Дългоочакваната образователна игра "Букварино" ще зарадва благотворително децата в училищата за 24 май

25885
Дългоочакваната образователна игра "Букварино" ще зарадва благотворително децата в училищата за 24 май

Председателят на „Сдружение Азбукари“ – Цвета Кирилова отговори на въпроси за новия проект на организацията. От сдружението обявиха, че „Букварино” е система от образователни игри, предназначени за увлекателно преподаване на правопис и правоговор.  „Букварино“ ще достигне благотворително до учениците по случай празника на българската писменост – 24 май. Повече за проекта можете да научите от отговорите на г-жа Цвета Кирилова.

 

Вижте новия образователен проект на Сдружение Азбукари

След шест месеца упорита работа, екипът на “Сдружение Азбукари” завърши своя нов проект - “Букварино”.  Об...

Г-жо Кирилова, как се роди идеята за създаването на „Букварино“?

- Новата 2015 година отвори възможност на едно вдъхновение да си проправи път и да стигне до най-малките, децата на България. Идеята за създаване на „Букварино“ се роди от съмишлениците, наречени Азбукари, и от мотивацията ни да възпламеним желанието на децата да разглеждат с интерес съкровищницата на знанието. Ние сме щастливи, когато в тях се събужда любознателност, придружена с поредица от въпросителни. Доволни сме, когато виждаме, че децата умеят да анализират без притеснения, да търсят с интерес нужната им информация, да проучват, да съпоставят, да се съгласяват с изводи и твърдения или да се съмняват в тях.

С какво този проект ще бъде полезен на децата и техните родители?

- Играта е най-краткият път за сближаване, за засилване на общуването, за създаване на приятелства и хармонични човешки взаимоотношения. Тя премахва бариерите в комуникацията, благоразполага хората в удобна среда да разменят информация чрез уважението на споделеното време. Нещо повече, забавната система от авторски игри, с образователен характер, увлича и предизвиква индивидуална изява на качества като бързина на мисълта, отлична логика, стимулира придържането към верен правопис, създава богат набор от думи, провокира стремеж към завоюване на победа и др. Многопластовото съдържание на концепцията може да се обрисува с две думи - игра и знание. Не случайно сме предвидели първите бройки от „Букварино“ да достигне до учениците за 24 май. Това е празника на българската азбука и малчуганите ще могат едновременно да играят и учат с помагалото ни. Там ще открият вълнуващи публикации за пътя на древните българи. Различна гледна точка за произхода и развитието на българската азбука. Неочаквани изображения с най-старите писмени знаци.

Къде може да бъде приложен Букварино?

Всеки благороден жест, направен за човек или кауза, дарява щастие

В дните преди най-светлия християнски празник - Коледа, Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ разказва за бла...

Игрите в „Букварино“ намират своето приложение в училища, школи, детски градини и занимални, езикови центрове, библиотеки, летни и зимни лагери, хотели, домове и др. Условията са прости и съобразени с възможностите на децата и обучаемите, за да се съчетава полезната по своя характер идея с приятното общуване по време, на което се натрупват нови знания. „Букварино“ е подходящо занимание за летни и зимни лагери, ученически ваканции, дори и по време на пътуване. Привлича със своята ясна идея – да образова, да развлича, да възбужда сетивата и да сприятелява.

Разкажете ни повече за начина на игра на проекта!

- Игрите в това образователно помагало имат за цел да съберете най-много букви, с които да съставите, с напълно верен правопис, колкото се може повече думи. А, когато всички карти на противниците се намират в ръцете Ви, трябва да демонстрирате безупречни знания по история. Комплектите „Букварино” се състоят от 60 карти за игра, 2 безценни карти „Ключ“, които представляват едно или няколко буквени означения от българската азбука. Естествено, най-използваните букви участват с по няколко броя карти. Останалите са разпределени според честотата на употребата им в езика. Целта на игровите ситуации и заниманията е в разгара на тяхното разгръщане да се образува правилното изписване на думи, изрази и цели изречения, според установените норми на българския език, съобразени с правилата на играта „Букварино“.

С едно изречение, как бихте описали новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“?

- "Букварино" не е само игра а комплект от забавна образователна игра и исторически лабиринт на познанието. Проектът ни е силно патриотичен, защото разкрива историята ни в една нова и непозната досега светлина.

“Сдружение Азбукари” и община Бургас ще изградят в партньорство интегрирана детска площадка в морския град

Още един голям български град се включва в Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“ на „Сдружение...

Как смятате да направите Букварино достъпен за децата в България?

- Компания „Лактима“ подкрепи каузата ни и първите 5 000 броя от образователното помагало да бъдат предоставени благотворително на децата в българските училища. Вече има график за разпространението на „Букварино“, ще започнем със София и Велико Търново, а след това и във всички големи градове.

Ще има ли възможност за печелена награди чрез този образователен проект?

- Да, колкото повече опознавате „Букварино“, толкова повече знание ще натрупвате, за да участвате успешно в надпреварата – „Играй, учи и спечели“ на www.bukvarino.bg. Там са подготвени много интересни и неочаквани награди за любознателните.

 

"Сдружение Азбукари" с призив към депутатите

"Сдружение Азбукари" призовава народните представители да проявят социална и обществена отговорност и да подкрепят образователна инициа...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю