Люлин е вдъхновението на инициативата "Обичай родината"

31848
Люлин е вдъхновението на инициативата "Обичай родината"

Детска карта на България "Обичай Родината" разкрива историята на България чрез 500 пъстри илюстрации и чрез 11 различни теми: животните, птиците, рибите, плодовете и зеленчуците, църквите и манастирите, фолклора, дърветата, цветята, гъбите, архитектурно-историческите забележителности и древните съкровища на нашата страна. Богатството на използвания в картата илюстративен материал провокира интереса на децата. Зад инициативата стои Цвета Кирилова - човекът, който ръководи "Сдружение Азбукари", но автор на идеята е художник. За инициативата, за идеята и за образованието на децата ни разговаряме с г-жа Кирилова, г-жа и г-н Доневи, които са фактическите автори на идеята.

Здравейте, г-н и г-жо Доневи. Как ви хрумна идеята да направите детската образователна карта на България?

Българските деца учат най-малко в Европа

Българските деца учат най-малко в Европа. Това е един от основните фактори за ниското ниво на грамотността у нас, обяви вчера експертът...

Г-жа Донева: Идеята тръгна от там, че искахме да направим нещо заедно, което да е ориентирано към децата.

Г-н Донев: За мен главният вдъхновител е големият ми син, който тогава беше на четири години. И искахме да направим нещо, с което да го зарадваме, да бъде полезно за него. Той от малък обича книжки с картинки, редеше пъзели. Тук основният мотив е мястото, в което живеем, сивият квартал – ж.к. "Люлин". Моето вдъхновение всеки ден идва от там. Сутрин когато стана, правя си едно кафенце, излизам на терасата и като видя този безбрежен океан от сиви панелки, ми идва днес да направя нещо красиво и по този начин да се противопоставя на това, което виждам.

Здравейте, г-жо Кирилова. Разкажете ни повече за проекта "Обичай Родината" – как се зароди идеята за него, кои са авторите?

Проектът "Обичай Родината" оживя и вече детската карта на България заема гордо мястото си в много учебни кабинети в училищата в страната. Учениците получиха образователния подарък благодарение на доброто партньорство на "Сдружение Азбукари" и най-големият онлайн магазин в България. Компанията се стреми да подкрепя инициативи, насочени към развитието на творческия потенциал на младите. "Обичай Родината" е доказателство за този техен ангажимент и ето, че заедно с този проект мотивираме учениците, с които България ще се гордее в бъдеще.

Детската карта наистина радва не само малките деца, тя интригува и техните родители. Получаваме положителни мнения от учители и директори от различни населени места. Стартът на инициативата поставихме на 15 септември. Повече от 100 първокласници от 142-ро ОУ "Веселин Ханчев" бяха зарадвани с интерактивната образователна карта. Поднесохме я на децата с пожелание за вдъхновение, нестихващи нтерес към училището и мотивация за уверено сърфиране в безкрайния океан от знания. Така след тях и много други ученици в 28 - те области на страната ще имат възможност да се радват на иновативното помагало.

3500 детски карти ще помагат на учениците в началната фаза на обучение да придобиват нови знания за България. Историята на България е разказана с 500 пъстри илюстрации чрез 11 теми. Автори са илюстраторът Гергана Донева, а дизайнът е дело на Радослав Донев. Тя представя достойнствата на България по достъпен за възприятията на децата начин с богатство от шарени и интригуващи изображения. Помагалото има за цел да провокира любопитството на учениците. По достъпен и увлекателен начин те ще научават характерните особености на природните и архитектурните забележителности с рисунки. До края на октомври учителите в големите градове на страната ще разполагат с детската карта на България, която ще бъде полезна в практиката им за обучението на децата. Иновативното помагало пътува до училищата благодарение на партньорството ни с голяма куриерска фирма.

Образователният проект "Обичай Родината" вече и в областите Бургас, Благоевград, Варна и Велико Търново

Образователният проект „Обичай Родината“ достигна до областите Бургас, Благоевград, Варна и Велико Търново, съобщиха органи...

Как беше приет проектът от училищата – имаше ли такива, които да са против поради някаква причина и ако е имало, каква е била причината?

Първите отзиви с положителен знак вече са при нас. На електронната поща на "Сдружение Азбукари" вече пристигат благодарствени писма и снимки, с които се потвърждава колко мащабна и сполучлива е кампанията. В тази връзка ще цитирам мнението на г-жа Момка Дивчева, директор на ОУ "Елин Пелин" в град Бургас. "Много хубав бе начинът, по който ни зарадваха от "Сдружение Азбукари" с иновативната карта. Тя е доста цветна и е подходяща дори за училищен коридор, за да могат всички деца да я виждат и да обсъждат географията и природата на България. Картата е подходяща за учениците в начална възраст и освен за часовете по география, може да се използва и за тези по биология, защото на нея е отбелязано и разпространението на различните животни по регионите на страната. "Сдружение Азбукари" постигна голям ефект и тази карта трябва да присъства във всяка една училищна стая". Този коментар е част от похвалите, които получават Азбукарите по телефона и чрез мейл всекидневно. Благородното начинание само по себе си носи радостна емоция и съм сигурна, че усмихваме много деца.

Възнамерявате ли да доразвиете "Обичай родината" и чрез други подобни инициативи, насочени конкретно към образованието?

За нашия партньор проектът "Обичай Родината“ е първото социално ориентирано събитие в България и е част от програмата им за подпомагане на образователни инициативи. "Сдружение Азбукари" възприема решението на компанията да развие първия си социален проект в партньорство с нас като признание за дейността ни, посветена повече от две години на социалната интеграция, толерантността, образователните инициативи и развитието на децата с голям талант. Доволна съм, че все повече в диалога си с бизнеса успяваме да развием гъвкав и успешен модел на партньорство, подкрепен от сериозността на корпоративната социална отговорност. Искам да подчертая, че колкото по-взискателен към социалните практики е бизнесът, толкова авторитетът на компаниите е по-голям в очите на потребителите. Корпоративната социална отговорност е отношение, взискателност, добро управление и толерантост към обществото, чийто забелязани нужди са предпоставка за развитие на успешен бизнес.

Подновиха учебния процес в Класическата гимназия

Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) даде разрешение учебните занятия в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕ...

"Сдружение Азбукари" продължава със своите начинания. Съвсем скоро ще представим още един нов образователен проект. До тези успехи стигнахме благодарение на вярата на екипа в по-доброто бъдеще, гарнирана с много работа, известни разочарования, които разсейваме с доза любов. За малко повече от две години изминахме дълъг път. Най-големият реализиран от нас проект е изграждането на първата в България комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Откриването й даде възможност на стотици деца в град София с различни физически увреждания да могат да играят заедно със своите връстници в адаптирана среда, отговаряща на всички европейски стандарти. Затова, че реализираният проект е важен и подпомага социалното включване на уязвимите групи, потвърди и посещението на съпругата на най-малкия син на британската кралица Елизабет II Едуард – принцеса Софи. Тя беше наш почетен гост при гостуването си в България в края на месец юни 2013 г. С този първи за страната проект "Сдружение Азбукари" доказа, че е инициативна организация от хора с разнообразни интереси и образование, обединени от идеята да помагат и да подобряват условията на живот на децата.

Скоро ще зарадваме децата във Велико Търново и Бургас с приказни детски площадки, подходящи и за деца с увреждания, които ще им позволят да играят на воля навън. Те ще имат европейски облик. Социалната адаптация за нас е много важна, а държавната политика в тази посока трябва да е сериозно формулирана и да насърчава всеки опит на непрвителствения сектор да работи в тази посока.

"Сдружение Азбукари" създаде и проекта "Стая за усмивки", финансиран от Експириън България. Също така дадохме възможност на повече от 1000 деца да участват на сцената на две издания на фестивала на толерантността "Вярвам в теб!" – 2012/2013. Реализирахме два национални конкурса за рисунка, изградихме детска площадка за малките посетители в Националния исторически музей и развихме повече от 60 инициативи, посветени на спорта, интеграцията, музиката и съживяване на българските традиции. Готови сме да създаваме дълготрайни партньорства за развитието на социалнозначими инициативи. Всеки, които намира смисъл в правенето на добро, може да ни потърси и да стане наш съмишленик.

Какво мислите за българското основно образование като цяло? Кои са слабостите му? А силните страни?

Като начало е добре да се помисли какво предлага българската образователна система на децата ни. Живеем в динамични времена с бурно развитие на технологиите, активно предприемачество и новости, които не могат да бъдат вкарани в консервативна рамка. Намираме се във времена на икономчески спадове и възходи. Ролята на образователната система е да подготви отлично изучени млади хора, които да приложат придобитите знания в бизнеса или научната среда, където именно потенциалът на личността може да доразвива и надгражда постигнатите резултати в предприемачеството.

Всякаква паплач тормози учителката, чиято снимка взриви мрежата

323 хил. харесвания – само за две денонощия толкова събра снимката на младата българска учителка от първия учебен ден - 15 септем...

Образователната система трябва да бъде модерна, достъпна и да подготвя за успешна професионална кариера младите хора. Смятам, че наред с теоретичната подготовка децата е добре да получават и практическа. Има примери, които показват, че добрите теоретици може да са слаби практици. Бизнесът отделя безценно време, за да включи в процесите си новопостъпили кадри или понася големи финансови загуби от нискоквалифициран персонал. Това се дължи на немодернизирано образование, което ограничава свободата на иначе доста креативни учители. Преди години съм имала часове по "Труд и техника" и "Трудово обучение" - бяха изключително полезни. Разбира се, наименованията на предметите са въпрос на разчупено мислене. Децата активно може да изучават занаяти, като свободно избираеми занимания. Това е една необятна област, която ще даде хляб на учениците занапред.

Времето изисква да си припомним за старите български традиции. Има градове, които пазят изобилие от автентични занаяти, предавани в годините между поколенията, например килимарство, винарство, бродерия и везбарство, тъкачество и пчеларство, златарство. Много от тези занаяти замряха заради отдавна повехналата икономическа обстановка у нас. Например има винарски изби, с които може да се сключат споразумения за посещения и усвояване на знания от учениците заедно с техните учители. Така те ще се запознаят с етапите на отглеждане на лозя и производство на вино. Има много други възможности. Важно е да се намерят будни умове и смелост да се приложат необходимите реформи в образователната система и да се даде нов икономически тласък. Икономиката е подвластна и зависима от образованието, а с него се покоряват върхове. Ще цитирам Жан Пиаже за финал: "Основната цел на образованието е да създаде хора, които са в състояние да правят нови неща, а не просто да повтарят това, което другите поколения са направили".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю