Ралица Ковачева: Би Ай Телевизия иска да покаже нормалното, защото е подценено

51866
Ралица Ковачева: Би Ай Телевизия иска да покаже нормалното, защото е подценено
Снимка: Thinkstock Images

Ето за такива хора искам да чета. Това написа читател на Actualno.com под интервюто ни с Кирил Николов-Дизела. И го написа със знак, че не желае да чуе нищо за „пасмината боклуци, дето ни управлява“.

Георги Лозанов: Няма ново радио на турски, има смяна на честоти

Идеята за учредяване на радио „Кърджали” не е моя, а е част от план с продължителност от десет години. Това заяви пред Нова...

От 14-ти септември в българския ефир се появява нова телевизия – BIT (Би Ай Телевизия или Българска международна телевизия), която има амбицията да представя точно нормалните българи, с които всеки от нас може да се гордее. Основното лице на проекта в България е Нери Терзиева. Фокусът на телевизията са всички български диаспори в чужбина, като проектът всъщност стартира преди две години в Чикаго като онлайн телевизия. Сега обаче, на територията на България, BIT ще се излъчва още по кабел и сателит. За новата телевизия, за лицата ѝ, за амбициите ѝ, за целите ѝ – разговаряме с програмния директор на BIT Ралица Ковачева, едно от популярните имена в българската журналистика.

Да започнем разговора така – какво представлява проектът BIT?

Проектът е една благородна инициатива, която е стартирала като опит за консолидиране на българската общност в Чикаго. След това инициативата се развива до бизнес идея и на това ниво започваме и в София.

В Чикаго BIT стартира през юли 2013-та година, като онлайн телевизия. Собствениците са двама братя – български имигранти, Румен и Павел Вълневи (бел. ред. - Павел Вълнев е управител на Би Ай Телевизия). Те развиват логистичен бизнес в Чикаго и имат голямо желание да подпомагат всякакви инициативи на българската общност там – училищни прояви, събори. Именно от това желание се стига и до онлайн телевизията. Всеки ден, като онлайн телевизия, BIT има една голяма, едночасова новинарска емисия – в 19:00 часа местно време т.е. 03:00 часа българско време сутринта. В емисията има както репортажи от България, така и материали за българската общност в Чикаго плюс големи, интересни американски и световни теми.

Сега нашата амбиция, с която стартираме BIT и в България, е да надграждаме. На първо място – технологично, по кабел и сателит, за територията на България, това е регистрацията ни в СЕМ. Със сигурност мога да кажа, че ще се излъчваме чрез Vivacom. Преговаряме и с други оператори, сега не мога да кажа кои, но не планираме да се качим на мултиплексите (бел. ред. - т.е. цифровизация). Имаме и уебсайт – bitelevision.com (бел. ред. - изработен от „Маг Студио“), на който програмата се излъчва едно към едно в реално време.

КЗК не рови в сделката за Канал 3, защото била много малка

Още преди три дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката за Канал 3, който преминава към медийната група на Дел...

Какво ще е съдържанието, което ще предлага BIT?

Искаме да сме нормална телевизия, като нормално го използвам в най-хубавия смисъл на тази дума. Нормално като програма, без ексцесии в която и да е област – нито по отношение на забавните предавания, на риалити форматите, нито на каквото и да е. Нормално по отношение на начина на говорене, нормално по отношение на темите, които дискутираме и коментираме, нормално като образи, които показваме. Не ни влече болното, изкривеното, патологичното – искаме да покажем нормалното. Смятаме, че нормалността е силно подценена в нашето общество.

Силата ни е в това, че имаме ясна собственост, собствениците ни са физически лица, бизнесмени с ясна история, с ясен произход на средствата, финансирането на телевизията е ясно, публично и прозрачно – всеки може да прочете, да провери. За нас това е гаранция, че не сме политически проект – никой от нас не е следващият политически лидер, който да се яви на следващите избори.

Длъжен съм да ви попитам, тъй като имаше слухове, че братята Вълневи по някакъв начин са свързани с ДПС, защото са родом от смесен регион и BIT е проект за влияние върху българите в чужбина – какъв е коментарът Ви?

Няма да коментирам този слух. Единственият коментар, според мен, се съдържа в начина по който формулирахте въпроса – те имат връзка с ДПС, защото са от смесен регион. Това красноречиво показва логиката, по която възникват подобни слухове и по която съвсем порочно се създават стереотипи в България. Щом си от смесен регион, значи си от ДПС. Щом името ти е различно от българските, значи си едикакъв си и веднага имаме готов стереотип. Тази формулировка мисля е достатъчна – повече нямам какво да кажа.

Почина създателката на радио и телевизия "Веселина"

На 1-ви септември, късно вечерта, на 68 години след кратко боледуване почина Веселина Каналева - създателката на радио и телевизия "Ве...

Какво представлява един ден от програмата на BIT и ще има ли разлика между делници и празници?

Нашата програма като принцип страшно много на повторенията по една много проста причина – ако приемем, че онлайн ни гледат българите по света, каквато е нашата амбиция, цел и желание т.е. да бъдем телевизия за българите по света, то трябва да дадем възможност навсякъде по света на хората да им е удобно, защото е различно време. Затова линейното програмиране не върши работа в нашия случай и това може би ще е странно в началото за зрителите в България, но нашата цел е хората в България и българите в чужбина да се чувстват обединени.

Не сме новинарски канал, а политематичен – ще разчитаме много на собствената си програма. Нямаме амбицията да почнем със собствена 24-часова програма и от сутрин до вечер да седят едни хора в студиото, за да изглежда, че имаме много съдържание. Искаме това, което сами произвеждаме, да е с много високо журналистическо качество. Поставили сме си го за цел не за да се бием в гърдите, а защото за нас е основен критерий да си вършим работата както трябва. Със собственика имаме добро разбиране по отношение на журналистическия морал, той ни разбира и смятаме, че това е нещо, което ще ни направи видими в България.

Кои са най-известните лица на BIT?

Естествено, Ралица Василева. Тя е нашата гордост, нашето вдъхновение – това е може би най-успешният български журналист по света. Иначе идеята ни е да развиваме наши лица. Имаме много хора с журналистически опит, но не в телевизия, други без никакъв опит. При нас е Илия Вълков, който работеше в „Дарик радио“, който е наше основно лице. Той има скрити телевизионни таланти – цял живот само гласът му се чува, но сега като се и вижда, има много симпатично присъствие на екран. В екипа ни е и Надежда Цекулова, която е дългогодишен журналист и работеше като здравен репортер, но сега скача директно в дълбокото като водеща. При нас са още Петко Георгиев и Явор Стаматов. Те ще правят седмично коментарно студио, което ще се казва „Прозорецът“. Идеята му е да отваря прозореца към света, да вади българските теми от домашния терен, на който се нищят и да гледаме на нещата малко по-глобално. Презумпцията ни е проста – няма начин България да има проблем, който а) да го няма никъде по другаде по света и б) някой да не му е намерил решение (бел. ред. - в интервю за "24 часа" Сашо Диков също призна, че води преговори за предаване по BIT. Евентуално то ще се излъчва в петък и ще е три часа. Веднъж седмично ще се излъчва токшоуто “Чужденец в сърцето ми”, което ще разказва историите на смесени бракове. След новините ще е рубриката “Писмо до България” - по алюзия с игралния филм).

Четат ли се онлайн медиите, които предлагат платено съдържание?

Когато през месец март 2011 г. щатската медия The New York Times обяви, че въвежда платено четене на нейните текстове чрез абонамент, т...

Какво искате да има в програмата, което засега липсва и кога стартира BIT?

Стартираме в 07:00 часа българско време на 14-ти септември. Иначе какво ще има – много неща, даже не съм си мечтала какво още.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю