Йенс Столтенберг: Башар Асад е част от проблема

12895
Йенс Столтенберг: Башар Асад е част от проблема
Снимка: Getty Images/Guliver

На 30 септември френският генерал Дени Мерсие официално пое поста върховен командващ Съюзното командване по трансформацията на НАТО. На церемонията присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който отговори на въпроси на медиите и на френския Le Monde.

52% от черногорците подкрепят членството в НАТО

52 на сто от черногорците подкрепят членството на страната в НАТО. Това показва социологическото проучване на агенция „Ипсос Ст...

След информацията за въздушните удари в района на Хомс, Столтенберг изрази съжаление, че Москва не е координирала операциите си с останалите държави. Освен това по думите му САЩ и другите членове на коалицията и Русия обсъждат правилата за поведение в сирийското въздушно пространства с цел да се избегнат инциденти между действащите в страната въоръжени сили.

Русия започна удари в Сирия и призовава към координация на действията във въздуха с други представители на международното общество, което провежда вмешателство срещу ИД. Как в тази ситуация може да се избегнат неразбирателствата?

У мен предизвикват безпокойство получените от нас доклади, от които следва, че руските удари не са били насочени срещу Ислямска държава и особено фактът, че от страна на Русия не се виждат истински усилия по координирането на действията в съответствие с боевете, които сега води, оглавяваната от САЩ, коалиция. В ООН всички ясно разбраха, че Русия обеща да координира стъпките си. Затова тя трябва да направи поне това.

Призовавам Русия да има конструктивна роля в борбата с ИД, да сътрудничи и да започне работа за политическото решаване на конфликта. Подкрепата за Асад няма да даде нищо. Тя не може да се нарече конструктивен подход за търсенето на преговорно политическо решение.

Трябва ли НАТО да се намеси пряко в Ирак и Сирия или да се ограничи само до подкрепа в подготовка на войските?

НАТО не ни счита за източник на сигурност

НАТО поставя България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност. Това се казва в доклад на Северноатлантически...

Всички съюзници така или иначе дават своя принос в коалицията срещу ИД. Едни нанасят въздушни удари, други участват в подготовката на кюрдските "Першмерга" и иракските сили. Трябва да се подчертае, че най-голямото предимство на коалицията се състои в наличието на участници, които вече да отработили своето взаимодействие. Ние работихме заедно в Афганистан, а сега тези постижения се използват в коалицията срещу ИД. Иначе казано, макар че тази коалиция не е организирана от НАТО, всички членове на Алианса имат своя принос.

Какво мислите за понякога двусмислената позиция на Турция?

От всички съюзници на НАТО Турция е тази страна, върху която кризата в Ирак и Сирия се отразява най-силно. Това е гранична държава. Турция вече прие повече от милион бежанци и отвори военно-въздушните си бази за силите на коалицията срещу ИД. Най-важното е Русия да заеме конструктивна позиция. Ще повторя: Башар Асад е част от проблема.

Говори се, че Сирия може да стане за Русия част от сделка за отмяна на международните санкции, които бяха приети заради украинската криза. След като сега позицията на Русия в Сирия е по-тежка, как се поддържа натискът върху нея по въпроса с Украйна?

Ние няма да допуснем Украйна да стане част от търг. Позицията на НАТО относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна остава същата. Ние ще продължим на подкрепяме Украйна в политически план и с конкретни действия. Ще придвижваме напред сътрудничеството ни. Щастливи сме да видим, че примирието за първи път се поддържа от началото на септември, то не се нарушава.

Договориха се за разширяването на присъствието на НАТО в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украински представители подписаха споразумение за разширяване присъствието на Алианса в...

Освен това различните участници се договориха за формирането на тристранна работна група по извеждането на тежкото оръжие. Това е още една крачка напред. Ситуацията все още е неустойчива, а на изток в Украйна остават руски сили, но всичко това внушава оптимизъм.

Тревожи ли ви ситуацията в афганистанския Кундуз?

Случващото се в Кундуз говори за огромен проблем с безопасността, който сега съществува в Афганистан. Ние следим много внимателно развитието на събитията. Продължаваме да оказваме помощ на афганистанските сили в рамките на операцията „Решителна подкрепа“. Ние вече не участваме в бойните действия, но продължаваме да подкрепяме, тренираме и съдействаме на въоръжените сили в страната. Афганистанската армия е много способна, тя вече доказа своята храброст. В дългосрочен план ще бъде по-добре ако безопасността на страната се осигурява от собствената ѝ армия.

Как силите на НАТО могат да се подготвят за нови заплахи?

Най-важното е възможността да се подготвим към непредвидените заплахи. Ние не можем точно да кажем с какво ще ни се наложи да се сблъскаме, но може да бъдем готови за това да реагираме на неочаквани събития.

Столтенберг: България е близо до една по-настъпателна Русия, това подчертава необходимостта да сме заедно

НАТО и съюзниците имаме нужда от силна отбрана и въз основа на това може да осъществяваме с Русия политически контакти и политически ди...

Явява ли се контрапропагандата част от тази програма?

Една пропаганда не може да бъде победена с друга пропаганда. Ние противопоставяме истината срещу пропагандата. Пропагандата не е най-добрият начин да завоюваш ума и сърцето на населението. НАТО и занапред ще излага факти и ще казва истината.

Възнамерявате да се преместите в новия щаб на НАТО в Източна Европа до срещата на върха във Варшава през 2106 година. Какво ще отговорите на Русия, която смята за агресивно подобно поведение на НАТО?

Действията на НАТО са отговор на руската агресия в Украйна. За първи път от Втората световна война една европейска държава със сила завладява част от друга. Това, че Русия продължава да дестабилизира източната част на Украйна, подкрепяйки сепаратистите с оръжие и подготвяйки военните, ни принуждава да реагираме. Ние разширихме присъствието в източната и прибалтийската част на Алианса, на първо време с провеждането на учения. Освен това увеличихме възможностите за бързо реагиране, удвоихме числеността на тези отряди и създадохме нова група за свръхбързо реагиране. Взехме и решение да отворим неголеми щабове в няколко страни. Всичко това има отбранителен и пропорционален характер. Не съществува и най-малката причина да се критикуват действията на НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю