Ива Георгиева пред Аctualno: Ще има два нови национални стадиона, такива проблеми не сме срещали никъде

88451
Ива Георгиева пред Аctualno: Ще има два нови национални стадиона, такива проблеми не сме срещали никъде
Снимка: Livesport

Изминалият 3 март не е просто почивен ден, а повод да помислим за важните неща, които трябва да се случат в държавата. В спорта и футбола сред топ приоритетите е построяването на нов национален стадион. "Васил Левски" отдавна не отговаря на актуалните изисквания на УЕФА, а и местоположението му е неподходящо за подобно съоръжение. От няколко години държавата изявява желание да вдигне нов стадион. Чуваха се най-различни предложения, вкл. за довършването на ст. "Пловдив". В крайна сметка се реши, че стадионът ще е в София. И дотам.

Нещата се раздвижиха преди година, когато немската фирма IFS предложи проект за построяването на ново съоръжение на мястото на ст. "Славия". Идеята бе приета радушно от "белия" клуб, но за да е икономически обосновано съоръжението, на него трябва да играе втори отбор. В момента IFS води преговори с БФС това да бъде националният отбор. Министерството на спорта, в лицето на проф. Марияна Георгиева обаче явно има други планове. Не признава чуждата идея, макар и добра, и иска да наложи своята. Типично в стила на настоящите управляващи. Георгиева отказва да работи с IFS, а пуска в медийното пространство новини за нов проект в местността "Къро" на 4-и км. Проект, струващ около 100 милиона лева. Които изглеждат излишен харч, предвид плановете на IFS. За да коментира цялата типично българска неразбория потърсихме Ива Георгиева, представител на IFS у нас.

- Здравейте, г-жо Георгиева. Как ще коментирате действията на министър Марияна Георгиева, която обяви, че държавата ще изготви проект и ще строи национален стадион на парцел на 4-и километър?

Няма лошо!

- Това означава ли, че преговорите между IFS и държавата са пропаднали и от Министерството подготвят друг проект?

Аз не мога да коментирам това, което е казала тя, нито плановете на държавата. Едно разбрах и то чрез медиите, че всъщност тя има някаква самостоятелна политика, която си води, въпреки че ние като представител на бизнеса не я виждаме. Аз не искам да правя сравнителен анализ, но това което ние многократно казахме е,  че нашата идея е да се развива спорта да се инвестира в децата, в ДЮШ, да се инвестира в стадион, който да бъде за целия национален отбор и за всички клубни отбори, които могат да играят на него. Съответно да се печели от спорт като се развива спорта, след като се инвестира в него. Твърдение като национален стадион е леко отживяло. Да се направи едно съоръжение което ще е работещо ефективно и ще генерира приходи, които ще влизат в спорта и във футбола. Когато се построи един стадион, който не се експлоатира правилно, не се управлява, в него няма бизнес не се играят мачове и не е структуриран ефективно, той веднага започва да тежи на бюджета, било на държава, било на Столична община, било на инвеститор. Тоест трябва да бъде ефективно съоръжението, а това може да стане само, когато имаш този опит и когато зад гърба ти има над 60 стадиона в целия свят и когато се грижиш за него, какъвто е нашият ангажимент.

- Имахте идея за публично-частно партньорство?

Не сме имали идея за публично-частно партньорство. Просто инициативата започна от държавата, нали тя поде още по времето на предишното правителство и по-предишното линията, че България и специално София има нужда от нов стадион. Това е и правилната линия.

- В Пловдив се строи нов стадион, в Разград се готвят да стартират проекта си, Бургас също се радва на прилично съоръжение. Защо в София стават толкова трудно нещата. Стадионите в столицата са паметници на социализма, като вече и са опасни. Държавата помага или повече пречи на тази насока, предвид последните действия на министър Георгиева?

Тя е министър на спорта, има си някаква логика, нямам никаква идея. Аз мога да ви кажа това, което правим по целия свят и това което виждам в момента като българка е, че никъде в другите страни в Европа ние не срещаме подобни проблеми. Никъде! Просто защото когато на всичкото отгоре това е изцяло наша инвестиция, ние не ползваме нито една стотинка държавни пари, напротив - помагаме. Другото което е - дори да ползвахме държавни пари да ги управляваме 25 години и да има рентабилност този стадион.

- Доколкото знам желанието ви е държавата да дава по милион всяка година за 25 години?

Не. Това беше един от вариантите, който се обсъждаше в самото начало. Идеята беше държавата да компенсира втория отбор, защото нашата концепция беше два отбора плюс националния да играят на този нов стадион. Но тъй като ЦСКА не искаше да играе на друго място, идеята беше докато се намери втори отбор, който да застъпи, държавата да се включи, защото на този стадион ще играе и националният отбор. В рамките на 1-2 години държавата да се включи да балансира тези приходи, които ние щяхме да генерираме от и за втория отбор. Защото ние на ЦСКА им предлагахме около 5 милиона лева годишно твърда сума.

- Затворена страница ли е ЦСКА? "Червените" фенове биха били по-благосклонни към ново съоръжение на 4-км, в близост до тяхната база. Там искат да строят и от Министерството. Възжможно ли е IFS да построи национален стадион, със съдействието на Министерството, който да се ползва от ЦСКА там?

Няма как да стане това на този етап. Поради простата причина, че има изисквания на УЕФА с оглед на Евро 2020, които срокове изтичат съвсем скоро. Тоест УЕФА иска да се покаже прединвестиционно проучване, което ние направихме още преди две години за ст. "Славия". Всъщност ние от 2 години и половина работим по този проект, но не вдигахме шум за да няма излишни пушилки. Ние познаваме идеално пазара. И не само и в България. Имаме прединвестиционен проект по изискванията на УЕФА. Това прединвестиционно проучване е наша проучване. Тоест собственост на футболния съюз, а не на Министерство на спорта. Всички тези документи трябва да бъдат представени до седмица-две на УЕФА. 14 април е крайният срок. Плюс проект, плюс план.

Ние нямаме никакви договорки с министър Георгиева, нито с държавата. Разбрахме от медиите, че те се абстрахират от
този проект, нека да правят свой, пожелаваме им успех. Въпросът е, че ние в момента следваме правилата на УЕФА и комуникираме с тях така, че България да бъде домакин на ЕВро 2020.

- В крайна сметка ще се построи ли стадионът в Овча Купел?

Министърът на спорта оставя БФС без лиценз?

Българският футболен съюз може скоро да се окаже тотално извън закона. На 3 февруари изтича лицензията дадена на държавния орган от Мин...

Ще се построи. Там е мястото.

- А държавата ще строи паралелно на 4-км?

Повтарям, че ние работим по нашия проект. Започнали сме вече, абсолютно работим по тази тема, планиране и т.н. Това са документи, които УЕФА ги иска в рамките на 10-20 дни.

- А финансово как ще издържите?

Националният отбор ще играе на ст. Славия.

- Тоест ще има два национални стадиона плюс "Васил Левски", за който няма планове да се събори?

Много е смешно, ама не го казвам аз. Ако има толкова пари държавата, нека ги дава. Ние сме в преговори с футболния съюз. От там могат да кажат кои са реалните неща и кои не. Ние сме пред подписване на договори с всички. И в интерес на истината, част от нашия екип е в екипа на УЕФА и ние знаем кое как се прави. Все пак сме подготвяли много европейски и световни първенства, олимпиади включително. И сега нали разбирате, че в момента дори пред партньорите ми оставам безмълвна, как да им обясня тези изявления по медиите от Министерството на спорта. Как да ги разберат? Да искаш да дадеш инвестиция от 60 милиона лева в България, да се ангажираш да го управляваш, да дадеш собствените си пари, да вдигаш имиджа на страната, да имаш абсолютен мастър план да инвестираш в националния отбор и в още един отбор, да имаш пълна визия, да изпълняваш 100% изискванията на ФИФА и УЕФА, да имаш зад гърба си стадион като "Алианц арена", който и управляваш, да поемаш ангажимента това да носи приходи в държавата, в Столична община, в клубове и във футбола. Защото едно от нещата е да направим интернат за талантливи дечица. И в следващия момент някой да дойде и да ти каже: "Ама какъв си ти? Ние се абстрахираме от тебе, защото ние си имаме едни 100 милиона и ще си направим наш си стадион.

- Типично в стила на това правителство.

Не го казвам аз, разбирате ли. Не бих искала да коментирам нито думите на министри, нито на правителство, нито на никого. Аз нямам обяснение на всичко това което се казва. Нямам обяснение. Никакво!

- Журналисти и фенове сме се нагледали на десетки наематели на стадиони през годините. И нищо реализирано. Затова да внесем малко конкретика. Кога ще започне да се бута ст. "Славия"?

До края на годината започва строежът на нов национален стадион

В рамките на годината трябва да се пристъпи към изграждане на нов национален стадион, каза пред БНТ министърът на младежта и спорта Мар...

Ние в момента работим по плана. Само ще ви дам да следите сроковете на УЕФА. Не искам да се ангажирам с дати сега, следете оттук нататък. 14 април 2014 година е крайният ден за подаване на кандидатурата на България за домакин, в който един от документите е да посочи договор с инвеститор, с оператор + план + прединвестиционно проучване и концепция. Не искам да се ангажирам. Следете кой ще подпише и дали ще се предоставят такива документи в УЕФА. Това е което мога да ви кажа.

- В Левски го закъсаха сериозно със строежа на "Герена". Имаше идеи да помагате там?

Вероятно на следващ етап. Ние сме казали, че ще им помагаме, но в момента ние не искаме да правим половинчати неща. Това не е в немски стил. Искаме основното да направим, да се види, другото ще си дойде само. Така че и на Левски ще помагаме, ако имат нужда във времето, но на този етап искаме да се концентрираме и да реализираме проекта, който е важен за държавата. С оглед на УЕФА 2020.

- От ЦСКА действат като министър Георгиева и също се правят на велики?

С ЦСКА са приключени нещата още в момента, в който разбрахме тяхната воля, че нямат интерес, нямат желание и ще имат собствени инструменти да развиват клуба. И съответно им пожелаваме успех.

- Изводите след като се сблъскахте с начина на работа в българските клубове?

Няма какво да кажа, това съм го казвала много пъти. Ние дори и до този етап нямаше да правим никакви изявления, но лятото както се казва ЦСКА изпуснаха духа от бутилката и започнаха да спекулират с нашите предложения. Трябваше да им отговорим. Иначе може би щяхме да обявим какво се е случило с новия стадион, едва когато нещата са официални. Защото първо не е в стила на немците и второ - не искаме да сме поредните, които само говорят за някакви проекти и стадиони.

- Споменахте проекти, какъв е финалният за Овча Купел?

Ще има промени, ще бъде с 33 000 места с опция да стават до 27 000, защото изискванията на УЕФА за Европейското са за 33 000 седящи места.

Търсят се 10 милиона за ремонт на националния стадион след паднал таван

10 милиона лева за ремонт са нужни на националния стадион, за да не стане най-лошото. Това стана ясно, след като падна част от тавана н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю