К. Ризов от "Съюз такси" за Actualno: Готвеното поскъпване няма да прогони клиенти

44824
К. Ризов от "Съюз такси" за Actualno: Готвеното поскъпване няма да прогони клиенти

В началото на седмицата в медийното пространство се появи новината, че цените на таксиметровите услуги на територията на София ще поскъпнат с 20% от ноември. Ако това се случи, от следващия месец столичани ще трябва да плащат средно по 80 ст. за 1 км пробег според дневната тарифа и 90 ст. според нощната вместо сегашните съответно 60 и 70 ст.

От бранша аргументират исканията си с намалелите покрай кризата печалби, както и с факта, че цените на услугата не са променяни от 2007 г.

Такситата поскъпват с 20% от ноември

С една пета скачат цените на таксиметровите услуги в София от ноември. Това са съобщили за БНТ от асоциациите на големите и на по-малки...

Actualno.com потърси за коментар по темата Кирил Ризов, председател на СНЦ “Съюз такси” - организацията, която обединява по-големите играчи в бранша.

Ако корекцията се извърши до края на годината, това няма да се отрази върху клиентите, твърди Ризов.

Средният пробег в София е 5 км. Това ще 1 лв. и малко отгоре по новите тарифи, което се равнява на бакшиша, който в момента дават клиентите, аргументира се той.

Ризов обяснява, че шофьорите реално не отчитат печалба, а живеят от бакшишите, затова и не случайно им е лепнат прякорът "бакшиши"...

*  *  *

КАТ тръгва да лови нередовни "бакшиши" по домовете

След като при акция на КАТ бяха спипани само 20 неизрядни таксиметрови шофьори в офисите им, полицаи ще тръгнат по домовете на неизправ...

 Какви са аргументите за исканото от вас увеличение?

– Първият е, че пета поредна година цените са едни и същи. Последната корекция е правена през 2007 г. След това имаше много голям скок в цените на горивата. Междувременно акцизи, данъци, осигуровки... да не изброявам всичко, но те също са се вдигнали. Около 2000 г. по икономически път сведохме бройката на такситата в София до 6000 коли. Тази бройка се запази до 2010 г., след което 2011 г. паднаха на около 5200. Осемстотин таксита изчезнаха. Тази тенденция продължава и през 2012 г. И сега управителните съвети на таксиметровите компании имат две възможности. Или могат да запазят цените и задлъжнелите превозвачи да продължат да фалират, или да направят корекция в тарифите. Мога да ви кажа, че специално ние от “Съюз такси” заедно с международните ни партньори следим какво се случва по света и в Европа. По всички показатели сме изравнени с Европа – например по броя на хибридните таксита, които са около 1% от колите, което е същия брой като във Франция, една от най-развитите страни. Но като се има предвид, че общото заплащане на територията на България е в пъти по-ниско, така и нашите тарифи се застояха пет години без корекция. Още през януари обявихме, че тенденцията е услугата да поскъпва. По наши изчисления корекцията, която трябва да се направи е с 20% нагоре.

С колко процента са поскъпнали горивата спрямо 2007 г.?

– Вижте, тогава горивото беше на половината на цената на днешното – който и вид да хванете. Пропан, метан... всички. А имайте предвид, че ние караме с по-екологичните горива.

Това означава или че първоначално печалбите на превозвачите са били доста сериозни, или че доста дълго време са работили на загуба?

Без таксита в бус лентите

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движението по пътищата. Законопроектът, внесен от Министерски съвет, беше приет ...

– Точно така. В нашия бранш, когато дойде края на годината и превозвачът отиде при счетоводителя си и започне да смята приходи и разходи, винаги излиза около нулата. Да не си мислите, че има някаква печалба? Защо ни наричат “бакшиши”? Ами то шофьорът живее само от бакшиши. Ако разчита на някаква печалба, данъчно задлъжнялото лице фалира. Виждате, че пак фалираме.

Един от другите аргументи за увеличаването на тарифите, който се появи в медийното пространство, беше, че покрай кризата са спаднали печалбите на превозвачите. Сега, ако тарифите се вдигнат, не рискувате ли печалбите да паднат още повече? Все пак това би било поредната услуга, която поскъпва, докато доходите на хората остават същите.

– В бранша имаме една тенденция, която винаги спазваме. И тя е, ако има някакви проблеми, да търсим решение първо между шофьорите, след това между шофьорите и превозвачите. След това заставаме шофьори и превозвачи от една страна и говорим с клиентите. За нас клиентите са най-важни и въобще не ни е безразлично как ще се отрази промяната на тарифите върху тях. Нашите изчисления показват, че ако корекцията от 20% нагоре се извърши до края на годината, това няма да се отрази върху клиентите. Какво имам предвид? Средният пробег в София е 5 км. Това ще е 1 лв. и малко отгоре по новите тарифи. Но трябва да имате предвид, че и сега повечето клиенти за подобен курс дават бакшиш, който е равностоен на цената, която би била, след като вдигнем тарифите. Тоест, ако направим корекцията, ще плащате същото, което плащате сега, когато давате бакшиш.

Доколкото разбирам, практиката в бранша е увеличение на цените да се случва, след като най-големият играч на пазара предприеме такова. Сега кой превозвач вдига цените?

– В София в момента всички чакаме Людмил Лазаров, който е председател на управителните съвети и на “Окей Супетранс”, и на “За едно евро”. Ако той реши да издаде заповед, до един-два дни всички би трябвало да го последват. Ако някой не го последва, би се оказал в ситуация на дъмпинг. Но това означава да фалират. Моите очаквания са г-н Лазаров да предприеме такава стъпка съвсем скоро – до края на годината, ако не и по-рано.

След проверки: Такситата масово возят без включен апарат

Засилени проверки на автобусите и такситата в Черноморските курорти са извършвали екипите на Изпълнителна агенция „Автомобилна&...

В медиите се появиха информации, че това ще се случи от ноември.

– Нямам такава информация. Който си позволява да казва на конкретна дата, трябва да се позове откъде го знае. Аз лично не знам никой от управителните съвети на големите превозвачи да е издал такава заповед. Няма такова нещо. Знам, че навсякъде се готвят. Но те това правят от началото на годината. Може да е 1 ноември, може да е утре, може да е по-нататък.

Според вас трябва ли да бъде пипан и таванът на цените, който в момента за София е 1,30 лв. за дневна тарифа и 1,60 за нощна?

– Не. Никога не сме имали такова мнение. Поне тази година. Предишни години експертните съвети в браншовите организации се договориха със съответните отдели в общините, след като бе узаконено да има максимална дневна и нощна тарифа. Сегашният таван бе единодушно приет от всички. Оттогава не ни се е налагало да обсъждаме този въпрос. Вижте, в момента тарифите са 60 и 70 ст. за дневна и нощна съответно. Има много голям резерв, докато се стигне таванът. Чак когато той се достигне от болшинството превозвачи, ще има смисъл от нови разговори. Дори с увеличението, което искаме сега, тарифите ще станат 80 на 90 ст. дневна и нощна. Ако няма някакви извънредни събития, таванът няма да бъде пипан близките години.

Интервюто взе Стефан Топузов

Такситата вдигат цените

Прогнозата за поредно поскъпване на горивата от следващата седмица не накара шофьорите да се презапасяват. Заради галопиращите цени, об...

Редактор: М. Дачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю