Явор Никифоров: Елате пред Народното събрание и ще видите какво готвим

197120
Явор Никифоров: Елате пред Народното събрание и ще видите какво готвим
Снимка: БГНЕС

Вече над 200 дни продължават протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и 42-рото Народно събрание. В течение на този дълъг период на няколко пъти имаше ескалация на напрежението, но като цяло за ДАНСwithme етикетите са „мирен и артистичен”. Дали обаче тези етикети няма да бъдат променени скоро – разговаряме с учителя по информатика Явор Никифоров, който е организатор на „радикалния протест”, готвен за 10-ти януари. Той беше задържан на два пъти от полицията. Първият път беше през октомври миналата година заради „неподчинение на полицейско нареждане”, а вторият стана по време на големия протест на „Ранобудните студенти” на 12-ти ноември, когато Никифоров отиде да протестира „въоръжен” с праз лук като символ на полицейска палка и с пакет ролки тоалетна хартия като символ на полицейските щитове. С г-н Никифоров разговаря Петър Чернев.

До какви решения стигнахте по време на вчерашната среща зад Паметника на Цар Освободител?

Да развалим изненадата като Ви разкажем всичко? Елате, ще ви хареса!

Вчера видяхме, че събитието за 10 януари беше свалено от Facebook. Защо се случи това?

Протестиращи: На 10 януари вече тях ще ги е страх от нас

„Примирихме се. Това правителство няма да си тръгне с добро. Ще трябва да запретнем ръкави и да свършим работата. Отлагахме 200 д...

Било е докладвано за изтриване, въпреки че в него нямаше склоняване към насилие, а обмисляне какво може и трябва да се направи. Това събитие не нарушаваше правилата на Facebook или законите на България. В него е имало конкретни коментари, които трябваше да се изтрият, не цялото събитие. Вече е създадено ново за същия ден и час, но дори и него да изтрият, хората вече си знаят кога и къде се събираме. Ако правителството искаше да отмени желанието ни за оставка, да беше работило за България, не за себе си!

Искате да покажете, че протестът съществува и че е редно депутатите и правителството да се съобразят с него и да си отидат. Колко души прегръщат идеята и са готови да се включат в по-различни от обичайните протестни акции?

Ужасно е, че седем месеца провалящото се правителство не си подаде оставката. Но за това време успяхме да срещнем толкова много протестиращи хора, да преценим кой колко стойностен и отдаден е, да отсеем само приказващите, да се организираме и да можем да си имаме доверие.

Не се ли страхувате, че можете да бъдете обвинени, че сте платени от някоя политическа партия?

Ще бъда обвинен, че съм рептил и съм изял баба си! Не се страхувам от това. Когато заслужа специална статия с лъжи, посветени на мен, ще я отпразнувам с шампанско "Искра" от 2 лева пред редакцията на медията, от която е тръгнала лъжата. Илюминатите са ми дали 2-та лева, аз нямам собствени. И ще ги съдя. Ако пък нацелят нещо вярно (защото не съм светец, примерно возя се гратис) публично ще потвърдя "разкритията" им.

България през 2013 година: ДАНСwithme – свобода на мисленето

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Впрочем взе много да се спекулира с това какви са хората, които искаме оставка. Стана практика да се отхвърлят протестиращи, които симпатизират на дадена партия, протестиращи поради възрастта им (например, че студентите били малки да разбират политика), протестиращи според това, че са решили да се организират в някаква група, протестиращи, които някога са се борили за друга кауза, протестиращи, които не са светци...

Ами не - важното е че има стотина хиляди хора в София, отделили поне веднъж от времето си да излязат на някои от протестите и още поне толкова, включвали се в спорадичните, слабо организирани, силно мачкани протести в провинцията. Злонамерените медии предпочитат да се фокусират в нас, а не в простите ни и логични искания. Опитват да омаловажат протестиращите, защото знаят, че не могат да омаловажат провалите на правителството!

Планирате акция за 10 януари. Ще има ли на други дати, например на 15-ти, когато свършва ваканцията на парламента?

Да. Точно на 15ти ще има, следете страницата на новото събитие.

Колко далеч сте готови да стигнете?

Оставка и на Нова година - този път на "Батенберг"

Нова година настъпва само след няколко часа, но призивът за оставка към правителството на Пламен Орешарски и на 42-рото Народно събрани...

Явно, че ще трябва по-далеч от украинците. Леле, колко се гордея с тях. Осъзнавате ли, че това за което те се борят - европейското си бъдеще, ние си го имаме вече (малко подранило и незаслужено), но го подритваме с идиотските заеми и мафиотските назначения. В момента все още отчаяните, гладни и зъзнещи българи са недостатъчно, но като спре да има кой да ни дава заеми изобщо няма да е нужно да давам идеи и нещо да се планира. Тогава правителството ще е отпрашило подир Бисеров и оставило разруха и безнадеждност. Трябва ли да се връщаме дотам, обаче?

Не се ли страхувате, че ако наистина атакувате Народното събрание и премахнете огражденията, може да бъдете арестувани и обвинени в тежко престъпление?

Страхът е още едно от оръжията на червените. Първият път ги опази за 45 години. Истина е - трябва да сме внимателни. Но не трябва да се спираме нито за миг.

Не смятате ли, че правителството и по-специално МВР може да отиде още по-далеч в действията си спрямо протестите?

Нека пробват.

Незрящ добричлия започна гладна стачка за оставка на кабинета

Незращият Владин Бенков от Добрич започна ефективна гладна стачка. „Действието ми е акт на несъгласие и настоявам за оставка ...

Казвате, че не се страхувате от котрадействия от страна на полицията във връзка с готвените нови протестни акции. Значи ли това, че според Вас е време за действия и един вид хората да спрат да се страхуват?

Точно така. Освен, че е време българинът да спре да се страхува, част от служителите на МВР, където работят българи, подкрепят формите ни на протест. Те не са съгласни, че ги карат да вършат такива издевателства, несъгласни са и с правителството. Аз очаквам, че масата полицаи ще спрат да си изпълняват задълженията, особено ако им се даде тотално неадекватна заповед за пореден път.

Според Вас каква акция би накарала управляващото мнозинство да чуе исканията на протестиращите? Протест пред къщите им, замеряне с домати или какво?

Още една идея имам, която изобщо не е така агресивна. И за нея ще стане дума скоро.

Нека засегнем темата и с т.нар. провокатори, свързани с протестите. Защо решихте, че Йордан Бонев (бел. ред. - Бонев е един от сподвижниците на Бисер Миланов-Петното) може един вид да се поправи?

Българите от чужбина поискаха оставката на правителството

Българи, които живеят в чужбина, излязоха на „протест преди заминаване” в центъра на София. Около 150 души поискаха оставк...

Йордан Бонев ми предложи Facebook приятелство и ми писа, че и той се е уверил, че правителството вреди. Скоро очаквам това прозрение я от Волгин (Петър Волгин – бел.ред.), я от Шамара (рапърът Мишо Шамара – бел.ред.), я от Пеевски (Делян Пеевски – бел.ред.). Не съм аз човекът, който може да го спре, но му обясних, че с действията си досега е обидил и засегнал много активно протестиращи. Предложих му първи стъпки към изчистване на името си. Не знам дали и след тях ще бъде възприет. Дори и да не достигнем до етап, в който ние - ежедневно идващите да го допуснем в редиците си, той все пак има как да се бори за оставката отделно от нас. Окуражавам го да търси собствени форми на борба за оставка.

Вярвате ли, че хора, свързани с Бисер Миланов, по-известен с прякора си Петното, могат да прегърнат каузата на ДАНСwithme искрено?

На ДАНСwithme идваха хора да си горят партийните книжки на БСП и на Атака... Хората, които са вършили морални или законови престъпления, могат да започнат нов етап в живота си, само ако са лично разбрали и признали грешките си и самостоятелно стигнат до решение да се променят. Трудно ми е да си представя дали е възможно това да се случи изведнъж с цялата организация, която може да им е 10-100 души (не съм запознат).

Преди да можем да приемем Бисер и Йордан, трябва да решим вътрешните си неразбирателства, които таят в идващите ежедневно на ДАНСwithme. Много от нас се подвеждат, че предварително трябва да решим какво правителство идва в последствие и това е разделяща тема. Напротив - привъженици на всяка партия трябва да са добре дошли, без да налагат своето убеждение под каквато и да е форма, а когато постигнем оставката - изборите ще определят какво следва и всички ще го приемем, каквото и да е то - докато не се провалят и те.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю