Джон Рейвънкрофт за Actualno.com: Профилираното образование е предимство

110759
Джон Рейвънкрофт за Actualno.com: Профилираното образование е предимство

Доктор Джон Рейвънкрофт е заместник-декан на Moray House  of Education. Той е председател и директор на Шотландския сензорен център на Университета в Единбург. Рейвънкрофт има бакалавърска степен по психология, както и магистърска степен по философия и психология на езика. Неговата презентация можете да изтеглите от сайта Priobshti.se.

Доктор Рейвънкрофт, на първо време – кога започна образователната реформа в Шотландия?

Това е интересен въпрос, тъй като промяната отнеме много време, както и приемането на различни законодателни промени от различните правителства.

Вероятно най-голямата промяна се случи през 2000-та година. Тогава беше променено схващането, че децата трябва да ходят в непрофилираните учлища. Това за мен е голямата промяна. Имаше различни законови промени, които доведоха до това състояние. Така или иначе обаче тогава настъпи голямата промяна.

Как беше приета промяната в обществото? Имаше ли проблеми?

Добър въпрос. Ако трябва да му отговоря, то отговорът ще е „да”, НО... Преди това седнахме и си зададохме няколко въпроса. В това число: Ако искаме да включим децата, как трябва да го направим? С какви ресурси разполагаме? Какви компетенции имаме? Как процедираме?

Когато промяната се случи, това не беше нещо, което се случи отведнъж. Преди това шотландското правителство беше вложило много пари за обучения, споделяне на добри практики и разбирането им. Всичко това се случи преди изменението.

Говорите много за ресурси. Как една малка страна като България може да се справи с ограничените си ресурси – имам предвид липсата на учители, компютри и т.н.?

Ако ресурсите са ограничени, тогава е важно учителите да споделят добрите си практики. А не се съмнявам, че в България ще има много добри учители. Трябва да направите така, че тяхната експертиза да се споделя из цялата страна. Силно препоръчвам това да се случи.

По отношение на технологиите и ресурсите – това е едно много важно решение. Правителствата трябва да приоритизират и да решат за какво исках да харчат парите си. Инвестирането в децата трябва да е правилното нещо. Така че ако децата имат нужда от подкрепа или компютри, правителството трябва да се отзове и да осигури парите. Това е инвестиция в нашето бъдеще. Моята пенсия, вашата пенсия.

Обръщате голямо внимание на споделянето – на знания, информация и др. В България обаче имаме проблем със споделянето един с друг. Как това може да се промени? От ваша гледна точка колко време може да отнеме този процес?

Колко време... Нека да отговоря така – споделянето и ученето не трябва да спират, а да продължават. 

По отношение на споделянето – трябва да има лидери, които разбират, че споделянето на добри практики е нещо хубаво. Процесът може да започне от училищата, след това да продължи в местното общество, местната власт и така нататък, и така нататък. Така или иначе развитието трябва да бъде водено от хора, които искат да се занимват с това.

Ключово е – и в случая говоря за Шотландия, не познавам България, местните власти да намерят тези лидери и да ги подкрепят.

За да могат те да споделят знанието?

На други, да. Но тези хора трябва да бъдат подкрепени, а не само да им се казва: „Отиди там и направи еди какво си”. Очевидно не можете да свършите цялата си работа. За това трябва да намерим още един учител. Следващият въпрос е: „От каква помощ се нуждаете, за да обиколите различните училища и да споделите знанието си”. Кога искате да го направите – през деня, през нощта, през уикенда.

Учителите трябва да бъдат подкрепени и да получат помощ.

Вашата презентация (по време на Международната конференция „Приобщаващото образование – образованието на XXI век, провела се на 13 декември) беше на тема: „Разбиране на концепцията „детето в центъра”. Как практически детето може да бъде поставено в центъра?

На практика това се случва като питате детето от какво според него то се нуждае, от каква помощ. Става въпрос за диалог с детето. Това на практика представлява концепцията – контакт с детето и дискутиране с него от какво си мисли, че се нуждае.

Учителите ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати

По бюджетите на общини да бъдат предоставени 4 289 645 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от педаг...

Веднъж разбрали какво иска детето, може да продължите по-нататък с родителите, професионалистите в съответната област, останалите членове на местното общество. Тяхното мнение за развитието на детето е важно.

Да подчертая – важното е да се работи с детето, а не върху него.

В този смисъл -  този метод ще помогне ли на детето да развие мисленето си?

Да. Освен това им помага да станат по-отговорни сами за себе си. Нали знаете... Детето ще започне да си мисли: „Боже мой, питат ме за това какво уча!” и след това ще започне да проявява желание да научи това или онова... Важен момент е да работите с детето.

Отнасяме се по този начин с децата от всички възрасти – петгодишни, шестгодишни, по-пораснали деца. Този метод наистина им помага да мислят за обучението си и да осъзнаят от какво се нуждаят. Това е хубаво. Като учители точно към това се стремим – децата да започнат да мислят.

86% от учителите у нас са жени

Малко над 13 процента са мъжете учители в училище. 86 на сто от преподавателите у нас са жени. Това стана ясно по време на конференция ...

Разкажете ми моля малко за този триъгълник на обучението, за който споменахте в презентацията си?

За да получиш добро образование, трябва познание на различни групи хора – учители, професионалисти в съответната област, да влезе в употреба. Трябва да ги наблюдаваме.

Трябва да имаме и допълнителни курсове за учители. Така че не да става въпрос просто да станеш учител и да мислиш, че си готов, а да се развиваш непрекъснато – както себе си, така и знанията си.

Тези три неща – знанието за себе си, знанието за това какво правят другите хора и реално учене, представляват триългълникът на обучението.

Интервю на Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю