Ген. Атанас Атанасов за Actualno.com: Ако някой ще преговаря с БСП и ДПС, да забрави за нас

62516
Ген. Атанас Атанасов за Actualno.com: Ако някой ще преговаря с БСП и ДПС, да забрави за нас
Снимка: БГНЕС

Генерал Атанас Атанасов е роден в село Батин на 17 май, 1959 г. Завършва право в Софийския университет „Климент Охридски“, след което е съдия в Русе (1987-1988) и прокурор в Разград (1989-1992). През 1992-1995 година оглавява районната дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Разград, а след това работи като адвокат.

През 1997 година Атанасов става за кратко секретар на МВР, а малко след това оглавява Национална служба „Сигурност“. На този пост се замесва по-активно с политическия живот, като на 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков.

След избора за президент на Георги Първанов през 2001 година Атанас Атанасов напуска Национална служба „Сигурност“ и се отдава на обществена дейност. Става член на Клуб „Диалог“, на базата на който през 2004 година е създадена партията Демократи за силна България.

Разговаряме с юриста малко след края на изборния ден.

Генерал Атанасов, на първо време честито за резултата.

Благодаря.

Ген. Атанасов: За КТБ вината е на ДПС, пред тяхната централа да се протестира

Начинът, по който Цветан Василев се предаде в Сърбия, не е случаен – това е премислено, преговорено. Василев се бори докрай, за д...

Първият Ви коментар на днешните (5 октомври) избори?

Много шарен парламент. Отделно от това сравнително ниска избирателна активност. Всичко това поставя под съмнение мнозинството в следващото Народно събрание. Трудни ще бъдат нещата.

Хората обаче ни подсказват, че трябва да се търсят допирните точки между различните политически сили, да се търси мнозинство вдясно от центъра, защото ние сме категорични, че не може в едно бъдещо управление, едно бъдещо мнозинство да участват субекти, които загробиха държавата през тази година и половина.

Тоест, ако някой ще преговаря с БСП и ДПС, с нас не може да преговаря. Това е.

Защо хората не отидаха да гласуват?  

Атанас Атанасов: Почвам да се питам Бареков да не работи за Борисов?

Несиметричното разпределение на порциите доведе до сегашния разпад. ДПС поиска да вземе повече, отколкото беше разпределението след изб...

Комплексни са причините. В много тежко положение е бюджетът на държавата. Хората са разочаровани от многото кражби през последните незнам си колко години.

Тази пропаст между управляващите и управляваните, за съжаление, явно се разтваря повече. И не някой, всички трябва да си дадем сметка за тази пропаст. Тя в бъдеще може да доведе до още по-сериозни сътресения.

Въпрос на какви отстъпки е една бъдеща коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок?

Какво значи отстъпки?! Нека видим къде има съвпадения в програмите ни и да се опитаме да се обединим около определени принципни позиции. И тогава да търсим хората, които ще могат да ги изпълнят.

По-рано днес беше лансиран сценарият, че ако до февруари няма стабилно правителство и приет бюджет, държавата може да фалира? Доколко споделяте едно такова мнение?

Политическото надлъгване започна - всички погледи са вперени в ГЕРБ

Ще определим ясно и публично приоритетите си, от които няма да отстъпим  и ще започнем разговори с другите партии. Това заяви член...

Аз бих казал така: Длъжни сме да направим всичко възможно, за да се създаде правителство. Защото ако се тръгне в скоро време на следващи избори, нещата са непредсказуеми.

Кои бяха големите печеливши и кои големите губещи от днешните избори?

Както се вижда, големите губещи са партиите от статуквото, т.е – тези, които досега бяха на власт. Така, с голяма доза нескромност, мога да кажа, че Реформаторския блок е политическата сила, която има възходящ тренд на тези избори и бих я определил като новия политически играч.

Доколко преференцията проработи?

Тя при нас (Реформаторския блок – бел.ред.) проработи още на предишните избори. Нека да видим резултатите, защото нямаме още официални резултати.

Цветанов: ГЕРБ ще направи опит за съставяне на правителство

Ще направим опит за съставяне на правителство с лидер Бойко Борисов. Разговорите вероятно ще отнемат доста време. Това заяви зам.-предс...

Доколко темата „КТБ” ще бъде водеща при сформирането на бъдещото правителство?

Един от основните проблеми е КТБ. Не заради самата КТБ, а заради бюджета на държавата изобщо.

Нужна ли е актуализация на бюджета?

Явно е нужна. Вижда се, че дупката е огромна и не може да завърши така годината.

А има ли опаност бюджетът на 2015 г. също да бъде повлечен?

Радан: ГЕРБ свали резултата си, ние го вдигнахме, кой не си свърши работата?

Заяждането между ГЕРБ и Реформарския блок продължава с пълна сила. Говорителят на РБ Радан Кънев заяви, че ако някой не си е свършил ра...

Сигурно. Сигурно...Но тук трябва здрав разум. Трябва да се направи програма за солидни икономии, трябва да се помисли за държавния дълг в какви рамки може да се движи и как може да издържи държавата. Изобщо много сериозни въпроси има по финансите на държавата.

Хората след тези избори очакват по-скоро някакви леви мерки. Доколко очаквате да има някакво разочарование от това, което предстои?

Както се казва – не мога да обещая нищо красиво на хората. Съжалявам.

 

Интервю на ПЕТЪР ЧЕРНЕВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю