Инструктор Алекс Петров за Actualno.com: Самоотбрана и бойно изкуство са различни неща

312145
Инструктор Алекс Петров за Actualno.com: Самоотбрана и бойно изкуство са различни неща

В наши дни битовите престъпления са ежедневие - по медиите, а, недай си Боже, и в нашия, истински живот. Държавата често отсъства от ролята си на защитник на гражданите, поради което способността да се защитиш сам е нещо, което се превръща в необходимост. За принципите на самоотбраната, за популярната израелска система Kрав Mага, с практически съвети относно методи да се защитим - Actualno.com разговаря с инструктор Алекс Петров, официален представител на Krav Maga Global (KMG) за България.

Има ли разлика между самоотбраната, бойните изкуства и бойните спортове и каква е тя?

Имам право да защитя дома си. Както реша

Българските граждани са жертви на битова престъпност под различни форми през последната година. Тази статистика изнесе лидерът на ВМРО ...

Разликата е голяма. В бойните изкуства се спазват обичаи и традиции характерни за културните особености на народите и хората, които са ги създали. Когато говорим за самоотбрана, не смятам, че най-практичното нещо е да се правим на китайци или японци. В наш интерес е да се научим как да защитим себе си или ближния.

Както при бойните изкуства, така и при бойните спортове, подготовката не е насочена към справянето с реални ситуации - такива, каквито биха могли да ни се случат на улицата. Когато един спортист се бие на ринга, той е запознат с правилата и е наясно срещу кого се изправя. В повечето случаи е имал възможността да гледа предишни срещи на противника си и да го изучи, да изгради тактика съгласно силните и слабите му страни, и е наясно, че са само двамата. За жалост, на улицата, ние няма как да имаме предварителна информация относно нападателя и се озоваваме в неизгодната позиция на жертва. Нападателят може да има и оръжие – нож, бутилка, бухалка. Ако желаем да отговорим адекватно на насилствен акт, е нужно да имаме и адекватно обучение. Това се постига чрез употребата на симулации на реални ситуации.

Какво представлява в този аспект самоотбраната - като психическо състояние на нещата?

Когато човек е под стрес и е поставен в ситуация, в която трябва да защитава живота и неприкосновеността си или да защитава тези на някой друг, той може да попадне в една от следните три фази. Първата от тях е бягството - в Крав Мага тя е застъпена сериозно и представлява избягването на конфликт. Давам и следният пример - събрали се група приятели да се бият с друга група приятели и по едно време се оказва, че половината приятели ги няма.

Втората фаза е най-опасна. Тя представлява вцепеняване - жертвата е шокирана, пасивна и не се опитва да се защити. Чрез правилно обучение човек може да се научи как да избегне това замръзване на психологическо ниво.

Престъпник вкъщи – да, можем да го гръмнем

Правото на неизбежна самоотбрана отново влезе във фокуса на обществения интерес, след като само преди няколко дни обикновен гражданин с...

Третата фаза е активната - когато предприемем действия и се опитаме да се защитим.

Излючително важно е да попаднете на инструктор, който притежава ясното самосъзнание, че от това, което преподава, може да зависи здравето и животът ви. Методът, който използваме в нашата организация, е да накараме учениците сами да стигнат до вярното решение, като ги насочваме към него.

Има ли универсални техники за самоотбрана?

За техниките за самоотбрана е важно да се знае, че колкото по-сложна е дадена техника, толкова по-вероятно е под напрежение да не я изпълним правилно. Именно поради тази причина Крав Мага е базирана на естествените реакции на човешкото тяло. Пример за това е ситуация, в която някой се опитва да ви удари шамар - естественото е да се дръпнете или да вдигнете ръка. Крав Мага развива тези инстинкти като ги дообогатява и усъвършенства, включително чрез мисъл за контраатака.

Кога трябва да прибегнем до самоотбрана? Кога идва момента, в който следва да се защитим активно, да приложим техники, с които да нанесем поражение на човек, който е заплаха за нас?

Който ти е в жилището противозаконно, можеш да го гръмнеш най-спокойно

С тези думи адвокат Марин Марковски обобщи имаме ли или нямаме право на самоотбрана съгласно българското законодателство. Не се водиш ...

На първо време е нужно да можем да различим заплахата от атаката. Типичен пример за заплаха е ако някой ни извади нож и каже: „Дай ми парите си”. Разбира се най-правилното решение е да му ги дадем, но това не винаги ще ни извади от стресовата ситуация и е възможно след доброволното предаване на средствата да последва и атака.

В конкретния случай важното нещо при атаката е кой всъщност ни атакува - дали е човек, който борави добре с ножове  или е такъв, който може единствено да си намаже филията с масло. Разбира се това не означава, че неподготвеният нападател е по-малко опасен - просто уменията му са на сравнително по-ниско ниво и по всяка вероятност е изпаднал в моментно състояние на ярост, гняв и т.н. В повечето случаи такъв тип нападатели използват движения, с които "телеграфират" намеренията си за атака и често се отдава възможност на нападнатия да пласира успешно защита и контраатака.

Ако говорим за майстор на ножа, ситуацията е доста по-различна и шансовете ни стават много по-малки, тъй като той би използвал значително по-кратки движения – само от китка и предмишница, а това би затруднило и намалило шанса на защитаващия се. В повечето такива ситуации е възможно да понесем много сериозни поражения.

Има ли определени точки в човешкото тяло, които са уязвими и които могат да бъдат използвани от по-слаб човек, който е нападнат от физически по-силен противник?

Такива точки са слабините, слънчевия сплит, гърлото, брадичката, носа, очите, ушите, тила, след което и ставите - колене и лакти. Повечето мъже добре знаят още от ранна детска възраст какво е усещането да получиш удар в слабините. Както често казваме на практикуващите Крав Мага - дори крака на едно бебе е по-здрав от топките на Мохамед Али.

МВР се хвали: Над 9% по-малко престъпления през първата половина на тази година

Общата престъпност в страната през пъртвите шест месеца на годината намалява с около 9,1% спрямо полугодието на 2013 година. Разкривае...

Може ли да говорим кое е по-опасно - да те нападнат с нож, с пистолет, с бухалка или без оръжие?

Специално в Крав Мага не правим такова разграничение. Има раздели на защита срещу късо и дълго огнестрелно оръжие, срещу нож, срещу тъпи предмети (камъни и пръчки), срещу невъоръжен противник и срещу няколко нападатели. Не мога да кажа, че дадено оръжие е по-опасно от друго. Сам по себе си ножа, пистолета или бухалката не са опасни - опасни са действията на човека, в чиито ръце е попаднало съответното оръжие. През живота си не съм виждал нож да ходи по улицата и сам да коли хора. В Крав Мага са заложени определени защитни принципи и уповавайки се на тях ние имаме поглед над ситуацията, в която се намираме.

Препоръчвате ли лютивите спрейове като средство за самоотбрана и има ли някакви тайни при боравенето с тях?

Като за начало си купете качествен спрей. Не се залъгвайте с флакони на цена около 4 лева. За около 15 - 20 лева се предлагат продукти с екстракт на люта чушка под формата на гел или пяна, които са препоръчителни ако не искате съдържанието, което сте изпръскали по агресора да се върне обратно във вашето лице.

В новия Наказателен кодекс: Затвор за хакери, интернет педофили и ровене в чужд "Фейсбук"

След дълго чакане проектът за Наказателен кодекс е готов. В събота той ще бъде представен за обществено обсъждане. Новите правила въве...

Важно е да носите спрея на лесно достъпно място, например джоб, особено когато знаете, че ще минавате през район, който е потенциално опасен. Важно е да се упражняват многократно изваждането и пръскането, с цел при стресова ситуация да успеем да отреагираме адекватно, в крайна сметка практическата дейност се различава много от теоритичните познания по време на конфронтация. Препоръчително е да се пръска във формата на кръст - хоризонтално и вертикално движение, за да може успешно да поразите очите и дихателните пътища - устата и носа.

Ако решите да си закупите спрей, купете си два или повече и упражнете уменията си с допълнителните флакони и периодично проверявайте функционалността на този, който ще използвате по предназначение, в противен случай рискувате да имате средство за самоотбрана, което не знаете как да използвате или такова, което не функционира правилно.

Очаквайте и втората част от интервюто с Алекс Петров, в което той ни разказва за Крав мага, както и специално видео с примери на някои от най-типичните за системата техники за самоотбрана.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю