Самоотбраната - не екшън филм, а начин въобще да не се стига до насилие

22345
Снимки:

"Да се научим на самозащита" - това е новата инициатива на Сдружение ГЛОУ, която стартира преди няколко дни с открит урок във Велико Търново. В светлината на непрестанно заливащите ни отвсякъде данни за насилие и престъпление, Actualno.com потърси авторите на инициативата, за да разберем повече за нея. Председателят на сдружението Маргарита Калейнска и авторът Гергана Иванова хвърлиха повече светлина върху инициативата и целите ѝ.

Нека започнем така – защо новата Ви национална инициатива касае самоотбрана, след като името на Вашата организация е „Момичетата управляват нашия свят”?

Инициативата „Да се научим на самозащита“ е планирана на база наблюденията и проучванията ни сред подрастващите, с които работим в рамките на образователните инициативи на Сдружение „ГЛОУ“ (от англ. GLOW – Girls Leading Our World, в превод на български Момичетата управляват нашия свят). През последните години все повече от младежите споделят, че са били в рискова ситуация, застрашаваща тяхното здраве или в ситуация, в която са били вербално атакувани на живо или в социалните мрежи. Именно в отговор на този все по-често срещан проблем планирахме инициативата. Тя е част от мащабна кампания, която реализираме от 2011 година насам, наречена „Аз държа на себе си!“. Нейната основна цел е да стимулира младите хора да заемат активна позиция за осигуряване спазването на личните си правата и подобряване качеството на живот в България.

Е ли е инициативата „Да се научим на самозащита” вид превенция срещу нарастващата престъпност в България или идеята за възникването ѝ е друга? И мислите ли, че е добре държавата да обърне внимание на такива инициативи, да ги поощри и дори да ги използва като инструмент за борба с битовата престъпност?

Както вече споменахме, идеята за инициативата дойде от желанието да стимулираме хората да преодолеят пасивното понасяне на агресивното поведение на околните. В този смисъл инициативата е насочена към потенциалните жертви, а не към агресорите и като такава не може да бъде определена като превенция на престъпността.

Във Велико Търново ще се проведе открит урок по самозащита

Открит урок по самозащита за гражданите и гостите на Велико Търново ще се проведе утре ( 14.08.). от 9,00 ч. в парк Ксилифор . Урокът ...

По отношение ролята на държавата в подобни инициативи, по-скоро тя няма такава. Нейната роля е всъщност да прави именно превенцията на престъпността, за която питате, а не да създава механизми за преодоляването й в конкретни случаи. Трябва обаче да се подчертае, че за да бъде ефективна такъв тип превенция трябва да се включи цялото общество, защото много често агресията се възпитава в семейството, чрез негативния пример на родителите.

Открит урок в рамките на „Да се научим на самозащита” беше проведен вече във Велико Търново на 14 август. В кои други градове ще проведете уроци?

На този етап, в рамките на инициатива, е предвиден само един урок на живо, именно този, който се състоя във Велико Търново. В него участие взеха 60 момичета от 31 различни населени места в страната на възраст от 13 до 18 години.

За да достигне обаче посланието до повече хора, сме предвидили серия от образователни инициативи, които ще се проведат онлайн. През oктомври ще се бъде публикуван безплатен онлайн курс, който ще учи участниците как да разпознават насилието в неговите различни форми и как да предпазват себе си и другите от него. Всички, които желаят да се включат, може да се регистрират чрез линка, публикуван в профила ни в социалната мрежа „Ятото“ и на нашия интернет сайт. Предвидили сме и разработването на други информационни материали.

Когато говорим за самоотбрана, какво си представяте Вие? И на какво учите хората в „Да се научим на самозащита” – на определено бойно изкуство, на някаква смесица от различни стилове или на нещо друго? Има ли уроци по използване на оръжие – хладно и/или огнестрелно?

Забавните стихчета за домашното насилие - играчка-плачка

„Тръгнала една плесничка ... Татко, мили, откъде? И дали е с ръкавичка, таз плесничка или – не? – Откъде и как, не зн...

Когато става дума за самозащита често хората си представят сцена от екшън филм, където нападнатият със завидни бойни умения нанася значителни щети на нападателя. Нашата инициатива няма нищо общо с това. Нещо важно, което подчертаваме е, че на агресията не бива да се откликва с агресия и техниките за самозащита следва да се използват само и единствено за осигуряване на собствената безопасност, т.е. да ни позволят да избягаме от рисковата ситуация. В рамките на инициативата акцент се поставя на запознаването на същността на насилието и неговите форми, и на някой основни психологически техники и практически съвети как да избегнем самите рискови ситуации при нападение и тормоз. Естествено, участниците ще бъдат запознати със слабите точки на нападателя, основни лесни движения за освобождаване от хват и други, но няма да бъдат запознавани с използването на оръжие.

Кои са инструкторите, които обучават желаещите в рамките на „Да се научим на самозащита”? Има ли по-известни имена, имат ли сертификат за това, което преподават?

Откритият урок, който се проведе във Велико Търново, бе ръководен от г-жа Валентина Караиванова, която е дипломиран психолог, по настоящем спортен педагог. Основен фокус на урока бяха психологически тактики за избягване на рискове ситуации, но тя показа на участниците и лесни техники за реакция при физическо нападение.

Ще сме изключително щастливи обаче, ако нашата инициатива, сложи началото на серия от такива открити уроци, които да реализират и известните имена в направлението в различни градове.

С какви пари финансирате „Да се научим на самозащита” – имаше ли държавна или общинска помощ, или разчитахте само на ваши сили и на доброжелатели?

3-годишният Христо, който беше пребит от детегледачите си, е контактен

Малкият Христо, който беше пребит от двамата младежи, които са се грижели за него, вече разговаря с майка си, но ще остане в реанимация...

Инициативата „Да се научим на самозащита” се реализира изцяло с финансовата подкрепа на социална мрежа „Ятото“ и трудът на доброволците от нашата мрежа. Инициативата е един от седмичните проекти-победители в социалната мрежа, избрани на база, получена подкрепа от регистрираните потребители в „Ятото“. 

Освен самозащита, какви са другите инициативи, с които се занимават „Момичетата управляват нашия свят” – разкажете ни повече? И как успявате да съществувате – вие сте на вече 11 години, простичко казано откъде идват парите и стигат ли?

Сдружение „ГЛОУ“ реализира редица образователни проекти, насочени към младите хора в България. Най-мащабният ни проект е ежегодната Лидерска академия за момичета ГЛОУ. Лидерска академия ГЛОУ е едноседмично преживяване, насочено към насърчаване себеуважението и израстването на младите жени на възраст между 14-18 години, изграждането на лидерски качества, умения за взимане на решения, поставяне на цели, комуникативност, окуражаване на толерантното поведение, а също и осигуряването на информация по проблемите, с които те се срещат днес. Лидерска академия ГЛОУ се провежда изцяло на английски език и е съвкупност от интерактивни, увлекателни дейности: игри, дискусии в големи и малки групи и семинари, срещи с гост – лектори. В процеса на работа, чрез интерактивни методи на принципа “връстници обучават връстници”, момичетата придобиват нови знания и умения и усъвършенстват вече притежаваните такива. Сред тях са знания и уменията за работа в екип, за планиране, изработка и реализация на кампании, публични презентации и още много други. 

Всички проекти на Сдружението се реализират чрез кандидатстване по различни програми, чрез подкрепата от корпоративни и частни дарители и с активната подкрепа на голям брой доброволци. За съжаление, не винаги намираме средства да реализираме всичките си идеи, затова приоритизираме. Ако трябва да си пожелаем нещо, то това е в България да се развие култура на активно дарителство и доброволчество.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю