Петър Николов: Във Варна не строят блок за пострадали в наводнението, а за малцинства

29508
Петър Николов: Във Варна не строят блок за пострадали в наводнението, а за малцинства
Снимка: БГНЕС

Доверието е най-дефицитната стока в България. Поредното доказателство в тази насока идва от поредния протест - този път във Варна. Причината е намерението на общината да построи блок за нуждаещи се хора в "Аспарухово", който да приютява пострадали от наводнението през лятото. Така твърди общината - но според жители на квартала това не е вярно и в блока ще бъдат настанени най-вероятно представители на малцинствата у нас, по подобие на прословутия блок 20 в Ямбол. Един от идеолозите на протеста - г-н Петър Николов, разговаря с Actualno.com и представи мотивите плюс за излизане на улицата от гражданите на варненския квартал и недоволството срещу Варненска община и кмета на града Иван Портних.

Здравейте, г-н Николов. Как възникна идеята за протест и кой поде инициативата - гражданин, няколко души, неправителствена организация?

В "Аспарухово" излизат на протест заради блок за нуждаещи се

Утре, 12 септември, от 18:00 часа ще се състои протест срещу строежа на жилищен блок за нуждаещи се лица в квартал "Аспарухово". На про...

След проведеното обществено обсъждане, за което нямаше много предварителна информация, група граждани, присъствали на събитието, се свързаха с мен. Хората ме познават, защото бях един от активните доброволци при чистенето на "Аспарухово". Имахме идеята да направим подписка. Така се роди инициативата "Аспарухово казва Не, благодаря! Социален комплекс, No thanks". Други млади хора, недоволстващи от неуредиците в квартала, решиха да организират протест и така се събрахме.

Какво знаете за въпросния проект за строеж на блок - кой трябва да живее там?

В рамките на Операция 1.2. „Жилищна политика” на Оперативна програма „Регионално развитие” е обявена схема „Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение”. Основна цел на схемата е да допринесе за социалната интеграция чрез повишаване на жизнения стандарт и общо подобряване на качеството на жилищния фонд на градските общности от хора в неравностойно и уязвимо положение. Фокусът е върху хора "със специфични нужди (маргинализирани групи)". За целта по схема по ОПРР ще се изградят нови социални жилища общинска собственост, в който да бъдат настанени представители на групи в неравностойно положение, като физическото местонахождение на жилищното строителство трябва да осигурява пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и да не допринася за тяхната сегрегация, изолация, изключване и нова концентрация на представители на целевата група в конкретен район.

Целева група по проекта включва:

1. Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия – лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост и отговарят на поне едно от следните условия: - живеят на улицата или на публични места, без осигурен подслон; - нямат обичайно място на пребиваване или нощуват в приюти - обитават жилище, което не отговаря на законоустановените стандарти за жилищно строителство и проектиране - обитават жилище, което не е електрифицирано или няма достъп до питейна вода, или канализация и др. - обитават пренаселено жилище

Жители на "Аспарухово" излязоха на протест пред Община Варна

Жители на варненския квартал "Аспарухово" се събраха на протест пред сградата на кметството. Според тях няма яснота за бъдещето на евак...

2. Родители с деца, вкл. непълнолетни родители, непълнолетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания

3. Хора в риск от бедност и социално изключване, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък от гарантирания минимален доход за страната. Лицата от целевата група задължително следва да живеят/обитават обособени територии (квартали) или части от тях с лошо състояние на жилищния фонд, с лоша и липсваща инженерна инфраструктура и да не притежават собственост върху недвижим имот. От това става ясно, че проектът не е насочен към пострадалите от наводнението. Те имат имоти и не могат да кандидатстват за временно настаняване. Това е блок за социално слаби жители на град Варна, както е записано в условията за кандидатстване, а не на "Аспарухово". Затова хората се тревожат, че кварталът ще се насели с нови представители на различни маргинализирани групи, което ще влоши качеството на живот на останалите жители.

Смятате ли, че кметът Иван Портних ще се съобрази с искането Ви за спиране на проекта? Ако не се случи, какво друго ще предприемете?

Надяваме се кметът Портних да обърне внимание на исканията на гражданите. Въпреки, че сме внесли близо 4000 подписа, до момента той демонстрира безразличие и се държи все едно проблем няма.

Доволни ли сте от мерките, които се взеха след наводнението в Аспарухово? От какво сте недоволни конкретно?

Фургоните, за пострадалите от наводнението в "Аспарухово", стоят празни

Повечето от бедстващите, останали без дом след наводнението във варненския квартал "Аспарухово", все още отказват да бъдат настанени в ...

Всеки жител има различно мнение, защото в отделни части на квартала проблемите са различни. При едни улиците са осеяни с дупки, при други деретата не са почистени, трети пък са недоволни от обезщетяването до момента за причинените им вреди от потопа. Аз лично не съм доволен от дупките по моята улица, но забелязвам, че дупки има в цяла Варна и усещането да шофираш не е никак приятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю