Пламен Бобоков за Actualno.com: Моментът е идеален за инвестиции в Украйна

70196
Пламен Бобоков за Actualno.com: Моментът е идеален за инвестиции в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пламен Бобоков е председател на Съвета на директорите на една от най-големите компании у нас - „Приста Ойл Груп“. Заедно с брат си Атанас, той е основател на компанията, която произвежда над 150 вида моторни и индустриални масла, а има и други дейности. Вчера например Бобоков (на снимката вдясно, заедно с министъра на икономиката Божидар Лукарски) откри изцяло обновения завод за пластични смазки на „Верила Лубрикантс“, чиито мажоритарен дял е притежание на „Приста Ойл“. Actualno.com поговори с него за инвестицията и за цялостното състояние на бизнеса му.

Г-н Бобоков, в какво се състои обновлението на завода?

В рехабилитация на старите инсталации и във внедряване на една изцяло нова инсталация от по-високо ниво за автоматизация и гарантиращо високо качество на продукцията. Също така напълно комплектована лаборатория с най-доброто оборудване в този бизнес. Тя, разбира се, вече е акредитирана. Резултатът от инвестицията е двойно увеличаване на капацитета на произведената продукция и тотален контрол на качеството, гарантиращ постоянство на това качество.

С лабораторията ли се гордеете най-много?

Не, с всичко в комплект. Сама лабораторията нищо няма да произведе. В същото време производствените мощности без лаборатория няма да имат гаранция за реализацията на продуктите.

Ще се увеличат ли работните места в завода?

Зависи от това колко ще порасне производството и продажбите. Смятам, че можем да постигнем едно двойно увеличение. Възможно е на първо време да се наемат 15-20 човека, но още обмисляме.

„Верила Лубрикантс” е с традиции от 40-те години на миналия век. На тях ли дължи успеха си или на новите технологии, които се въвеждат?

Почти нищо не останало от онези традиции. Предприятието беше почти фалирало, когато ние купихме мажоритарния дял. Хубав бранд е, но го държат новите технологии и лидерството на „Приста Ойл” като основен акционер.

Заводът за пластични смазки на „Верила Лубрикантс“ грейна обновен

Традицията е важна, но не можем да разчитаме само на нея, ако искаме да постигнем успех. Така смятат и от компанията-производител на гр...

„Приста Ойл” е една от най-експортно ориентираните компании у нас. В коя държава бизнесът Ви се развива най-добре?

В Узбекистан. Там резултатите са най-добри.

В какво състояние е бизнесът Ви в Украйна?

Независимо от сложната политическа обстановка, ние нямаме проблем с нашия бизнес. Напротив, аз считам, че това е уникален шанс за всички български компании да заемат ниша там. Украйна е един много перспективен и голям пазар, два пъти по-голяма е от Румъния, с огромни потребителски нужди, с възможности за кооперирано производство. Представете си пазар, на който досегашният лидер – защото не е тайна, че Русия владееше 60-70% от пазарните ниши във всяка индустрия – вече го няма. Политически Украйна вече е ориентирана към Европа, културно и езиково е близка до България, а и ние имаме нужда от нови пазари. Призовавам всички български предприемачи да не се страхуват, а да отидат и да започнат бизнес в Украйна. Сега е моментът, защото когато всичко там се нормализира, вратите може да се окажат затворени.

В такъв случай явно не са верни слуховете, че ще продавате бизнеса в Украйна.

Д-р Емануил Найденов за Actualno.com: Здравната система се крепи на патерици

Д-р Емануил Найденов е неврохирург в университетската болница „Св. Иван Рилски”. Съосновател е на гражданската инициатива &...

Вижте, ние продадохме терминала в Одеса, но в бизнеса всичко е динамика. Това, че сме продали нещо, не значи, че не сме построили друго. В момента пускаме малка рафинерия в град Николаев, която е част от програмата ни за рециклиране. Един актив може да загуби своя смисъл, тогава го продаваме и търсим нови възможности. Имаме големи планове за Украйна. Държавата променя своя генерален курс, своите стратегически партньори – това са добри възможности.

Успешна ли беше 2014 година за „Приста Ойл”?

Аз съм голям оптимист и очаквах двойно по-добри резултати. За съжаление не се получиха някои от нещата, които бяхме заложили, пропаднаха няколко от големите сделки, които бяхме подготвили. Все пак резултатът е добър на фона на всичко случващото. И изглежда огромен на фона на загубата от по-миналата година. Аз лично не съм доволен, защото можеше да имаме 30-40% по-добър резултат.

А какви са очакванията Ви за предстоящата 2015 г.?

Да се реализират тези 30-40% ръст като минимум. Правим всичко възможно за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю