Калин Драганов за Actualno.com : Като туристическа дестинация България става все по-неизвестна в Западна Европа

101342
Калин Драганов за Actualno.com : Като туристическа дестинация България става все по-неизвестна в Западна Европа

Калин Драганов е завършил география на туризма през 1981 г. и оттогава работи в туристическия бранш. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), негова е фирмата „Профи турс”, която основава със свой съдружник. Actualno.com разговаря с него за последните тенденции в туризма у нас.

Г-н Драганов, оказаха ли наводненията във Варненско влияние върху туристическия поток в региона?

Според това, което обсъждаме с колегите и хотелиерите, единствено в Албена имаше проблем, в другите курорти няма никакъв. Такива валежи има всяка година, естествено не в такъв голям размер. В Албена хотел „Гергана” (бел.ред – това беше хотелът, от който се наложи да бъдат евакуирани близо 500 туристи) наистина беше в тежка ситуация, надявам се колегите да могат да се справят. Но основният сезон тепърва започва и едва ли това ще се отрази толкова много. Сезонът така или иначе няма да бъде много добър, но това няма да бъде заради наводненията.

А защо?

Основно заради липсата на политика за реклама, която е характерна за всички правителства на България. Броят на туристите е на критично ниско ниво, без реклама нещата трудно могат да се случат.

Какви мерки трябва да предприемат управляващите за по-голямо популяризиране на туризма?

Проблемът датира от 1998 г. насам – оттогава 99% от бранша е частен и държавният чиновник въобще не се интересува от развитието на частния бизнес. Парите все пак се преразпределят в държавата, в сектори, където и държавният чиновник може да получи нещо. От туризма – за радост или за съжаление – той не може нищо да получи и де факто се отделя много малко за отрасъла. Парите от бюджета за туризъм не стигат за заплати, поддръжка и основните дейности. Разбирам колегите в министерството – за тия пари, толкова. В сравнение с основните ни конкурентни пазари сумата е абсолютно мизерна и проблемът е, че България става все по-неизвестна в Западна Европа. В основни наши дестинации като Великобритания, Холандия, Германия, Белгия – България постепенно изчезва от пазара. При холандския пазар например има 30% спад и тенденцията е към изчезване. В Германия също има спад, макар и не толкова голям.

Туризмът е основно реклама. Когато не даваш пари за това, получаваш минималния брой туристи – тези, които по случайност са решили да дойдат в България. Управляващите се кълнат, че туризмът е приоритет, но не могат да очакват, че с такава мизерна сума за реклама ще има развитие.

Събитията в Украйна по какъв начин се отразиха на нашия туризъм, забелязва ли се отлив на посетители от Украйна или Русия?

Да вземем за пример холандският пазар – до събитията в Украйна той беше на +5%, след тях се срина до -30%. Това също е недостатък на нашата политика в бранша – хората още ни свързват с Източния блок. Когато се случи нещо в Източна Европа, ние първи падаме. Помните ли когато бяха протестите в Турция? Но Турция хвърля много пари за реклама и там сезонът беше  и сега е много добър. При нас имиджова реклама въобще не се прави и България все още в умовете на хората се свързва с Русия. Всякакви събития там се отразяват върху нас.

Да разбираме, че има значителен спад на туристите от Западна Европа и Скандинавия?

Да, има спад. Надяваме се през високия сезон да се получи някаква компенсация. Но пък много западни оператори промениха самолетните си програми и сега дори да се появят много мераклии за България, ще им бъде по-трудно да дойдат.

Като цяло май не сте оптимист за това как ще се развие летният сезон.

Д-р Антон Баев: Има бум на ин витро бебета

Д-р Баев, напоследък се говори за бум на бебетата ин витро. Каква е статистиката? Да, има такава статистика. В България годишно се раж...

За голямо съжаление сезонът изключително много се съкрати. Отмина времето, когато туристите идваха през април и си заминаваха в края на октомври. Сега е основно два месеца – юли и август, през които резервациите са пълни. За да е добър сезонът, трябва увеличение на туристите през юни и септември. До 15 юни по курортите нещата не стояха добре, разбира се, за това допринесе лошото време. Последната седмица курортите се напълниха и предполагам, че така ще бъде до края на август. Тъй като сега хотелите потвърждават резервациите за юли, не бих се учудил след 15 юли да има премествания заради непотвърдени резервации.

България като дестинация за алкохолен туризъм – валидно ли е това твърдение и днес?

Лоши туристи няма. В зависимост от това как е построен един курорт, той си намира съответната клиентела. Слънчев бряг беше построен по този начин, много хотели, баровете и дискотеките там са на европейско ниво и това привлече младежите. А и легловата база, специално апартаментите, са много по-добри отколкото в Испания и Гърция. Не трябва да се оплакваме за това, гърците и испанците ги е яд, че изтърваха тази клиентела, която е най-платежоспособната и харчи най-много пари. Един младеж оставя пари колкото 4-членно семейство на почивка. Така че Слънчев бряг привлича тази клиентела. Защо тя не ходи в Албена? Защото там няма толкова много хотели и курортът се предпочита от семействата. Не смятам, че трябва да се вдига такъв вой. Слънчев бряг е известен в цяла Европа. Там ходят младежи заради купона, но е добре, че имаме курорт, който може да ги привлече.

Започват ли българите да предпочитат почивките в чужбина пред тези по нашето Черноморие?

Българинът въпреки всичко остава основно в България, защото тук е по-евтино. Естествено, със замогването на определена класа започнаха и много хора да пътуват в чужбина. Основно ходят в Гърция и Турция, много по-малко – в Италия, Испания и Франция. Екзотичните дестинации си ги позволява доста малка част от обществото. Едва ли в близко бъдеще България ще бъде изместена от друга дестинация за българите.

Кинематограф: Чрез късото кино предлагаме алтернатива на масовата култура

Преди година и няколко месеца младите, активни, отдадени и приказливи Калин Димитров, Йордан Агов и Юлиян Спасов създават най-младата и...

Има ли пакети, които са най-популярни, търси ли се много ол-инклузивът?

Да. Това, което се търси не само от българите, е ол инклузивът, по простата причина, че така всеки може да си направи бюджета предварително, знае, че плаща 500 лв. и може да вземе още 100 или 200 за харчене, но храната и пиенето са му осигурени. Предложения с ол инклузив се продават все повече. Повечето хотели по нашето море имат такива.

Пестелив ли е българинът, когато отива на почивка или точно тогава развързва кесията?

Българинът на почивка харчи повече. За разлика от германеца, който гледа да похарчи по-малко, отколкото когато си е вкъщи. Дори и бедният българин харчи относително повече на почивка, това си е в нашата народопсихология.

Интервю: Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю