Любен Белов: Българите трябва да бъдат учени от малки да мислят като предприемачи

96344
Любен Белов: Българите трябва да бъдат учени от малки да мислят като предприемачи

На 18 февруари тази година в зала „Европа” на „Новотел София” ще се проведе семинар на тема „Успешни стратегии за въвеждане на българската марка на пазара”. На събитието гост-лектор ще бъде Любен Белов, управляващ съдружник в LAUNCHub. Той ще говори по темата „Предизвикателството да стартираш собствен бизнес чрез създаване на марка”. Преди семинарът обаче г-н Белов сподели за Actualno.com интересни неща относно събитието и темата, по която ще изнесе лекция.

Здравейте, г-н Белов. Какви според вас са най-големите ползи, които смятате, че участниците ще извлекат от този семинар?

Мирослава Георгиева: Създателите на нови търговски марки трябва да са наясно с рисковете от провал

Мирослава Георгиева притежава над 15 години опит в сферата на маркетинговите изследвания в GfK Bulgaria. Лектор на редица професион...

За участниците в този семинар ще бъде определено полезно да видят в една малко по-позитивна светлина, че в България нещата не са невъзможни и все пак се случват. Когато човек вярва, че може да създаде нещо, било то и печеливша марка на пазара, и съумее да намери правилната комбинация от визия, екип и усилия, не е невъзможно да постигне истински успех. Лекторите ще бъдат изключително полезни със своите успешни примери от реалната практика и опит, който могат да споделят.

Предвид факта, че участвате в семинар за успехите на българските марки, организиран от „Пауър Бранд”, в кои области бихте казали, че българското е на световно ниво?

Хубавата новина е, че има много сектори, които са успешни за българската икономика, макар че много често това не се забелязва или не се комуникира добре. Един конкретен пример, който мога да дам е, че ние сме една от наистина водещите държави, която обучава, създава и развива инженерен технологичен талант. Нашите IT специалисти са изключително ценени и търсени навсякъде по света. Участват в създаването на едни от най-успешните технологични марки – някои в български, други в чуждестранни компании. Със сигурност има примери и от други сектори – вземете легендарното българско кисело мляко или някои от вината ни. Това са добре развити технологии и производства, които днес са облечени в успешни марки.

Коя е най-трудната стъпка пред това да стартираш собствен бизнес със собствена марка във времената на криза?

Независимо от конкретните икономически дадености, трябва да приемеш, че няма да е лесно. Важното е да си намерил правилния пазар или да го наречем правилната ниша. Добра визия, талант, екип, усилия, всичко би било напразно, ако написаното домашно преди старта не дава ясен отговор на въпроса – имам ли пазар? Ако направиш правилните проучвания и тестове, имаш ли пазар и колко бързо можеш да стигнеш до него, другото ще дойде по-лесно. Днес педприемачите наистина трябва да са бързи. Особено във високите технологии динамиката е толкова голяма, че докато избистриш още първата фаза на стартирането на бранд, някой друг вече може да се е появил с още по-добро решение и да е бил по-бърз на старта.

Даниела Узунова: Марките трябва да отговарят на нуждите на потребителите

Даниела Узунова е маркетинг мениджър и член на УС на "Данон България". Името ѝ е свързано с успешното създаване на брандовете „Д...

Каква е чисто бюрократичната процедура при създаването на нова търговска марка?

Създаването и налагането на успешна марка е истинското предизвикателство, което превръща един човек в предприемач или разкрива талант, който той или тя носят по рождение. Доколко самата процедура е бюрократична, силно зависи от това какъв експерт ще избереш и как той ще подходи към нея.

От моя опит, не бих казал, че е бюрократична, по-скоро е нормална регулаторна процедура в България, в Европейския съюз и навсякъде по света. Тя е важна, но не е непременно от задължителните компоненти, с които трябва да стартираш. Тази регистрация може да се направи и на по-късен етап, когато марката стане по-зряла, има посока и смисъл да я регистрираш. Един успешен предприемач наистина задължително трябва да заложи на добър екип от експерти и всеки да поеме това, от което разбира най-добре, за да може усилията да са фокусирани и адекватни. По-важното е на първо място да се създаде самата марка, да има първа обратна връзка от ползватели/клиенти, посока и развитие, да се види каква е устойчивостта на бизнес модела, който следва или иначе казано, да мине „бета версията”, и едва тогава да се пристъпи към регистрация.

Какво може да направи държавата, за да се облекчи регистрирането на нова търговска марка?

На първо място да стимулира предприемачеството – нека има условия хората да бъдат предприемачи и да имат повод да регистрират марки. Предприемачеството е начин на мислене, на възпитание дори. На децата ни от малки им се казва да учат, за да си намерят хубава работа. Това правилно ли е? Не е ли по-добре да ги възпитаваме да мислят, да използват въображението си и да създават, вместо да консумират и да чакат от някой друг. Това е дълга тема. В нашето общество, особено в трудни икономически условия, хората по-скоро залагат на сигурността, на това някой друг да поеме отговорността. А предприемачеството изисква риск, инициатива, интуиция и вяра. Мисленето в тази посока и креативността трябва да се възпитават през целия цикъл на образователната ни система. Това е една важна стъпка, която държавата трябва да направи.

Какъв тип име е подходящ при създаването на нова марка – задължително ли трябва да подчертава вида ѝ, например в името на марка болтове да присъства думата „болт” или не? Дали такова име ще е по-привлекателно?

Поредицата "Успехите на българските марки" стартира през октомври

Водещи маркетинг експерти от различни сектори на бизнеса в България ще споделят опит и успешни модели за създаване и управление на марк...

Един предприемач задължително трябва да тества варианти. Няма универсални правила, има опит и факти. Много марки им се налага да се ребрандират рано или късно, защото не са направили нужните тестове в началото или просто условията са се променили, появяват се нови трендове за визия, звучене и възприятия. Бих казал отново, че не бива да се подценява ролята на добре подбраният екип от експерти, които ще работят по марката. Не може един човек едновременно да е добър и в технологията, и в маркетинга, и в продажбите, и в административната уредба на бизнес развитието. Различните експерти трябва да фокусират усилията си и да играят в отбор, в който всеки дава най-доброто от себе си. И да тестват, много да тестват, докато се убедят в правилната формулировка. Това е нещо, което много често наблюдаваме при нашите компании, и разбира се им помагаме в тази посока. Виждали сме успешни марки, които се ребрандираха съвсем скоро, след като станаха такива. Не мога веднага да ви кажа, дали болт да остане болт. Трябва да се тества на пазара, който таргетираме.

В кои области има нови, български марки – такива, които са създадени в последните, да речем пет години?

Нови марки със сигурност има, и то не малко, особено в дигиталния сектор, хранително-вкусовата промишленост, лекарствената сфера, мода и дизайн, медия и развлечения, наистина са много, отново подчертавам независимо от трудните условия. Важно е да са устойчиви и да имат развитие. Да могат да бъдат възприети и оценени като успешни.

Защо се съгласихте да приемете поканата за лектор на семинара, организиран от „Пауър Бранд”? Кое ви мотивира?

Подкрепям предприемчеството в България, работя активно за развитието на тази сравнително нова, но обещаваща екосистема и подхождам с изключителен респект към хората, които имат хъс, ентусиазъм и смелост да рискуват и да прегърнат предизвикателството да създават нещо ново. Правя го не само през LAUNCHub, фондът за сийд инвестиции, който управлявам, но и чисто като човек. Предприемачеството е кауза и се надявам все повече хора да се включат, особено тези, които вече са минали по този път и имат какво да дадат на тези, които сега стартират.

"Успехите на българските марки" представя гледните точки на големи експерти

Следващото събитие от поредица семинари и работни срещи ще се проведе на 18.02.2014 г (вторник) в зала „Европа” на „Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю