канали.

Какво може да очакваме тази година от ФАРА?

Десислава Векилска: Надявам се, че ще видим още по-добри презентации на проектите, от страна на агенциите. Това е сфера, в която всички имаме много да работим.

Мултимедийната реклама вече и във Варна!

Още в средата на деветдесетте години на 20-ти век технологията за дигитална реклама започва да измества остарелите и вече не толкова еф...

Иначе не можем да очакваме нещо неочаквано – нищо повече от това което сме видели през последната година.

Като председател на медийното жури и част от диджитал агенция какво за Вас е важно в една реклама?

Десислава Векилска: Медиите и начина по който хората консумират медии се променят динамично, за мен е важно тези тенденции да са осмислени и отразени адекватно в подхода при планиране на кампаниите.

Освен медиа микса, разбира се идеята също трябва да се опира на оригинален и задълбочен поглед, базиран на добро познаване на аудиторията.

Наблюдавате ли по-голям фокус към онлайн позиционирането? Показва ли се рекламата там, където се потребителите?

Правителството отпусна още 2 млн. лв. за реклама на туризма ни

Правителството одобри вътрешно-компенсирани промени на утвърдените разходи по области и политики/бюджетни програми по бюджета на Минист...

Десислава Векилска: Макар и това да не се отразява значително на онлайн бюджетите към момента, марките имат все по-голямо желание за присъствие онлайн.

Това е естествен процес, резултат от развитието на технологиите и същевременно на израстването на интернет поколението, което попада във фокуса на все повече марки.

Как промениха т.нар. big data или големи масиви от данни, както и социалните мрежи рекламната индустрия? Учат ли се рекламистите от хората?

Десислава Векилска: На теория сега всеки бранд може да следи, анализира и оптимизира в реално време онлайн маркетинга и стратегията си. Това изисква от агенциите да постигнат доста голяма гъвкавост.

Сега сме по-близо от всякога и до хората, а това ни дава възможност да черпим от източника информация, на базата на която да се формира прецизно и качествено разбиране на ситуацията.

Потребителите са в интернет, но къде са брандовете?

Потребителите у нас използват все повече и все по-често интернет. Правят покупки на дрехи и самолетни билети онлайн, слушат радио и про...

Условието е да имаме капацитет да вникваме и анализираме данните. В тази връзка мисля, че промяната в следствие на big data в рекламната индустрия тук тепърва предстои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю