Павел Серафимов пред Actualno.com: Славянството е заблуда

325146
Павел Серафимов пред Actualno.com: Славянството е заблуда

Първа част на интервюто на Actualno.com с Павел Серафимов – Спароток, автор на най-големия блог, защитаващ автохтонната теория за произхода на българите, и автор на книгата „Истинската българска история”, можете да прочетете ТУК.

***

Бихте ли описали най-общо движението на българската история в Древността според Вашата теория - от първите свидетелства за траки по нашите земи до основаването на България от Аспарух?

За да се обясни добре, са нужни няколко книги. В общи линии може да се каже, че още през Палеолита на Балканите се смесват няколко племена. От тази амалгама се раждат траките, които благодарение на генетичното си богатство се превръщат в силен и способен народ. Този народ става многоброен и започва да се разселва. Смятам, че не кой да е, а точно траките са отговорни за появата и разпространението на индоевропейските езици. За това дори има легенди. Редица автори споменават, че Дионис създава цивилизацията на Индия, ирландците приписват дошлите от Тракия болги като създателите на първите закони. В древна Испания в епиграфски паметници намираме етнонима болгенс.

Въпреки многото си колонии, траките не забравят прародината си. За движения от Мала Азия към Балканите споменава Херодот. Несъмнено значителна част от преселилите се в Средна Азия траки са асимилирани от местното население. Това обяснява защо сред индийците, говорещи арийски езици, се срещат хаплогрупи, типични и за нас българите.

С идването на римляните на Балканите идват трудни времена за дедите ни, но те оказват голяма съпротива. Докато Галия е покорена за по-малко от десет години, то от първия сблъсък на римляните с траките, до падането на царството на Декебал минават повече от 250 години. На император Траян дори не се отдава да победи всички северни траки. Обитаващите Източните Карпати и Черноморските степи наши деди са останали свободни. През 167-170 г. те нападат Римската империя и не само подлагат на гонение колонистите в Тракия, но стигат чак до Термопилите в Гърция.

Това събитие е от огромна важност, защото то съвпада с началото на българската държавност според “Именника на Българските Владетели”. Там е казано, че 515 години преди Аспарух дедите ни са имали царство на север от Дунава. Началото на това царство съвпада с тракийското въстание и нашествие в окупираните от Рим тракийски земи.

По времето на Аврелиан, някъде към 272 година след н.е., всички римски колонисти, а и легионери, са изгонени от Западна Дакия. Нападенията на свободните траки продължават до прословутата 681 година. Тогава Аспарух успява да се обедини с всички свои роднини и да създаде една силна държава, от която дори римските (византийските) императори се страхуват.

Това е истината според мен. Тя е изкривена ужасно от някои стари летописци по поръчка на владетелите на Рим (Византия). Българите е трябвало с цената на всичко да бъдат изкарани чужденци в земите на юг от Дунава.

Защо според Вас траките не само са имали писменост, но тя е и най-старата в света?

Никой не може да оспори, че писмените знаци от Градешница, Караново, Хотница, Тартария и др. са най-старите в света. Правят се само спекулации, че по времето на създаването на тази писменост траките са били някъде из земите на Украйна и даже с по-късното си идване са унищожили блестящата цивилизация на местното население. Това за мен са пълни глупости. Един наш учен пуликува работа в чужбина и в тази си работа спомена, че така нареченият хиатус се обяснява по-скоро с неадекватно и недостатъчно проучване. На някои хора им е трудно да признаят това.

Знаците от Градешница, Тартария и т.н. се срещат в по-късните Линеар А и Линеар Б.

С Линеар А са документирани не гръцки, не египетски, не хетски, а тракийски имена като Арей, Диза, Питак, Резос. В Линеар Б тракийските лични имена са десетки според Калин Порожанов. Аз съм направил проверка и мога само да се съглася.

С Линеар Б са записани дори имена като Дуло, Вокил, Ерма, а това са старобългарските родови имена Дуло, Вокил, Ерми. В документи от второто хилядолетие преди Христа намираме и други интересни имена като Винай, Исевер, Кубир, Крумен, а това са само древни варианти на старобългарските Винех, Севар, Кубер, Крум. Каква е вероятността три старобългарски родови имена и четири имена на владетели да ги има в древни документи и това да е случайност?

Самият Линеар Б има 33 успоредици с букви от глаголицата, а в 22 случая имаме съвпадение не само във формата, но дори и в звуковата стойност. И това ли да го наречем случайност?

Твърдите, че не гърците са създатели и разпространители на култура в Античността, а траките. Защо?

Павел Серафимов пред Actualno.com: Българите са наследници на траките

Павел Серафимов или както е известен в интернет пространството – Спароток, е автор на най-големия блог, защитаващ автохтонната те...

Приносът на гърците в европейската култура не може да се отрече, но не бива да се отричат и заслугите на дедите ни. Все пак първите духовни учители на гърците са Орфей, Тамир, Лин, Евмолп, Имарад. От траките гърците вземат култовете към Арес, Дионис, Кибела, Бендида и др. Не трябва да забравяме и тракийския произход на Езоп, Тукидид, Темистокъл, те също са обогатили гръцката култура.

Траките са тези, които разпространяват знанията за обработка на желязо. Не случайно гръцката дума за стомана е халипс, по името на траките халиби. Траките дават на европейците още доcта други знания. Научават много народи на организирано земеделие и скотовъдство, дават колесницата, боецът-конник и т.н. Без траките развитието на останалите европейски народи щеше да се забави хилядолетия.

Тройният модел на българския народ според официалната теория включва значителния фактор "славяни". Кои всъщност са били славяните?

Днес се спекулира много с името славяни, като тези, които го правят, укриват важни данни. Повечето от нас не знаят, че дедите на поляците, чехите, словените, словаците, а дори и руснаците НЕ СА носили името славяни, а са били познати под названието венети.

Териториите на Словения и Словакия са познати като Венетия, Тера Венеторум, Виндиш Марк. На територията на Полша е Венетския залив, а дори и днес финландците наричат Русия с името Веная. На руснаците пък казват венелайнен - венетски народ.

Историческите славяни не са деди на словени, словаци, поляци и т.н. Старият автор Теофилакт Симоката си казва без увъртане, че славяни е новото име на гетите, а гетите са тракийски народ. Понеже гетите-славяни са били най-известни, то с тяхното име започват да бъдат наричани и хората, говорещи сродни езици – венетите. През VII век българинът Алцек намира подслон при княза на вендите (венетите) Валук. Малко по-късно Св. Колумбан пише за тези венети, че те са познати и като славяни. Векове по-късно е запазено само името славяни защото е по-популярно.

Край с лъжата за тюркския ни произход

В началото на седмицата излязоха първите резултати от най-мащабното правено досега ДНК-изследване на генофонда в България.  То д...

Де факто гети и славяни означава едно и също на ведически санскрит, който е говорен от траките-арийци. Гети се обяснява с гаяте прославям с песен, а славяни се обяснява с шлавана, славана-славене.

Това, че старите славяни са гети, т.е. тракийски народ, разбираме и от други неща. Псевдомаврикий пише, че след смърта на съпруга неговата жена го следвала доброволно в гроба. За абсолютно същия обичай споменава Херодот, описвайки векове по-рано бита на траките.

Като титла за владетел на старите славяни е спомената рекс, рега, а това е тракийската титла рез - цар. Освен това имената на славянските племена берзити, езерити, сагудати, стримони са тракийски. Споменати са от Херодот и Плиний под вариантите бризеи, азериати, сгауди, стримони, а най-важното е, че в древността, без изключение те са локализирани на юг от Дунава. Уви, тази важна информация също не е известна на широката публика.

Няма разлика в етническия произход на старите славяни и старите българи. Това са си групи на един и същ народ. Старите славяни са гетите – тракийски народ, старите българи са мизите – тракийски народ. Страбон обяснява, че гети и мизи се смесват лесно и, че говорят език като този на останалите траки.

Недоразуменията идват от това, че нас ни излъгаха, че старите българи са азиатци, а бе и премълчано, че славяни е новото име на гетите. Под славяни повечето хора разбираха най-вече руснаци, но дедите на руснаците са венетите. Кой да го обясни обаче? Като не ти се каже най-същественото, ще се луташ безкрай.

Защо българският език е толкова нетипичен "славянски" език?

Махат тюркския произход на българите от официалните сайтове

Председателят на Парламента Михаил Михов обеща да премахне недопустими за българската история манипулации за произхода на предците ни...

Това е напълно нормално. Според официалните теории славянските народи са били една общност, която едва през Късната Античност е започала да се разселва. За това няма абсолютно никакви доказателства. Просто се повтарят механично приети неистини. Обясних, че право на името славяни имат само гетите. Те са роднини на венетите, но си имат своя история, свой бит, своя култура и не на последно място, свой език.

Старият славянски-гетски е бил близък до езика на венетските народи – словени, словаци, поляци, но се е развивал в съвсем различна среда. Според Кирил Влахов тракийският език е започнал да губи своите падежи още през Античността. Именно липсата на падежи отличава най-много българския от другите сродни езици. Изпадането на падежите обаче е бавен процес, който още не е завършил. Забавяне се е получило поради това, че след освобождаването на земите ни през 680-681 година, доминантно става наречието на свободните траки, които до този момент са обитавали земите на север от Дунава и са запазили езика си чист и консервиран. Това е причината официалния ни език през Средновековието да е падежен, това е бил езикът на аристокрацията. С елиминирането на тази аристокрация през Х век, популярен става народният език – този, на който е говорило тракийското население на юг от Дунава.

Ако приемем, че повечето неща, които учим в часовете по история и които чуваме от видни български историци, са мистификация, възниква логичният въпрос "защо". Защо ни лъжат и кому е изгодно това?

Причините за предаването и изучаването на неистини са много. Съвсем естествено е, че поддържащите старите виждания учени се страхуват да не изгубят престижа си. Все пак не е лесно да се признае, че титли са се получавали въз основа на поддържане на заблуди.

Не трябва да забравяме и влиянието на чуждото лоби у нас. Стане ли известна истината за траките, то ние българите ще попаднем в полезрението на жадните за култура европейци и американци. Други народи ще загубят доста, а никой не обича да губи доходи, възлизащи на милиарди.

Иманярската мафия също има интерес да не се разбира, че траките са наши деди, защото това ще пробуди народния гняв. Ще се търси сметка за кражбите и оскверняването на гробовете на дедите ни. Освен това знанието, че сме потомци на Залмоксис и Орфей ще доведе до пробуждане на национализма, а доста наши и чужди политици не искат това.

Българската ДНК е на 7800 години

Носим ДНК на 7800 години. Това показва последното проучване на Националната генетична лаборатория. Българинът бил смесица от местно нас...

Защо България, родина на толкова древен и способен народ, днес се намира в криза? И какъв е изходът от нея?

Една страна достига до благоденствие тогава, когато нейните държавници служат на народа си. От 1944 година до днес политиците ни прекланят покорно гръб пред чужденци. Лошото е и това, че по време на социализма се прекъснаха традициите в търговия, земеделие, занаяти. Прекъсна се и връзката с духовното, а без духовни ценности никой народ не може да оцелее.

Днес се наблюдава възраждане, хората започват да се пробуждат. Започва да се пробужда и чувството за национална гордост. Все повече стават тези, които вместо да се свиват тихо в ъгъла, решават да последват примера на дедите ни, превръщайки се в силни, волеви и добри хора. Славейков го каза отдавна – хората започват да извършват подвизи и от скотове се превръщат в народ, когато са сплотени от свят идеал. Ние имаме свят идеал – примера на предците ни, които винаги са се поддържали един друг, били са готови да се пожертват за род и Родина.

Пробуждането на националната гордост и възраждането на ново поведение на благородници е според мен ключ към успех и благоденствие. Горд народ избира стойности водачи и не позволява на посредствени хорица да го обричат на бедност.

Няма да е лесно да постигнем това, но нека не забравяме, че български патент е не какво да е, а точно извършването на това, което другите считат за невъзможно. Смайвали сме света много пъти, ще го смаем още веднъж.

Интервю на Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю