Дон Сайм за Actualno.com: Източноевропейците са изключително отворени за нови идеи

22947
Дон Сайм за Actualno.com: Източноевропейците са изключително отворени за нови идеи
Снимка: Microsoft България

В сряда и четвъртък (14 и 15 май 2014 г.) в София се проведе конференцията "Microsoft in Touch". Събитието, което беше насочено към разработчиците, предложи много интересни лекции.

Един от лекторите е австралиецът Дон Сайм. Той е учен по информатика и изследовател в областта на езиците по програмиране. През 1998 г. Сайм постъпва на работа в Microsoft, където работи и до днес.

Господин Саймс, защо решихте да участвате в конференцията „Microsoft In Touch”?

Тази конференция? Бях поканен (усмихва се).

Обичам да работя с общности от разработчици. Според мен е много важно изследователите хем да се занимават със съответната си дейност, хем да бъдат част от реалния свят и да говорят с разработчици. По този начин първите могат да разберат какви са проблемите на онези, които се занимават с разработване. Това винаги е вдъхновявало работата ми през годините.

Може би вече 12 години участвам на конференции за разработчици. Това ми харесва много, определено.

Как оценявате разработчиците в България?

За момента не съм имал възможност да се запозная с много от тях. По-късно през деня ще се поразходя на изложението и ще завържа контакти. Досега наистина съм се запознал само с няколко души (интервюто е взимано в самото началото на конференцията – бел. авт.). Трябва ми повече време.

Откриват Софтуерния университет на 16 февруари

Първият в България университет за практическо обучение на софтуерни инженери ще бъде открит официално на 16 февруари 2014 г. Софтуерн...

До момента работилили сте с много българи?

По-скоро съм работил с хора от Източна Европа. Това се е случвало в рамките на дейността ми в сферата на F# (език за програмиране – бел.ред.). Такива общности има в Беларус, Украйна, Полша и Унгария.

Мисля, че хората от Източна Европа търсят инструменти, които биха ги направили по-продуктивни и биха направили местните икономики по-конкурентоспособни. Такъв е случаят и ако те се занимават дистанционно с разработване по някой договор с компания от Америка или друга част от света.

Според мен хората търсят инструменти, с които да подобрят продуктивността си. Те идват на подобни конференции, за да добият най-новите умения, които пък да ги направят по-конкурентоспособни на глобалния пазар на разработчици.

С какви проблеми се сблъскахте при работата си с източноевропейци? Имам предвид – имаха ли те някакви дупки в знанията си и т.н...

Български ученик бе избран да развива бизнес идеята си в Силициевата долина

17-годишният Мартин Стоянов от Нови Пазар спечели проект за стартиращи предприемачи, предаде Радио „Фокус”-Шумен. В края на...

Бих казал по-скоро, че хората от Източна Европа, с които съм работил, са били изключително талантливи. F# разработчиците в Минск представляват изключително талантлива група хора. Същото може да се каже и за хората от Унгария и Полша...

Проблеми... Не знам, не бих казал проблеми. По-скоро бих казал, че източноевропейците, с които съм работил, са отворени за нови идеи. В някои отношения дори повече от американските разработчици. Понякога американците търсят решения в неща, които идват от самата държава.

Бихте ли ни разказали повече за F# провайдерите?

F# провайдерите се занимават с богатството на информация по света от гледната точка на езика за програмиране. Интуитивно всички ние знаем колко богат на информация е светът днес. Ние го изпитваме непрекъснато – докато използваме мобилните си устройства, разглеждаме някой сайт и т.н.

В момента сме свидетели на информационна революция. Езиците за програмиране обаче не могат да ѝ насмогнат. Ние трябва да ги промени така, че съответният език да може да комбинира огромни количества информация и мета информация на случаен принцип.

Светлин Наков напусна "Телерик", за да създаде софтуерен университет

Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" и водеща фигура в създаването и развитието на софтуерната "Академия на "Телерик" напусн...

В резултат трябва да можем да вземем цялата информация в интернет, да отрежем част от тях (нека наречем тази част мета информация) и да позволим на развитието на езиците за програмиране да се развива на база на тази извадка.

Като цяло с това се занимават F# провайдерите. Това е първият език за програмиране, който ще може да изпълнява подобни функции в такъв размер. От гледна точка на езиците за програмиране говорим за невероятен пробив.

Според Вас как се развиват приложенията в момента? Имам предвид – прекалено бързо или може би твърде бавно?

От гледна точка на потребителите всеки може да види, че приложенията за различните устройства водят революлцията, на която сме свидетели в момента. Качеството на тези приложения е високо.

За криза по-скоро не може да се говори. Разработчиците разполагат с необходимите инструменти, които им позволяват да творят на воля. Инстинското предизвикателство е да направиш едно приложение интуитивно, забавно и естествено за потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю