Любо Георгиев: Очаквайте и възможното невъзможно от ONE ARCHITECTURE WEEK

48390
Любо Георгиев: Очаквайте и възможното невъзможно от ONE ARCHITECTURE WEEK

Любо Георгиев е директор на ONE ARCHITECTURE WEEK. Архитект по призвание и професия, Любо получава бакалавърска степен от IUAV във Венеция, а магистърска през 2007 г. от TU в Делфт (Холандия). Работи като архитект в Manzelle Studio di Architettura (Венеция), ЛП Консулт (София), Claus en Kaan Architecten(Амстердам), MVRDV (Ротердам) и Turenscape (Пекин). Макар да е прекарал повече от половината си живот извън страната, в последните години Любо заема все по-активна позиция по теми свързани с архитектурата и градската среда у нас. 

Как и кога стартира идеята за ONE ARCHITECTURE WEEK? 

Идеята се заражда преди малко повече от седем години, когато се проведе и първото издание на фестивала в София. Тогава фокусът на събитието беше малко по-различен и падаше върху отношенията бизнес – архитектура. Това се промени още на следващото издание и с годините фестивалът се отвори, за да приобщим към професионалните среди и бизнеса и обикновените хора, които искаме да въвлечем в един разговор за градската среда, в която живеем. 

Успешна ли е? Защо? 

ONE ARCHITECTURE WEEK започна като двудневна конференция, а днес е едноседмичен фестивал и всяка година привличаме все повече посетители, както и архитекти и артисти от световна величина за участие. За нас успехът на фестивала обаче не минава единствено през все по-многобройната аудитория. Много са важни според мен и практическите му измерения и много добър пример за това са конкурса за метростанция 20 в София, както и за пловдивския площад “Централен”, който тази година организирахме заедно с Община Пловдив и асоциация WhATA. Измерваме успеха си и с това как хората започват да възприемат по различен начин заобикалящата ги среда, защото това все пак е една чувствителност, която човек развива. 

Защо тази година ще се проведе в Пловдив, а не както през миналите години, в София? 

Това е втора поредна година, в която фестивалът ще се проведе извън София. Миналата година решихме да преместим фестивала в Пловдив и той стана част от културната програма, с която градът преди няколко дни спечели надпреварата за Европейска културна столица през 2019 г. Тази година отново ще бъде в Пловдив. Работим добре с Община Пловдив и това партньорство вече даде добри резултати. В София е съсредоточена огромна част от културния живот на страната и е редно другите градове да не изостават. За страната като цяло е важно повече градове да се развиват културно и да могат да предложат на гражданите си такива събития. Ние определено искаме да сме част от тази промяна и си партнираме добре и с още други общини. 

Какво можем да очакваме от тазгодишната ONE ARCHITECTURE WEEK

Куратори на това издание на фестивала са много талантливите родни архитекти от студио dontDIY. С тях сме селектирали доста разнообразна и интересна програма. Тази година сме се съсредоточили върху Капана в Пловдив. Това е едно място в центъра с много характерен дух и архитектура, което искаме да съживим. Мисля, че Капана има голям потенциал да се превърне в своеобразно сърце на града - нещо като културен и творчески център.  

Какво ще включва програмата? 

В Капана сме приготвили редица акции и намеси, някои от които ще оставят трайна следа в квартала. Ще използваме различни средства за намеса и по-голямата част от хората, които ще правят тези намеси, не са архитекти, защото те могат да погледнат на архитектурните въпроси и проблеми от неархитектурна професионална гледна точка. Ще има изложби и инсталации, които работят със звук, светлина, текст, писане, разговори, както и филми, представяния и специална програма за деца. Тези събития ще са отворени и безплатни за всички посетители на фестивала.

За хората от бранша, за студентите и по-запалените по архитектурна тематика ще има и професионален Форум, на който ще говорят някои от най-интересните съвременни архитекти в световен мащаб. 

Кого можем да очакваме да видим на Форума?

Постарахме се да поканим специалисти в различни области и от различни точки на света и се получи много силна група. Нура Ал-Сайех например е ръководител на архитектурната дейност в Министерството на културата на Бахрейн. Тя е изключително интересен пример като архитект от Близкия изток и е била съкуратор на участието на Бахрейн в 12-ото издание на архитектурното биенале във Венеция през 2010 г., което им носи Златен лъв за най-добро национално участие. Освен това работи и като независим архитект по проекти в Бразилия, Наблус и Бахрейн.

Започва ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура, който ще се случи за седми пореден път от 10 до 19 октомври в Пл...

Друго интересно име е форума е българката Мaрия Айолова от нюйоркската „Тереформ УАН”, които се занимават със смарт дизайн в градовете. Това включва разработването на новаторски решения и технологии за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата, както и по проблемите с отпадъците. Мaрия е архитект и университетски предподавател, като се специализира върху социалния и екологичния дизайн. Има десетки международни награди, включително наградата за градски дизайн на AIA Ню Йорк 2013.

При Роберто Гонзалез от испанската „Андрес Жак” например, фокусът е изследването на свързаните домакинства като вид активен политически урбанизъм. Те съвсем наскоро спечелиха Сребърен лъв за най-добър изследователски проект на архитектурното биенале във Венеция, а през 2012 Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMA) включи Ikea Disobedients в колекцията си и така стана първият архитектурен пърформанс, придобит от музея.

Във форума ще участват и още еднакво значими имена, включително Жуао Руива от португалското архитектурно бюро „Фора” - победителите в конкурса за площад “Централен”, който ще представи бюрото и ще говори по-подробно за печелившия проект.

Защо избрахте мото „Възможното невъзможно"?

Мотото, така формулирано от кураторския ни екип от dontDIY, е една провокация за "невъзможните" ситуации, с която искаме да уловим въображението на хората тази година. Отразява желанието ни да създадем една лабораторна среда в Капана, която да вдъхнови хората да са по-смели, по-предприемчиви и творчески. 

Победителят в архитектурния конкурс за Площад Централен се обявява на 12 септември

На 11 април тази година стартира международният архитектурен конкурс за пространството пред Площад Централен в Пловдив, организиран от ...

Къде и какво могат да видят хората, които са почитатели на архитектурата?

В продължение на една седмица ще има много и различни събития в Капана. Препоръчвам на всеки да мине оттам по време на фестивала и съм сигурен, че ще намери нещо, което да му грабне вниманието и въображението. За по-запалените почитатели на архитектурата и професионалната публика Форумът на 18-ти е задължителният елемент от програмата.

Един от най-интересните елементи за за широката публика ще бъде реализацията на „Пощенска кутия за приказки“ в рамките на фестивала. Темата ще бъде "Няма нищо невъзможно", реплика на фестивалното мото „Възможното невъзможно“. Всеки може да изпрати текст по тази тема, а най-добрите от тях ще бъдат прочетени от известни личности – артисти, филмови и театрални звезди, певци и т.н. 

Кои са хората, които стоят зад  ONE ARCHITECTURE WEEK?

Зад фестивала стоят ужасно много хора - от организаторите от ЕДНО и фондация “Америка за България”, до добрия ни партньор в лицето на Община Пловдив, през световните авторитети, които ще участват във Форума, всички участници в намесите, акциите и представянията, до нашите 8 стажантa. Това, което ни обединява е, че имаме много ентусиазъм и всички споделяме желанието да направим България по-приятно място за живеене. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю