Диман от Роболигата за "живите" роботи и инженерите

38738
Диман от Роболигата за "живите" роботи и инженерите
Снимка: Actualno.com / Боян Кърпачев

Ако не сте разбрали досега, хубаво е да го знаете занапред. Actualno.com е медия със социални отговорности и ангажимент към настоящето и бъдещето на България. 

Затова чувстваме като свой ангажимент и дълг да подкрепяме инициативи, инвестиращи в бъдещето на държавата. Аз, инженерът доказа, че наука и иновации могат да се случват и тук, а нашият принос към събитието включваше изграждането на лабиринт за роботи, освен това, което правим най-добре - медийно отразяване. 

Лабиринтът, за съжаление, се оказа непреодолимо препятствие за роботите. Почти толкова трудно бе да достигнем до Диман Михнев, основател на Роболигата, и да отнемем 5 минути от времето му. Главният виновник за състезанието постоянно помагаше на отборите и се стараеше всичко да върви по план. 

Ето какво сподели Диман специално за аудиторията на Actualno.com:

Здравей, Диман, разкажи ни накратко за Роболигата.

Роболигата съществува вече 3 години. Два пъти годишно организираме състезания с роботи. Първото е през март в рамките на "Аз, Иненерът" със съорганизатор Интер Експо Център, а второто през ноември е самостоятелно състезание под надслов "Робо Лига България".

Колко участници сглобяват роботи на "Аз, Инженерът"?

Днес имахме 29 отбора от по двама човека. Участниците бяха ученици и студенти от цяла България. Имахме представители от Правец, Русе, Варна, Пловдив, София и други.

Видяхме и млади участници. На колко години беше най-малкият участник днес?

Осмокласник на 14-годишна възраст. Тази година имахме възрастово ограничение, защото е доста трудно да оценим усилията на най-малките, когато се състезават срещу гимназиални ученици. Разделихме и студентите от учениците.

Говорейки за деца, какво е нужно на един млад човек за да стане инженер?

Инженер в буквален превод означава изобретател, човек, който създава неща. Така че всички хора, които имат желание да правят и изобретяват нещо са инженери.

Теб лично какво те запали?

Идеята да "съживявам" разни неща ме запали. Роботите почват да мърдат, да мигат. Аз съм програмист, обичам да програмирам, а с роботите мога да видя как моите програми изпълняват различни дейности.

Имаш ли любим робот и какви са неговите способности?

Имам един Zumo Shield робот на име Страхил, който се е справял с много задачи. Използвал съм го за дистанционно за проектор, бил е сумо робот или робот за следене на линия. Днес беше камера с дистанционно.

На теб лично какво ти дава работата с роботи и изобретяването им?

Първото, което ми дава е възможността да се запозная и да работя заедно с много млади и енергични хора. Тези хора нямат проблеми, те имат решения. Те винаги търсят своето развитие. Работата с тях е удоволствие за мен.

Второто, което ми дава това мое занимание е удовлетворението да създам нещо и да му вдъхна живот. 

Какво е бъдещето на дроновете и какви са перспективите за инженерите, развиващи безпилотни системи

Днес безпилотните самолети вече се използват за доставката на различни пратки, разпространение на реклами, заснемане на обекти или с во...

И последно, опитай се с няколко думи да привлечеш интереса на читателите ни към каузата на роботите.

Роботиката е много обширна тема. Идеална е при обучение. Ученето с игра е най-добрия начин за усвояване на знания. Така приемаш знания без да се натоварваш. Учениците и студентите предпочитат да изобретяват пред това само да слушат лекции и суха материя. Чрез роботиката много по-лесно се усвояват принципите на физиката, математика, програмиране и художествен дизайн. Роботиката учи на работа в екип. Тя възпитава непримирение, учи да не се отказваш и да си упорит. Учи на практичност, а понякога и на пестеливост. На мен лично ми харесва концепцията, че различни специалисти могат да се съберат на едно място и да основат клуб по роботика.

Вижте какво изпуснахте в нашата галерия от състезанието.

А ние ще ви очакваме догодина в Интер Експо Център за следващото издание на Аз, инженерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю