One Design Week 2015 представя дигитални технологии, 3D принтиране и продуктов дизайн

13397
Снимки:

Бояна Гяурова, куратор на One Design Week и creative екип, разказа пред Actualno.com за акцентите в програмата на тазгодишното събитие, което ще се проведе от 19 до 28 юни в Пловдив. Ще видим изключително интересни проекти, застъпено международно участие и любопитно включване от България.

Какво да очакваме тази година от One Design Week и кои ще са акцентите?

ONE ARCHITECTURE WEEK иска да възстанови плажа на река Марица

Темата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе между 18 и 27 септември е “ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА”. Осмото издание на на...

Тази година подходът ни е малко по-различен. Поканихме Рене Беекман за куратор на основната изложба на фестивала, озаглавена "Постдигитално съществуване". Рене избра участниците в нея, като това са хора с доста голяма международна значимост. Съща така участие в изложбата ще вземат и някои от българските студенти от департамента за дигитални изкуства в Националната художествена академия, който Рене завежда. Студенти от академията за дигитални изкуства в Нови Сад също ще се включват в изложбата.

Акцентът на One Design Week тръгна от Рене Беекман и темата за Post-Digital. Впоследствие кръстихме фестивала „Digital One”, като в някои от проектите представяме различни подходи към темата.

Най-важният акцент на One Design Week обаче остава професионалният форум,  в който ще участват създатели на видео игри и артисти, които работят с дигитални технологии, като Ади Вагенкнехт, Фредерик Де Вилде и Карл-Йохан Росен. Представител на thatgamecompany ще говори за видео игрите, които, според мен, са изключително интересни дори за хора, които нямат отношение към тази тема. Също така сме много доволни, че ще имаме представител от karlssonwilker. Това е голяма дизайн агенция в Ню Йорк, която в автор на дигиталната идентичност на Museum of Moving Image of New York. Една от най-интересните разработки на karlssonwilker е оформянето на корицата на Time Magazine. Освен това на форума ще присъства директорът на Исландския дизайн център Хатла Хелгадотир, която ще представи една различна гледна точка по темата за дизайна. Както винаги целим форумът да има много разнообразни теми и да покрива възможно най-широк кръг от актуални тенденции в съвременния дизайн.

One Design Week за втора поредна година ще се проведе в Пловдив. С какво градът привлича и защо го избрахте?

Целият фестивал ще се проведе в Пловдив. Това е общата политика на ЕДНО. Още преди две години фестивалите сe преместиха от София в Пловдив, за да се подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на културата и впоследствие вече избраната столица на културата за 2019 г. Градът е интересен, различен е от София и дава приятна фестивална атмосфера. Чуждите ни гости също много харесват Пловдив. С програмата на фестивала искаме да обърнем внимание също така на квартала Капана в Пловдив и да го превърнем в център на творческата индустрия. Сега там наистина се усеща раздвижване. За поредна година Design Week ще се опита да покаже потенциала на Капана като творчески център. Там ще има инсталации и изложби, ще бъдат представени различни програми, лекции със свободен достъп и работилници.  Програмата на One Design Week е безплатна, единствената платена част е форумът. С това искаме да привлечем максимално широка публика към фестивала.

Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив

Започва реконструкция на Античния театър в Пловдив. Проектът е на стойност милион и половина лева. Засега са осигурени 300 хиляди п...

One Design Week е международен форум, който традиционно събира дизайнери от цял свят, което ще се случи и тази година. Може ли да разкажете повече за някои интересни проекти, които ще привлекат вниманието на широката публика?

Благодарение на Полския културен институт успяхме да привлечен изложбата Art Food, която изключително красиво представя връзката между дизайна и храната.

Освен това участие ще вземе австрийката Юлия Ландзидел, която чрез храна и клечки за зъби илюстрира своето детство. По напълно разбираем за абсолютно всеки начин тя представя първия смъртен случай в семейството, първия учебен ден и други първи важни моменти.

Кои ще са българските представители на One Design Week?

Ще има една много интересна изложба, с която отново искаме да засегнем темата на 3D принтирането – технология, която навлиза в целия свят. Ние работим с B2N, която се занимава с импорта на 3D принтери и кани различни дизайнери и архитекти да изпробват новата технология по време на One Design Week. С инициативата ще покажем познати български автори, които ще работят с новите технологии, за да създадат 3D принтирани предмети, а резултатът от този експеримент ще може да се види по време на One Design Week. Ще участват бижутери като Катерина Сербезова и Виктор Павлов, архитектите от „Архабитс” и Рада Дичева от „Точка и точка”.

Водещи дизайнери и дигитални артисти са лектори във форумната програма на фестивала ONE DESIGN WEEK

За втора поредна година Пловдив е домакин на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK. Темата на седмото изд...

Друг акцент в програмата е развитието на дизайна на български опаковки. Напоследък виждаме много добър дизайн на опаковки в продукти като вино, кисело мляко, мармалад или розова вода. По време на фестивала искаме да покажем и тази нова насока, в която работят българските графични дизайнери.

За пръв път по време на One Design Week ще представим 3D Mapping проект. Това ще се случи в центъра на Пловдив върху Партийния дом. Зад проекта стои визуалният артист Петко Танчев от творческия колектив Мелформатор.

Къде се нарежда One Design Week сред останалите международни събития за дизайн?

Мисля, че на Балканите имаме особено силна позиция. Това ще е седмото издание на фестивала, а традиционно успяваме да привлечем важни международни имена. Също така работим тясно с балканските ни колеги. Сега например ще се случи изложбата Young Balkans Designers, която се организира от Skopje Design Week и Mixer фестивалът в Сърбия. В нея ще може да се види селекция от най-добрите балкански продуктови дизайнери. Тя ще включва и такива от България, като производителят на плочки „Шарка”. Като цяло смятам, че позицията на One Design Week е доста силна в нашия регион.

Фестивалите на ЕДНО имат за цел да събират креативните хора и да подпомагат за тяхната дейност. До колко могат да се черпят идеи и нови подходи от подобни събития?

17 спектакъла от 7 държави на седмото издание на ONE DANCE WEEK

На 28 август в града под тепетата стартира седмото издание на ONE DANCE WEEK, което ще представи 17 спектакъла от 7 държави. След ...

За дизайнерите е много интересно да участват в подобни събития, тъй като могат да се запознаят със свои колеги от чужбина в рамките на фестивала. Също така те имат възможност да участват и в работилници. Например, ще имаме работилница, която има за цел да помогне на самите дизайнери да се научат как да си продават произведенията си онлайн. Освен това обаче оставаме верни на идеята да организираме работилници за студенти и млади професионалисти. Идеята ни е чрез тях, отворените дискусии и лекциите да включим както младите професионалисти, така и утвърдените автори в програмата на фестивала.

ЕДНО вече няколко години продължава да организира събития, които разнообразяват културния живот в София и страната. Какво още е нужно за развитие на културния живот?

Нужни са повече подобни събития. Винаги е хубаво да има различни инициативи, които взаимно да се бутат напред. Хубаво е също така да е има по-редовно културни събития, които са насочени към дизайн и архитектура.

Дали сте позитивни настроени към развитие на дизайна в България при положение, че в страната ни новите технологии се развиват добре?

Всичко, което се случва в България, е в много малки размери. Наскоро бяхме в Милано по време на тяхната седмица на дизайна. В Милано наистина целият град се съживява заедно със събитието. Включват се както професионалисти, така и ученици и хора, които нямат специално отношение към дизайна. Те просто отиват да видят какво се случва. В България трябва още малко време хората да се запознаят с фестивали, като нашия, и да видят, че има теми, които са важни за всеки.

ONE DESIGN WEEK в цифри

В навечерието на откриването на най-големия дизайн фестивал на Балканите  - ONE DESIGN WEEK, 20-29 юни, Пловдив - бихме искали да ...

Интервю на Петя Бързилска.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю