Инструктор Алекс Петров за Actualno.com: Крав мага ни учи как да се защитим, когато няма правила

199723
Инструктор Алекс Петров за Actualno.com: Крав мага ни учи как да се защитим, когато няма правила

В първата част на интервюто с инструктор Алекс Петров се запознахме с основни положения в самоотбраната, получихме и някои практически съвети. Днес инструктор Петров представя пред читателите на Actualno.com Крав Мага - какво представлява системата, какво ни дава и как може да промени начина ни на живот.

Какво е Крав Мага - като еманация на самоотбрана?

В превод от иврит Крав Мага означава „контактен сблъсък” или „контактен бой”. Това е система за водене на ръкопашен бой, създадена в периода на Втората световна война от Ими Лихтенфелд. Той е инструктор в паравоенната организация Хагана, а по-късно е назначен за главен инструктор по Крав Мага в армията на Израел.

В началото Крав Мага се е развивала на следния принцип - войникът пита инструктора: „Ако ме хванат за ревера, какво да направя?”, на което инструкторът отговаря. Системата не е била специализирана до степента, до която е в момента.

В наши дни Крав Мага е модерна система, разделена на три основни раздела. Първият е самоотбраната - в него се учим как можем да спасим живота си при ситуация на агресия срещу нас. Във втория раздел са заложени бойни умения - той е предназначен основно към нуждите на армията. Все пак Крав Мага е възникнала като армейска система за ръкопашен бой и този модул е насочен основно към функцийте на войника, а именно по какъв начин, с възможно най-малко поражения, да се справи с врага. Третият модул е защитата на трето лице. Той включва умения, необходими както за специализираните сили на реда или за тясно профилирани професии като персоналната охрана, така и за цивилни граждани.

Какви са техниките на самоотбрана, на които ни учи Крав Мага?

Инструктор Алекс Петров за Actualno.com: Самоотбрана и бойно изкуство са различни неща

В наши дни битовите престъпления са ежедневие - по медиите, а, недай си Боже, и в нашия, истински живот. Държавата често отсъства от ро...

Системата е изградена върху естествените реакции на човешкото тяло. Ако се опитваме да ги променим твърде много, рискуваме техниката да не проработи в екстремна ситуация. В Крав Мага естествените реакции са доусъвършенствани като се добавя нужната контраатака и тактически подход към дадената ситуация. Идеята на системата е по възможно най-бързия начин да бъде осъществена ефективна контраатака, за да може агресорът да бъде неутрализиран. По този начин изваждаме от употреба един известен принцип на атака - който удря пръв, удря два пъти.

Какво представлява превантивната атака в Крав мага?

Тя се използва в случаи на опасност от физическо насилие. Обикновено усещаме, когато се задава неприятност. Например ако към нас е тръгнал човек, който държи нож или брадва и се готви да замахне, не е нужно да чакаме да ни пореже или разсече. По-добрият вариант е да изпреварим събитията - използвайки превантивна атака.

Можете ли да ни дадете пример за превантивна атака - като техника?

Добър пример за употребата на превантивна атака е следната ситуация - нападателят си протяга ръцете, за да ни сграбчи за гърлото, но все още е на дистанция и не е успял да направи захват. В тази ситуация бихме могли да използваме техниката „Образователен стоп” - като протегнем по-близката ни ръка към гърдите на агресора и на свой ред бръкнем с пръсти в гърлото му. Това действие ще причини дискомфорт и ще послужи за предупреждение, че имаме нужните умения, но не желаем да ги използваме.

Имам право да защитя дома си. Както реша

Българските граждани са жертви на битова престъпност под различни форми през последната година. Тази статистика изнесе лидерът на ВМРО ...

Къде в България можем да се учим на Крав Мага и има ли опасност да попаднем на места, където няма да ни научат точно на системата за самоотбрана, за която ни разказвате?

Аз съм представител на Крав Мага Глобал (KMG). В световен мащаб има един куп организации - само в Италия са над 100. Основната разликата между организациите е в качеството. Например главният инструктор в една от големите организации в Италия се е учил от чистач, който е наблюдавал обучения по Крав Мага в израелския университет “Уингейт”.

В България също има подобни примери - хора, които се занимават с Крав Мага, но не са сертифицирани за инструктори или инструктори, преминали курсове в рамките на три дни. За три дни ... предполагам, че имат много големи фунии за наливане на знания, за да формираш човек като инструктор.

За да се научиш на Крав Мага, не е нужно преди това да си се занимавал с бойни спортове или бойни изкуства. Нужно е да имаш желание и да се стараеш да развиеш добри реакции, да си адаптивен, да можеш да поемеш това, което ти се дава като знания, да го отработиш и ако ти се наложи - да го изпълниш.

Какъв е реалистичният срок, в който можем да станем добри в Крав Мага и да я използваме за самоотбрана ефективно?

Престъпник вкъщи – да, можем да го гръмнем

Правото на неизбежна самоотбрана отново влезе във фокуса на обществения интерес, след като само преди няколко дни обикновен гражданин с...

Със сигурност по-бързо, отколкото при други системи. Хора, които не са се занимавали преди това с нищо, в рамките на три-четири месеца започват да изпълняват успешно техники, които не биха научили на такова ниво в други бойни изкуства дори и за години.

Колкото по-дълго се занимаваш, толкова по-добър ставаш. Целта на Крав Мага е човек да научи дадена техника в залата и да може след това да я изпълни, дори да му се наложи това да стане още щом излезе навън.

Заучаването, казвате, е лесно. А поддържането на ниво?

Посещението на интензивен курс в рамките на няколко дни може да ни „отвори очите”, но знанията и уменията, които сме придобили, ще са само на теория. Тук следва да си зададем въпроса дали такъв курс е ефективен и дали сме се научили на самоотбрана? Разбира се, всеки трезво мислещ човек ще разбере, че теоритичните познания са недостатъчни и се нуждаем от практически умения, които можем да придобием след многократно отработване на техниките в контролирани стресови симулации и упражнения.

В Крав Мага има и упражнения, при които се симулира възможно най-реалистично състояние на стрес, за да може човек да реагира адекватно. Ще ни дадете ли примери за такива?

Който ти е в жилището противозаконно, можеш да го гръмнеш най-спокойно

С тези думи адвокат Марин Марковски обобщи имаме ли или нямаме право на самоотбрана съгласно българското законодателство. Не се водиш ...

Да, разбира се. Конкретен и лесен пример за симулация на стресова ситуация - затваряме си очите и започваме да се въртим в кръг, докато не ни се завие свят. Спираме да се въртим и получаваме сигнал за предстояща атака, отваряме си очите и трябва да дадем адекватен отговор.

Друго ефективно упражнение е да се постави превръзка на очите и слушалки с включена музика в ушите. По този начин блокираме две от петте сетива - зрение и слух. На практика ни остава само допир. След което можем да изпълняваме защита срещу определени атаки. Това е лесен и ефективен начин да се установи дали практикуващият е вложил нужните време и усилия в усъвършенстването на системата.

Какви са степените на владеене на Крав Мага?

В организацията, на която съм представител - Крав Мага Глобал (KMG), степените се определят чрез нашивки. Нивата са както следва: „practitioner”, „graduate”, „expert” и „master”. Първите три нива са с по пет поднива, а последното е с три поднива. Има други организации, при които се използва системата с коланите от джудото, но в крайна сметка нито коланът, нито нашивките ще се бият вместо вас. Те са по-скоро допълнителен стимул за усъвършенстване, а не средство за самоотбрана.

Попадали ли сте лично Вие в ситуация, в която е трябвало да ползвате уменията си, за да се защитите?

Мъж уби крадец на местопрестъплението - кой е виновен?

Банално и битово, но с фатален край – така приключва случай в столичния квартал „Редута”, при който крадец влиза в ма...

Случвало ми се е често, но винаги избягвам всякакви конфронтации.

Имало ли е момент, в който сте мислили да се откажете от практикуването на Крав Мага поради някаква причина?

Не. Ако можеш да научиш някого успешно да защити живота си, значи си постигнал най-важното. Считам това за вид мисия.

Очаквайте специално видео с примери на някои от най-типичните за Крав Мага техники за самоотбрана.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю