Калоян Паргов: ДКЕВР е маша в ръцете на ГЕРБ

86619
Калоян Паргов: ДКЕВР е маша в ръцете на ГЕРБ

Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов коментира пред Actualno.com най-горещия проблем в държавата - предстоящото планирано вдигане на цената на тока. 37-годишният лидер на столичните социалисти разясни мотивите за обявения вече протест на левите срещу вдигането на цената на електроенергията и коментира как това би се отразило на наближаващите предсрочни парламентарни избори. Вотът е на 5-и октомври. Решението за повишаване цената на тока пък се очаква да бъде взето от членовете на ДКЕВР и обявено в началото на идната седмица – на 29-ти или 30 септември.

Поскъпването на тока вдига с 200 лв. издръжката на 4-членно домакинство

С близо 200 лева ще се увеличат месечните разходи на 4-членно домакинство у нас при повишение на цената на тока с 10%. Това изчисли нез...

Г-н Паргов, планираното повишение на цената на тока може ли да повлияе сериозно на резултатите от изборите?

- Най-напред искам да кажа нещо, което трябва да е ясно на хората. Кашата с цените на електроенергията и въобще всички проблеми в енергетиката, които са от 2009 година, са в полето на политическа партия ГЕРБ. Парадоксът е, че точно тази партия, която забърка кашата, сега е изправена пред това дали сама да се справи с проблема или някой друг да го направи вместо нея. Защото непопулярните мерки в момента носят негативи. И за да съм по-конкретен, ще кажа, че служебният кабинет и ДКЕВР изпълняват ролята на маша в ръцете на ГЕРБ за решаване на проблемите в енергетиката чрез планираното повишение на цената на тока. Нека правителството да каже колко пари плати на ВЕИ-ата в последните два месеца и дали то не обслужва интересите на американските централи и собствениците на възобновяеми енергийни източници?! Според непотвърдена информация става въпрос за близо половин милиард, но нека правителството да представи пред обществото данните.

Как ще се отрази новата цена на тока на средностатистическия българин?

- Никъде до момента не съм срещал това повишение на цената на електроенергията да е обвързано с планиране на активни действия от страна на държавата по отношение на най-уязвимите социални групи. На онези така наречени "енергийно бедни" хора. Защото с планираното увеличение на цената на тока ще се вдигне и техният брой. Това означава, че държавата трябва да се намеси активно по отношение на смекчаване на социалната цена, която ще бъде платена от най-бедните. Ние настояваме точно за това.

Паргов предупреждава: ГЕРБ цели по-високи данъци в София, за да прави нови проекти

В бъдеще единственият вариант да може Столична община (СО) да поеме дългове, за да реализира проекти, е да увеличава приходната си ча...

Какви точно са вашите мотиви за протеста?

- Докато няма разчет, планиране и ясни мотиви защо повишението е 10%, а не 5%, например, ние ще протестираме срещу всяко вдигане на цената на тока, дори и да е с 0,1%.

Този протест, който планирате, може ли да бъде приет като "обещание за преврат" при изборна победа на ГЕРБ?

- Ако си спомняте, през февруари 2013 година ГЕРБ сдаде властта предсрочно точно заради подобен проблем, свързан с електроразпределителните дружества. Тогава хората излязоха по улиците и масово протестираха. Това доведе до свалянето на кабинета "Борисов". Дали ще се повтори и сега, само можем да гадаем...

Планирате ли подобен сценарий?

Калоян Паргов: Ще съберем спомените на българите във виртуален музей

"Ще съберем спомените на българите във виртуален музей". Това беше новината, с която председателят на столичната организация на БСП Кал...

- Ние ще отстояваме нашите позиции и ангажименти, които сме поели в рамките на представителството ни в следващото 43-о обикновено Народно събрание и ще водим конструктивен диалог както с избирателите така и с останалите политически сили, но на принципна основа.

И с ГЕРБ ли?

- Поведението на ГЕРБ през последната година е недопустимо за нас и неприемливо. То е антипарламентарно поведение, което не отива на партия с претенции да управлява за втори път държавата.

Вината за високата цена на тока обаче не е на ГЕРБ.

Градският съвет на БСП в София дари минерална вода на бедстващите в Мизия

Ръководството на Градския съвет на БСП в София направи дарение за бедстващите в Мизия. Пострадалите от наводнението получиха 1512 бутил...

- Да. Вината е на Реформаторите. Това са хората, които преди години продадоха и приватизираха България. Вижте, по отношение цената на електроенергията едно е ясно - в световен мащаб тя ще расте. Въпросът е, че всяка държава сама трябва да си направи такъв микс от различни енергоизточници, че да получи най-изгодна цена както за икономиката, така и за обикновените потребители.

Колко добър от гледна точка на цената е този микс в момента за България?

- За "БСП Лява България" цените на енергията имат икономическа и социална роля. Държавата трябва да ги използва като лостове за подкрепа на икономическото развитие, като средство за социална защита. С участието си в управлението БСП доказа, че резерви за избягване на ценовия шок, дори намаляване на месечните сметки, могат да се намерят, ако има политическа воля. Предизборното увеличение на тока обслужва корпоративни и монополни интереси, а не интересите на мнозинството от българските граждани, за които се застъпва "БСП Лява България". Освен това спестява отговорността на истинските защитници на тази политика – ГЕРБ.

Каква е реалната цена на тока в момента?

- Цената на електроенергията е пазарна. Разбира се, ние в момента имаме държавен регулатор, който по презумпция е независим. Де факто обаче има съмнения около неговата независимост. Без значение кое правителство е на власт, ДКЕВР е инструмент в ръцете на управляващите по отношение на регулирането на цените на тока и упражняване на политики, включително социални.

Миков: Служебното правителство си позволява да надхвърля правомощията си

Служебното правителство си позволява да надхвърля компетенциите и правомощията си, това заяви  по повод масовите чистки на служит...

И все пак, колко трябва да струва електроенергията?

- Истината е, че издръжката на един човек в България, в която влиза ток, парно, вода, изхранване, трябва да заема определен процент от доходите. В нашия случай обаче този процент е 100, а понякога и повече. Това показва, че българинът харчи всичките си доходи, за да покрие първичните си разходи за оцеляване. Точно това, всъщност, е знакът за качество на живот. А в България то е много ниско. Според статистиките за Европа, България е на последните места по качество на живот. Затова и основният национален интерес, около който трябва да се обединят всички партии, не само БСП, е повишаване на благосъстоянието на нацията. Това зависи от общото усилие на всички партии. Те трябва да се обединят около него. Може би точно тогава ще се върне доверието в политическата система и институциите. Трябва обаче да се види напредък в тази посока.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю