Иван Хиновски за Actualno.com: Закъсняваме с 5-ти блок на Козлодуй

92816
Иван Хиновски за Actualno.com: Закъсняваме с 5-ти блок на Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен форум. Той е считан за един от най-големите експерти в енергийния сектор. Заемал е редица отговорни държавни постове - член на държавната пускова комисия на АЕЦ "Козлодуй", директор на ядрена дирекция в "Енергопроект" (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ "Козлодуй" (1999-2001). Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като "Уестнигхаус", "Сименс", "Фраматом", "Газ дьо Франс" и ЕБВР.

Пред Actualno.com г-н Хиновски даде коментар относно енергийната стратегия на настоящето правителство и говори относно важни енергийни проекти като АЕЦ "Козлодуй" и "Южен поток".

Овчаров с остра атака срещу министъра на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е назначена заради прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви бившият ...

Г-н Хиновски, каква е оценката ви за енергийната стратегия на правителството, подпечатана и с програмната декларация между ГЕРБ, Реформаторския блок, „Патриотичния фронт” и АБВ?

Смятам, че е изключителна грешка стремежът да се задържа цената на тока, без да се направят първо важните структурни реформи. Сбъркана е линията „причина – следствие”. Цената на тока трябва да е следствие от мерките и реформите в енергетиката. Необходими са много тежки и непопулярни мерки. Заради отлагането им, стигнахме до сегашното положение – единственият нереформиран енергиен сектор в Югоизточна Европа. Като чувам разни политически изказвания за колониализъм ... ами това много фатално, защото заради тях знакови инвеститори напускат България. Без външни инвестиции нашата енергетика ще се срине.

Кои са важните структурни реформи – на първо място е „черната кутия” НЕК. Дейността на НЕК трябва да стане прозрачна т.е. четирите групи дейности, за които Националната електрическа компания има лиценз, трябва да бъдат структурирани в отделни подразделения и всяко от тези подразделения да покаже дали е печелившо или не. Става въпрос за дейностите „краен снабдител – краен потребител”, който е определящ ценообразуването на тока, „износ на електроенергия”, „електропроизводство” и „инвестиционна дейност”. В инвестиционната дейност на НЕК влизат страшни проекти като АЕЦ „Белене”, Цанков камък, Горна Арда – това са милиарди, които стоят.

За да се покрие дупката в НЕК (бел. ред. – задълженията са около 3 млрд. лева, но точна цифра на загубите през тази година няма), трябва да има приватизация, да има излизане на борсата на дейностите на НЕК. Но всички ги е страх да го направят, защото веднага ще се почне с атаките, че правителството разпродава енергетиката.

Смятате ли, че ядрената енергетика трябва да бъде развивана и в какъв аспект? АЕЦ Козлодуй или Белене трябва да е приоритет?

Валери Симеонов поема комисията по енергетика

Съпредседателят на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов ще поеме ръководството на комисията по енергетика. Бургаският деп...

Да, категорично ядрената енергетика трябва да бъде развивана. Насоката е 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй – да бъдат модернизирани и животът им да бъде удължен с минимум десет, може би двадесет години.

Има ли пречки и какви са те по отношение на модернизацията на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй?

Има обаче значително изоставане по отношение на модернизацията на 5-ти блок на Козлодуй и там няма да спазим сроковете. Смятам, че заради закъснението 5-ти блок ще бъде спрян за няколко години. Модернизиране ще се направи, но в ядрената енергетика има една много важна фаза на документиране и доказване с анализи на постигнатото ново ниво на безопасност – т.нар. Доклад за анализ на безопасността. Изготвянето му изисква период от две години, а още една година докладът се приема и обсъжда още една година.

Притесненията ми за модернизацията специално на 5-ти блок на Козлодуй касаят и финансирането – то не е осигурено. Работата трябва да се съгласува и с ЕВРАТОМ - по условията на заема за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй всички бъдещи кредити трябва да се съгласуват с европейската агенция. Има и фаза на проектиране, на реализация на мерките на модернизация.

Само за 5-ти блок ли можем да изпуснем срока или има и опасност за 6-ти?

Енергийното министерство ще подложи на анализ 7 блок на "Козлодуй" и "Южен поток"

Ревизията в енергетиката е задължителна, защото тази област е изключително важна за нашата икономика. Този сектор трябва да бъде орга...

Срокът за 5-ти блок е до 2017 година, а за 6-ти – до 2019 година. Опасенията ми касаят само 5-ти блок. По график през 2015 година трябваше да бъдат изпълнени всички мерки, да бъдат реализирани – фазата на проектиране, на реализация и да има анализи на постигнатото ниво на безопасност и те да се изпратят за оценка от регулиращите органи (бел. ред. – Агенцията за ядрено регулиране и ЕВРАТОМ).

Стандартът при модернизиране и удължаване на живота на вече работещи ядрени реактори се нарича четири по четири. Осем години преди изтичането на годността на реактора се почва с първите мерки – разработване на програма, анализи, изпълнение на мерките. Това се прави през първите четири години, а през последните четири има конкретни строително-монтажни работи и документиране на изпълнените мероприятия.

Пак казвам, финансирането ме притеснява. Предишният директор на Козлодуй Иван Генов искаше някакви небивалици – да се отклоняват средства от дивидентите на предприятието за финансиране на модернизацията. Това е неприемлив от гледна точка на европейските стандарти подход. АЕЦ „Козлодуй” трябваше отдавна да поиска процедура и финансиране за тази програма. Сегашното ръководството на Козлодуй вече взима мерки да се ускори процесът, но смятаме, че това няма да е достатъчно 5-ти блок да бъде модернизиран в срок, без да бъде спрян.

Какъв е коментарът ви за „Южен поток”? Преди два дни италианският министър на индустрията Федерика Гуиди каза, че проектът вече не е приоритетен за Италия – това ще промени ли нещата и за България?

Във всички случаи това изказване трябва да доведе до размисъл и нови анализи на състоянието на проекта у нас. Италия поставя въпроса за приоритета, защото бюджетът на проекта надхвърля очакваните размери. Това трябва да бъде обеца на ушите на нашите политици – бюджетът трябва да бъде анализиран от наша страна и да се направи оценка на целесъобразността от икономическа гледна точка, както е направила Италия. Като идея, като инфраструктурен проект, „Южен поток” е един хубав проект. Но да не забравяме, че цената за България от 1,8 млрд. евро отиде до близо 4 млрд. евро.

България е принципно съгласна да удължи живота на 5-ти блок на Козлодуй

Срокът на експлоатация на 5-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” може да бъде продължен с 60 години. Договорът за предлагане на...

Какво мислите за новия енергиен министър Теменужка Петкова? Смятате ли, че ще се справи с необходимите реформи в сектор „Енергетика”?

Работил съм с г-жа Петкова и познавам нейния подход. Тя е човек с много логична мисъл – а това, че е финансист, може да бъде само от полза на бранша. В момента основният дефект в енергетиката е силно ликвидната криза. Няма производствена криза в енергетиката – има липса на пари в брой и това изисква преструктуриране. Според мен г-жа Петкова трябва задължително да привлече външни експерти, но които познават структурата на енергетиката. Тогава тя може да постигне успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю