Ивайло Симеонов за Actualno.com: Социолозите играят срещу интересите на българския народ

64169
Ивайло Симеонов за Actualno.com: Социолозите играят срещу интересите на българския народ
Снимка: ПП Нова България

Малко след края на изборния ден разговаряме с Ивайло Симеонов - лидерът на една от политическите алтернативи на българския хоризонт в лицето на "Нова България". Ивайло Симеонов е роден на 1 август 1976 г. в град Елин Пелин. През 1995 г. завършва СОУ "Васил Левски" в Елин Пелин, след това, през 2001 г., се дипломира като инженер по Радиокомуникационна техника в Техническия университет в София. През 2008 г. става доктор към същото учебно заведение с труд по специалността Организация и управление на човешките ресурси в индустриално предприятие. През 2012 г. завършва магистратура по Корпоративна сигурност в Университета за национално и световно стопанство в София.

На 8 февруари 2014 г. д-р инж. Симеонов е избран за преседател за новосформираната политическа партия „Нова България”.

Господин Симеонов, имате ли данни за резултата на ПП „Нова България”?

Смятам, че сме над 1% (бел. ред. - според преброяването на ЦИК на гласовете само в България "Нова България" взема 0,385% при 97% преброени гласове към 9:40 днес), което е доста обещаващо, тъй като все пак преди 6 седмици се регистрирахме и това е нещо уникално, което не се е случвало досега.

Какво успяхте и какво не успяхте да свършите по време на предизборната кампания?

Не успяхме да покажем на българския народ, че има алтернатива и че има шанс за реална промяна, което е най-жалкото. За това са виновни и социологическите агенции, и медиите, които са изключително купени. Говоря особено за телевизията.

Коя точно телевизия имате предвид?

За всички телевизии, освен БНТ, където също станаха шашмалогии с този анекс, който подписахме за преразпределение на медийното време. За всички други...

Това да се искат по 30-40 хил. лв. за едно участие в сутрешен блок е пълно безумие. И това промиване на съзнанието на хората, че едва ли не само 5 или 6 партии имат шанс. И като цяло от самото начало само те се пропагандират.

То за това е тази ниска изборна активност. Защото хората просто не вярват, че когато отидат и гласуват за малка партия, тя ще влезе. А хората по никакъв начин не желаят техният глас да бъде преразпределен за някои от т.нар. големии партии, които са омразни явно за по-голямата част от българския народ.

Доколко смятате, че социологическите агенции наистина повлияха за намаляване на резултата Ви?

Вижте, самите факти, които изкарват като прогнози, са с разлика от 4-5-6%, което е абсолютно безумие. Аз вярвам, че социологическите агенции са абсолютно манипулирани, абсолютно купени. Те играят против интересите на българския народ.

И за това ние създадохме това приложение BGVot, за което сигурно сте чули. То е единственият формат на пряка демокрация. И аз съветвам всеки един български гражданин, независимо дали е страната или в чужбина, да си го свали на телефона или на таблета и да се включи реално в заявяването на мнението си, на желанието си как тази страна да се управлява най-накрая.

Защо, въпреки многото протести миналата година, хората не отидоха да гласуват?

Пак Ви казвам – защото те виждат по телевизията едни социологически проучвания, които им убиват желанието и вярата, че нещо може да се промени. Не виждате ли, че това е абсолютно безумие – всички да са на улицата, да протестират и в следващия момент да се избират пак същите партии. Това е абсолютен безпрецедент. В света няма такава подобна история.

Какво предстои оттук насетне за партия „Нова България”?

Още по-здрава работа. Най-хубавото при нас е, че ние сме като семейство. При нас няма... как да кажа, ние не сме лидерски формат. Видяхме че, лидерски формати не работят, никъде. Представете си ако Бойко го няма, или Царя както изчезна и нали с НДСВ какво стана, или Костов, или Бареков, или Волен. Представете си всички тези лидерски позиции, които са абсолютно безумни и как всички чакат като в секта какво ще каже господарят, за да може те да тръгнат в тази посока. А ние сме формат от млади хора, които са, нека да кажем, успели в кариерата извън политиката и влизаме в политиката с една-единствена цел – да променим статуквото.

Доколко ще мислите за разширяване на формата – в смисъл създаване на регионални структури, търсене на съмишленици от други партии...

Инж. Ивайло Симеонов: Нужно е желание да се реформират няколко основни сектора, за да има промяна в България

Реформата на съдебната система е сред топ приоритетите на страната според ПП „Нова България“. Според тях, крайно време е да...

По отношение на съмишленици от други партии – аз вярвам, че всички, които мислят в една посока по някакъв начин ще се покрият, ще си помагат и ще бъдат заедно. За коалиции  - въобще не сме мислили, няма и намерение да мислим. Вярвам, че всеки, който пак казвам е единомишленик, може да намери форма, с която да си помага и да работи заедно с другите.

По отношение на регионалните структури – това е свързано и с много... как да кажа... много средства и време. Никой от нас не е политик, и то професионален политик, но структури сме създали на много места и продължаваме да го правим.

Доколко състоянието на политическата конюнктура може да бъде променено с нова Конституция?

Промяната в Конституцията е задължителна. Свикването на Велико Народно събрание и отмяната на Велико Народно събрание също е задължително. Все пак живеем в едно време, в което всичко трябва да е в услуга на обществото и то да става бързо. Защото ние сме в една динамика отпреди 10-15-30 или 50 години.

Така че Великото Народно събрание трябва да бъде отменено. Преди това трябва да се извади следствието и прокуратурата от съдебната система. Те трябва да бъдат независими органи. Защото най-големият проблем на България, заявявам го най-категорично, е, че нямаме работеща правораздавателна система.

“Нова България“: Браншовите организации трябва да избират заместник-министрите

Заместник-министрите да се избират от съсловните организации, предлагат от ПП „Нова България“. Това ще се отрази на прозрач...

Втората стъпка е въвеждане на електронно правителство и електронно гласуване, за което ние сме абсолютно подготвени. Да не забравяме, че сме първата интернет партия и по-голямата част от нашия екип са IT специалисти, които работят на доста достойно заплащане извън страната.

Какви са очакванията Ви, предвид днешните резултати (неделя 5 октомври – бел.ред.) – ще бъде ли създадено едно работещо правителство?    

Не го вярвам... Форматите, които в момента са представени в парламента, колкото и между тях да има професионалисти и експерти, съм се убедил в това, че единственото нещо, което тях ги води, е безпринципността. И това, че правят коалиции под масата.

Не се ли замисляте защо до момента не излизат никакви резултати за малките партии? Защо за малките партии се казва: Те са около 7% или около 9% общо, в един кюп ни слагат. Защото се опитват да откраднат от нас някаква част, да я замажат, да побутнат някой друг да влезе в парламента и да има безпринципни коалиции. Това е истината!

Интервю на Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю