Огнян Минчев за Actualno.com: Основният проблем на БСП не е Първанов

71533
Огнян Минчев за Actualno.com: Основният проблем на БСП не е Първанов
Снимка: БГНЕС

Огнян Минчев е един от най-популярнител български политолози и коментатори на обществените и политически събития в страната. Роден е на 2 декември 1958 г. във Варна. Завършил е английска гимназия, а после социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира политически науки и международни отношения във Вашингтон, Лос Анджелис, Москва и Португалия. Преподава теория на международните отношения в катедра "Политология" в Софийския университет, а от 1999 г. до 2008 г. е неин ръководител.

Около 20 ч. в неделя (25 май), малко след първите резултати от вота за европарламент, Минчев се съгласи да сподели първите си впечатления за Actualno.com:

Господин Минчев, очаквахте ли подобни резултати на тези избори?

Сериозните социологически агенции прогнозираха съществена разлика между ГЕРБ и БСП. Въпреки че настоящата разлика надхвърли и най-смелите им прогнози.

Освен ГЕРБ, които са останалите основни победители?

Очевидно е, че сериозен успех постигна партията на Бареков. Оттук нататък остава да се прецени по какъв начин е бил постигнат този успех – дали наистина с мобилизация на гласоподаватели или чрез по-активен корпоративен вот. Това са практически победителите.

Победител е Корпоративно-търговската групировка в дъното, на която стои Ахмед Доган. Който успя да си изгради една втора партия ДПС в лицето на партията на Бареков и успя по този начин да постигне една сериозна предпоставка за сериозна хегемония в българската политика. Претенция за преконфигуриране на тройната коалиция, вече с пълна хегемония на Доган и неговата групировка.

Едва 27% активност на евроизборите два часа преди края

До 17:00 часа са гласували 1 791 483 души, т.е. 27.42%. Това показват официалните данни на ЦИК. На предните европейски избори крайната...

Според Вас може ли резултатите от тези избори да бъдат обвързани със съдбата на правителството?

Могат да бъдат. В България има нова политическа ситуация. Очевидно е, че това крехко мнозинство и неговото правителство от тази вечер нататък (бел. ред. - интервюто е вземано на 25-ти май) ще бъдат още по-крехки. Ако изобщо могат да оцелеят...

Защото още тази вечер в НДК ще започнат претенциите за предсрочни избори. Като партньорите на БСП ще бъдат най-гласовитите претендиращи за предсрочни избори и за ремонт на тройната коалиция, в която ненадежният и излагащ коалицията в Брюксел лидер на „Атака” ще бъде заменен с новия политик, който е аналогичен популист. Но е по-оптекаем, не се е обвързал с радикални категорични шовинистични или антисемитски възгледи. Поради което е и по за пред хора, както се казва.

Вече започнаха да се чуват мнения и за това, че е време за оставка на Сергей Станишев. Доколко сте съгласен с подобно мнение?

Това е езотеричен въпрос. Ако един лидер не е подал оставка след първото си, второто си, третото си изборно поражение, не виждам логика да го направи след десетото. Въпреки това, разбира се, натискът върху него ще се засили. Но той ще се опита да използва времето за прескачане в една по-дългосрочна и добра позиция в коридорите на властта в Брюксел.

Росица Янакиева пред Actualno.com: Предсрочните избори са вече по-близо

Само преди ден България гласува за европейските си депутати. Утре, 28 май, ще е ясен окончателният резултат, но победителят е известен ...

Къде стои Георги Първанов в цялата тази картина?

Георги Първанов прецени правилно момента, в който може да удари Станишев. Но опитът да бъде обяснено това фиаско на БСП на днешните избори не може да се опира изцяло на Първанов, тъй като Първанов, добър или лош, взе само 4%, а БСП загуби спрямо ГЕРБ с 10%.

От тази гледна точка основният проблем на БСП не е Първанов, а липсата на способност на тази партия да мобилизира дори определена част от своите традиционни гласоподаватели. А предвид на капацитета на БСП за мобилизация на твърдото ядро, при 35% гласували днес – резултатът 20% е наистина белег за сериозна криза в гражданската подкрепа за тази партия от страна на основната маса леви гласоподаватели в България.

Къде седят Реформаторите в цялата картина?

Те успяха да постигнат програмата си минимум и ще изпратят в Брюксел един евродепутат. Кой ще бъде той ще видим след изчисляването на преференциалния вот.

Оставка и незабавни избори - протестите продължават

"Оставка и незабавни избори" - това е мотото на поредния протест срещу правителството и 42-рото Народно събрание, който започва точно в...

Оттук нататък това, което ги очаква, е предизвикателството да съхранят Реформаторския блок предвид обстоятелството, че все някоя от двете големи партии ще е загубила вътрешното състезание. И от тази гледна точка ще се появят силни центробежни тенденции, които ако не бъдат овладяни, ще поставят в крайна сметка края на Реформаторския блок.

Ако Реформаторският блок оцелее на това предизвикателство, ще има всички шансове да се яви на предстоящите по-късно през есента или най-късно в началото на следващата година предсрочни парламентарни избори.

Защо отново хората не излязоха да гласуват?

Защото хората не припознават политически сили, които защитават техните интереси.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю