Росица Янакиева пред Actualno.com: Предсрочните избори са вече по-близо

46317
Росица Янакиева пред Actualno.com: Предсрочните избори са вече по-близо
Снимка: БГНЕС

Само преди ден България гласува за европейските си депутати. Утре, 28 май, ще е ясен окончателният резултат, но победителят е известен - ГЕРБ. Големият губещ е БСП, а според мнозина анализатори и левицата като цяло. За сметка на това ДПС за малко не стана втора сила, а "България без цензура" и Реформаторският блок се легитимираха на политическата сцена.

Actualno.com Ви представя гледната точка за евроизборите на по-малко ухажвани от медиите, но знакови политически и обществени фигури. Започваме с представител на лявото - кметът на Перник и представител на АБВ Росица Янакиева.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ "Климент Охридски". Започва кариерата си като технолог в "Пектин". В момента е за втори мандат кмет на Перник. Тя беше кандидат за евродепутат в листа на гражданската движение „Алтернатива за българско възраждане”.

Янакиева се съгласи да говори пред Actualno.com малко след обявяването на резултатите от евровота в неделя, 25 май:

Госпожо Янакиева, каква е оценката ви за изборите?

Тревожен е фактът, че над 70% от българските граждани отказаха да участват в този вот. Това заслужава много сериозен анализ от всички политици, тъй като представителството не е достатъчно голямо и хората, които изпращаме в Европейския парламент, дано все пак имат личната воля да работят и да защитават интересите на държавата ни.

Защо се стигна дотам само около 30% от българите да упражнят правото си на глас?

Вероятно начинът, по който те живеят, ги е мотивирал или по-скоро демотивирал. А и знаете ли... управляващите положиха достатъчно усилия възможно по-малко хора да излязат, но виждаме, че понякога и това може да изиграе лоша шега.

Защо отново се водеше негативна кампания, в която почти отсъстваше Европа?

Това е един от инструментите, за съжаление, в българския политически живот. Ние се опитахме да водим изключително и само позитивна кампания. Аз и моите колеги не си позволихме да водим една негативна кампания, защото тя е въпрос на имидж за самата държава... начинът, по който се държат политиците. Дано всички си направим изводите от това, което се случва.

За времето, през което рестартирахте АБВ, какво успяхте и какво не успяхте да постигнете?

За това време най-важното, което успяхме да направим, е да изградим част от структурите на АБВ. Разбира се, времето беше доста кратко. Тези структури имат нужда и от укрепване, и от разширяване. Но може би най-важното, което успяхме да произведем за това кратко време, е посланието към всички политици и формациите, които ги излъчват за Европейския парламент (ЕП) – да се търси по няколко от най-важните за държавата проблеми консенсус и единна политика в ЕП, за да се случват нещата.

Какво предстои оттук насетне за АБВ – подготовка за избори, превръщане в партия...

Оттук насетне предстои най-вече много работа. Безусловно подготовка за избори ще започнем буквално от утре (26 май –бел.ред.), след като си направим естествено един добър анализ на всичко, което сме направили и най-вече на онова, което не сме успели да направим.

Румен Петков: АБВ иска предсрочни избори, ставаме партия

Да, това е загуба, лоша при това, трябва да го признаем. Това заяви едно от лицата на АБВ Румен Петков пред Нова телевизия. Но нека не...

АБВ е проект, категорично, с дългорсрочен план. Европейските избори не бяха едиствената цел. Ние искаме активно да учасваме в политическия живот, защото лявото пространство в България се нуждае от сериозна реформа. И то, ако не друго, то поне сложихме началото на тази реформа. За това сме длъжни за продължим напред.

Имате ли представа кога АБВ може да се превърне в партия? (бел. ред. - Георги Първанов вече обяви, че проектът ще стане партия)

И това е възможно.

Тъй като очевидно левите избирателите са обезверени, какво е необходимо да се направи, за да се активизират отново те?

Аз не бих си позволила да кажа, че БСП е направила нещо лошо. Напротив, ако някой е направил нещо лошо, това е ръководството на БСП. В никакъв случай хората, които членуват в тази партия.

Росица Янакиева: Работим за трайно присъствие на АБВ в политическия живот

Работим за трайно присъствие на АБВ в политическия живот на България. Наша цел са следващите избори – дали ще бъдат местни или па...

Това, което се случва, е резултат на оценките на българските граждани. От една страна за политиките, които се водят в момента в държавата. И от друга – за високомерното отношение на ръководството на БСП.

За мен беше доста странно фактът, че някой само изключва някого и накрая хвърля вината върху него, че не се е представил добре. Звучи доста нелепо.

Какво е според Вас бъдещето на Сергей Станишев – има ли още какво да предложи той?

Аз считам, че един политик има право да бъде такъв, когато има верни критерии за самооценка. Верни критерии за това колко полза и колко вреда нанася на формацията, в чието ръководство членува.

Това разбира се е негов личен избор (на Станишев – бел.ред.). Това е право на ръковдните органи на партията също да преценят какво е необходимо да се направи или да не се прави.

Янакиева: Само работеща икономика може да пребори бедността и безработицата

Безработицата и бедността са основен проблем за хората в България. Ако искаме да се справим с него трябва да заложим на реиндустриализа...

Доколко резултатите от евровота могат да бъдат обвързани с оставането на власт на този кабинет?

Ами то е очевидно. При създадената ситуация очевидно е, че трябва да се направи сериозен анализ на това правителството може ли да продължи да управлява държавата. Или партиите, които управляват държавата, трябва да се съобразят с показания вот в днешния ден (25 май).

След тези резултати предсрочните избори по-близо или по-далеч са?

Определено са по-близо.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю