Калоян Паргов: Деленето на "фили" и "фоби" работи срещу националния ни интерес

17482
Калоян Паргов: Деленето на "фили" и "фоби" работи срещу националния ни интерес
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов беше на триседмично посещение в САЩ през юни. Там той отиде по покана на Държавния департамент в рамките на програма за млади лидери. Калоян Паргов беше единствен избран представител от България в група с политици от общо 11 държави от Европа. Седмица след завръщането си от Америка председателят на Градския съвет на БСП в София пътува и до руската столица, където беше на 4-дневно посещение по покана на правителството на Москва. За предстоящата предизборна кампания и за посещението в САЩ Калоян Паргов говори пред Actualno.com навръх 38-ия си рожден ден, който празнува днес:


БСП-София взима опит от Москва за онлайн референдуми

Опитът на общината в Москва в правенето на онлайн референдуми беше една от основните теми, които дискутираха Калоян Паргов, Милка Христ...

Г-н Паргов, посещението ви в САЩ точно в този момент изглежда доста изненадващо...

- Защо да е изненадващо?! Поканата дойде от Държавния департамент. Решението си е тяхно...

Все пак, БСП не е проамерикански настроена.

- Там управляват левите в момента - Демократическата партия.

Разкажете повече за това посещение.

Калоян Паргов: Спортът е основен приоритет на общинарите в Москва

Спортът е основен приоритет на общинарите в Москва и те се грижат гражданите да имат достатъчно добри условия да го практикуват. Това с...

- Бяхме група от 11 европейци - по един от Македония, Черна гора, Хърватия, Великобритания, Белгия, Италия, Испания, Германия, Унгария, Словакия и България. Обиколихме 6 от основните градове в САЩ. В тях имахме срещи на ниво федерални щатски институции, както и с представители на местната власт и на частния бизнес. Дискутирахме въпроси, свързани с общополитическите, социалните и икономическите теми, както и за енергетиката. В рамките на тези срещи обсъждахме политиките на различните държави, от които идвахме ние, както и американската.

С какво ви беше полезно това посещение предвид предстоящите местни избори?

- Най-полезни ми бяха срещите с представителите на местната власт. Говорихме как те се справят с проблемите, как управляват процесите на общинско равнище и какви са взаимовръзките на ниво щатско и федерално правителство. Например в Сакраменто компанията, която се занимава с комунални услуги, е 100% общинска. Тя е тази, която регулира и пазара на електроенергия. Занимава се с изкупуването на електроенергия от енергопроизводителите и осигурява електричество за нуждите на целия град и околността. Ето това е модел, който на нас, социалистите, ни харесва. За разлика от българския с ЧЕЗ и EVN. Освен това присъствах на откриването на кампанията на Хилари Клинтън за президент. Видях много интересни идеи, от които смятам да се възползвам и да ги приложа в надпреварата за предстоящия местен вот у нас. Помислих много над всичко това, което имах възможността да науча в САЩ около кампанията на Хилари Клинтън и смятам, че вече съм наясно какво точно трябва да правя и аз в предстоящите месеци до изборите.

Бихте ли изброили сега някои от тези неща?

- Ще ги видите по време на кампанията.

БСП София подкрепя по-силно присъствие на руската култура в България

БСП ще лобира за засилено присъствие на руската култура в София. Това стана ясно при официалното посещение на делегация на столичните с...

Какво ви впечатли най-много от устройството на местната власт в американските градове?

- Прозрачността и отчетността на всяка дейност. Видяхме с очите си как се прави в едно малко градче в щата Ню Хемпшир. Там кметът всяка година дава отчет за изразходваните финансови средства до цент и ги публикува в годишник, който се раздава на различни представители на обществото, на неправителствени организации, за да могат те да видят как техните данъци се харчат. Видяхме как местната общност управлява процесите в града. В САЩ, всъщност, има два вида кметове - назначени и пряко избрани. Така е дори в мегаполисите. И хората във всеки град решават по коя система да си изберат градоначалник. Това, което ме впечатли наистина много, беше начинът, по който решават проблемите си. Подхождат целенасочено, прагматично, неполитизирано с единствената мисъл да отстранят максимално бързо нередностите, които затрудняват нормалния живот на гражданите.

Какво от всичко това би могло да бъде приложено в България?

- Бихме могли да използваме примера с отчетността на средствата. Ние, българите, сме доста мнителни. Постоянно мислим, че някой злоупотребява с парите ни. И е истина, че виждаме доста лоши практики в Столична община в рамките на последните два мандата на управляващите. За да се подобри доверието към Столична община, би могло да се приложи американският модел. Компанията за комунални услуги в Сакраменто, за която вече споменах, не реализира печалба, защото е 100% общинска. Тя няма дивиденти, работи на нулев баланс и целта й е да обслужва денонощно жителите на града и околностите. Основната й дейност е енергетиката. Тя се занимава с регулацията на цените, с изкупуването на електроенергията от производителите, било то ВЕЦ или фотоволтаици... Тя стимулира развитието и диверсификацията на енергоизточници, което беше много интересен пример на ниво местна власт. Защото в България сме свикнали всичко да е цетнрализирано, да е за цялата държава.

Възможно ли е у нас да бъде създадена подобна общинска компания?

Москва оцени високо приятелството на БСП в трудните времена на противопоставяне

В Москва оцениха високо приятелството на БСП, което продължава и в тежкото време днес, изпълнено с опити за противопоставяне на Русия н...

- Създаването на подобна общинска компания е част от цялостна административна реформа. И тя трябва да бъде насочена срещу централизацията на властта. А управляващите в момента в Столична община, естествено, са против подобен модел. Бих дал дори пример. От години има проекти за изграждане на 7 малки ВЕЦ-а. Ако те бъдат реализирани, Столична община би разрешила доста от проблемите си. СО може да бъде основен или водещ инвеститор в построяването на ВЕЦ-овете. А след това да създаде общинска компания, която да ги управлява и да има активна роля в процеса на регулиране на цената на електроенергията. Подобни примери мога да дам и за други комунални дейности като чистотата и паркирането в София.

За паркирането вече има предложение да бъде извадено от Центъра за градска мобилност.

- Да, имаме предложение да го направим общинско предприятие. Това е идея, която ще реализираме, ако получим доверието на гражданите след изборите на 25-и октомври. Така ще освободим ресурс от около 10-15 милиона лева, който ще може да използваме за подобряване на инфраструктурата в кварталите и малките улички в центъра, за които никога не достигат средства.

Това ли е политиката, която БСП ще опитва да налага в Столична община?

- Това е правилната политика за София, според нас, и ще се борим да я наложим, независимо от резултатите от вота на 25-и октомври и това кой ще бъде кмет на столицата!

Калоян Паргов продължи контакта на Михаил Миков със "Справедлива Русия"

Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов продължи контактите на левицата с партия "Справедлива Русия", които бяха з...

БСП твърдо подкрепя Русия. Вашето посещение в САЩ няма ли да навреди по някакъв начин?

- Истината никога не е едностранна. Тоест, не е нито само в Америка, нито само в Русия. Обявяването на американофили-американофоби и русофили-русофоби разделя нацията и не благоприятства за постигане на националния интерес. Ние сме средноголяма държава във важен регион с ключово географско положение. Сложна е ситуацията около нас - и в Близкия Изток, и на север, и на юг. Тоест, от нас се изисква по-особено поведение и различен подход, за да можем да отстояваме националните ни интереси. А основният национален интерес и цел на всички политици е благосъстоянието и стандарта на живот на хората. Това е основният въпрос за разрешаване. От него произлизат много други проблеми, които автоматично биха били разрешени - равнището на образованието, сигурността... Разбира се, повишаване растежа на икономиката ще доведе до повече средства в общинския и държавния бюджет, което от своя страна ще благоприятства за разрешаване на още повече проблеми.

- Посещението в САЩ промени ли с нещо позицията ви по отношение на Русия?

- Не. Позицията ми за конфликта в Украйна е същата. Америка и Русия са великите сили и те си говорят, въпреки всичко. Дискутират проблемите и пример за това е срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери с външния министър на Русия Сергей Лавров. Ислямска държава и явлението "тероризъм" са истинският бич на 21-и век. Мисля, че това е правилният подход. Още преди няколко месеца в едно интервю бях казал, че е по-добре Америка и Европа да търсят партньорство и сътрудничество с Русия в борбата срещу тероризма, а не да воюват помежду си. Мисля, че срещата на Кери и Лавров беше ключова. Показателно е, че вече на определени високи равнища се осъзнава нуждата от подобно сътрудничество и разрешаване на конфлика в Украйна предвид минските споразумения от февруари. Докато бях в САЩ ни показаха проучване, направено сред европейци в държави като Германия, Испания, Великобритания, Франция, в което съвсем ясно се вижда нежеланието да се влиза във война с Русия. Между другото, обикновеният американец също не иска участие на неговата страна в каквато и да е война.

Интервю на: ЯНА ГЕОРГИЕВА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю