София Георгиева: Перник е спалнята на София, но искам тя да е уютна

33802
София Георгиева: Перник е спалнята на София, но искам тя да е уютна

Местните избори вече чукат на вратата, а посланията и идеите в предизборната кампания още са малко. Не всички обаче разчитат само на задкулисни игри - известната със своя хит "Син талисман" певица София Георгиева даде заявка с кандидатурата си за кмет на родния си град Перник. Не мога всичко, не разбирам всичко, но знам едно - искам да се обградя с млади хора, които разбират и постепенно да решим проблемите на Перник, казва Георгиева. Какви са нейните амбиции, какво би направила, ако перничани ѝ се доверят - научете в следващите редове.

Ти си певица, но сега се кандидатираш за кмет на Перник от партията на Светльо Витков "Глас Народен“. Защо се впускаш в политиката?

Светльо Витков: Политиката ни е повече говорене, отколкото действие

Борбата започва сега и тези, които са на власт сега ще си изтърпят последствията за постъпките. Правителството е на ГЕРБ, не е реформ...

Отдавна съм социално ангажирана и съм се включвала в различни каузи, като някои от тях са инициирани от самата мен. Една от най-важните ми беше реставрацията и възстановяването на сцената на пернишкия театър "Боян Дановски", която изгоря през 2004 година. През 2006 записах песента си "Сестра на вятъра“ и заснех видеото в опожарения салон, чрез което исках да алармирам обществеността за този проблем, който беше отложен във времето. Винаги съм заставала зад каузи, които чувствам със сърцето си. От 2010 съм лице на информационна кампания за аутизъм, на която посветих песента "Силна съм“.

Решението ми да се впусна в политиката беше продиктувано от това, че съм бунтар, че искам да живея в България. Като човек, който е живял 5 години в Лондон, усетих и разбрах как работи тяхната система, администрацията им, където всичко се случва много по-добре и е като швейцарски часовник. Там дори да работиш най-нископлатената работа, имаш самочувствие и можеш да си платиш сметките, а не се бориш за елементарното си достойнство. Много бързо се привиква към това и в един момент от дистанция се запитваш: "Кое е трудното и невъзможното това да се случи и в моята родина? Какво трябва да се промени, за да се случи?" Кандидатирам се, защото съм човек, който иска да живее тук и не се примирява с наложеното статукво и постоянното ни внушаване на страх с цел да бъдем манипулирани и контролирани. Отдавна не бях виждала Светльо Витков, но имах късмета отново да се срещнем на един концерт на Белослава, където се роди идеята, че заедно можем да помогнем да се промени това и по-конкретно - ситуацията в Перник.

"Глас Народен" е малка партия, която за съжаление не е в парламента, но е една от малкото, които наистина обръща внимание на обикновения човек и се бори за решаването и на малките проблеми. Защото това, което ужасно ме дразни в големите политически парти, които за мен са икономически структури и кръгове на олигарси, е, че тези хора "живеят на Олимп“ и много рядко поглеждат надолу.

Какви са твоите обещания към жителите на Перник?

Много се нещата, върху които искам да работя, но главните са прозрачност на обществените поръчки, облекчаване на тежката администрация и провеждане на регулярна информационна кампания на общината към малкия, средния бизнес и гражданите. Те трябва да бъдат информирани за европроектите, които влизат в общината, за които могат да кандидатстват. Защото през последните 10 години в Перник са влезли 300 милиона евро, но ако тези пари бяха усвоени правилно, ситуацията в града щеше да е много по-различна.

Actualno.com представя обещанията на политиците - алтернативите

Дваж крой, веднъж режи. Този принцип е особено важен преди избори за тези, които смятат да гласуват. В България обаче, но не само у нас...

Какви според теб са най-големите проблеми на перничани?

Перник има много проблеми. Един от водещите индустриални градове в страната е нарязан на скрап. Но аз като кандидат-кмет или кмет не мога да оправя всички с магическа пръчка. Трябва да се намерят алтернативи, заместващи въгледобива и тежката промишленост в града. Аз съм артист, моят ресор е култура и образование, затова планирам организирането на на 2 фестивала в града – музикален и етно, които да възродят културния живот в града и да привлекат повече посетители. Също така смятам, че Перник е подходящо място за стартиране на индустриални проекти, като търсенето на инвеститори трябва да бъде инициирано и от самата община. Перник не трябва да ги чака, а да ги търси, защото има какво да им предложи. За тази цел трябва симпозиуми, рекламни кампании и постоянно търсене на прозрачно партньорство. За съжаление на много чужди фирми, които иска да влязат в България, им биват искани рушвети, което ни прави изключително лоша реклама и спира много потенциални инвестиции.

Много хора асоциират Перник с миньори, винкели, голфове... Как ти самата би описала своите съграждани?

Аз съм горда като потомка на Кракра Пернишки. Преди перничаните бяха едни много горди хора и напълно разбираемо. Перник беше един от най-силно индустриалните градове в България, всички заводи, мината в момента са нарязани на скрап. На някакво ниво работи само завод "Стомана“. Какви да са перничани? Перник е "спалня“ на София. Десетки хиляди хора работят в столицата, но тъй като в спалнята се случват само хубави неща, аз искам да я направя уютна, с удобен матрак... Когато вътре е тихо, значи нещо не е както трябва. Проблемите в Перник са изключително много. Аз не претендирам, че разбирам от всичко, затова искам да се обградя от млади експерти, с които да се опитаме да променим ситуацията. Не съм егоцентрик и не се стремя да доказвам какво мога да свърша сама, затова ще имам ерудирани и компетентни хора, които да ми помогнат да реализираме целите си и да подобрим живота в Перник.

Светльо Витков: В другите партии има кариеризъм и кадруване

Лидерът на ПП „Глас Народен" Светльо Витков Въпросите сподели в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия, ч...

Ако те изберат за кмет, какво е първото нещо, което ще направиш?

Изчистване и изграждане на детски площадки. Това, което със сигурност ще направя, е да разровя и да потърся юридическа отговорност на хората, които оскверниха крепостта Кракра. Изразходвани са почти 5 милиона лева за един абсолютно бутафорен и грозно визуализиран проект, който осквернява паметта на Кракра Пернишки, който е отстоял години наред яростните атаки на Византия. Това, което искам да се промени при нас като мислене, е да не се делим на червени, сини... крайно време е да заложим на личности и да разберем колко важен акт е даването на гласа ни.

Защо перничани да гласуват за теб?

Защото не съм част от статуквото, защото не съм зависима от политически структури, защото искам да променям и имам волята, защото смятам, че имам енергията и приобщавам към себе си млади и активни хора, които споделят моите виждания.

Интервю на Весела Софева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю