Спенс и Negy от FARS за Back To Da Unity: Това е форум с традиция

79395
Спенс и Negy от FARS за Back To Da Unity: Това е форум с традиция
Снимка: Десислава Мирчева

Тази вечер ще се състои поредното издание на събитието BACK TO DA UNITY в клуб *MIXTAPE 5*.

BACK TO DA UNITY традиционно събира на една сцена някои от най-обичаните имена в българската хип-хоп музика.

Организатори на фестивала са ILLMATE&United Rap Artists, които тази година ще дадат възможността на хип-хоп феновете, да чуят за една вечер точно 25 артисти, банди и DJs от България, които ще превземат двете зали на клуба. Това е четвъртото издание от линията, носеща символичното име BACK TO DA UNITY, което набира все по-голяма сила в стремежа си да обедини родната хип-хоп сцена. Тази годна в събитието ще вземат участие и някои български реге-артисти.

Спенс и организаторът Филип Петров a.k.a Negy от FARS дадоха специално интервю за actualno.com, в което ни открехнаха за ивента.

Кой е организаторът?

Спенс: Negy е посредникът, който накрая яде дървото.

Negy: Да, отнасям всичко накрая, но пък е много готино да се занимаваш с такива неща. Организираме BACK TO DA UNITY 4 със съдействието на всички рапъри в България, които са повод за това събитие.

Спенс: Колкото и да е общо, все някой трябва да поеме инициативата да събере всички.

Изпълнителите са много, сигурно трябва да имаш страхотно търпение, за да привлечеш всички за събитието?

Negy: Хванал си се на хорото и го играеш, това е положението. Последното издание беше 2011 година в клуб *MIXTAPE 5*. Напълнихме целия клуб, имаше дори такива, които не успяха да влезнат.

Сега отново се събираме, хубавото е, че всички емсита са много надъхани, както и господинът, който седи тук, до мен.

Спенс: Аз съм си по default така. Това е един форум с традиция. Знае се за него и се посещава от хората, които ценят стойностния БГ рап.

Може ли да отправите някаква покана към феновете си за това събитие?

Negy: Нека кажа, че всички се събрахме и направихме една обща песен, което рядко се случва. По време на концерта, два снимачни екипа ще търсят най-добрите кадри за този проект.

Спенс: Да, който иска да се снима в клипа, нека дойде в *MIXTAPE 5*.

Negy: Абсолютно всичко ще се снима, от всички страни, после това ще стане клип. Това е много готино за всички хора.

Другото хубаво на това събитие е, че не е като някой промоутър да е поканил определени хора за определени хонорари. Всички много се кефят на събитието и го съпортват по сякакъв начин. Включиха се хора, които не са записвали от години.

Андрей Велков-Психаря: Много от мутрите сега работят срещу Радисън

Андрей Велков е известният автор на книгите „Български психар“ и "Български психар II - Хрониките на Звеното". Роден е пре...

Спенс: Хубаво е да има такива форуми, защото хората се събират, виждат и дори, ако има интриги, си казват „майната му на всичко“. Когато хората се виждат често, трудно някой може да се поддаде на някакви течения и да се заформи интрига.

Казваш, че някои не са се изявявали от години, как се навиха сега?

Negy: Отношенията ни са много силни. Това е кауза и хората вярват в нея. Беше нужно едно обаждане.

Предполагам, че имате определени критерии за подбора на изпълнителите?

Negy: Подборът е труден, но това е едно ядро, показало най-големия респект към форума. Има още много други, които искаме да поканим, но няма как да са всички в една вечер.

И без това пукате шевете на клуба, само вие няма да се съберете там, ако добавите още...

Александър Балкански-син: Циркът е сън

Циркът е приказно място, което може да те остави без дъх след страшните и чувствени изпълнения, да те просълзи от смях и да те накра да...

Спенс: Трябва много да се внимава да не се правят прекалено дълги батъли, да не са прекалено много изпълнители, за да не бъде отегчена публиката.

Преди батълите в четвъртък вечерта направихме един фрийстайл шампионат (втора серия). Журират двама души. Тази година исках единият да е журналист, а другият - рапър, третият глас е на публиката. Искам емситата да се замислят какви глупости говорят непрекъснато. Търсим млади рапъри, които да нямат комерсиален образ.

Спенс, с какво се занимаваш напоследък?

Спенс: Тази година за фрийстайл шампионата правим 12 серии, всяка от тях се играе от 16 човека (от 16 остават 8, от 8 – 4 и т.н.). Победителят във всяка серия печели запис на едно парче при нас и се класира за финала, който е краят на юли във Варна. Правим до юли месец 12 серии и излъчваме 12 победителя – 6 от София, а другите са от Варна, Пловдив, Плевен, Русе, Бургас и Благоевград, добаяме още 4-ма от временно класиране. Тези 16 човека се борят за награда от 1000 лева, като издавам траковете на всички като компилация.

Ти даваш парите, даваш всичко от себе си и търсиш нови таланти, така ли?

Спенс: Разбира се, че като продуцент търся нови таланти. Това е работата ми, а тя ме забавлява. Има една приказка, че рутината убива. Много се старая да разнообразявам, за да не ми писне от самия мен. Инвестирам с ясната идея, че след време ще се намерят таланти, които ще върнат вложеното. Тук не говорим само за пари, а за адски много време, емоции и know how.

Иван Гарелов: Мислех, че Бойко Борисов ще прояви чувство за хумор

Целта на материала с Бойко Борисов, излъчен в предаването „Оригиналът”, бе да разчупи леда между политици и медии. Така из...

Negy: Това е достоен човек за уважение, който развива рапът у нас.

Какви са талантите, с които работиш?

Спенс: Оказва се, че някои ми се дразнят. Един каза, че искам да правя пари от него. Аз му казах да намери друг такъв глупак като мен, който да набие пари в няколко хиляди диска и тиражирането им. Хората са неблагодарни и приемат всичко за даденост.

Какви са критериите, по които оценяваш талантите?

Спенс: Трябва да гледаш пънчовете, ритмиката, чувството. Няма съвсем точно определени критерии. Когато видиш двама поети, ти можеш да решиш кой е по-остроумен, кой се държи по-добре и има повече усещане за ритъм.

Negy: Най-добрите никога не губят ритмиката и винаги намират думи. Каквото им трябва, те ще го намерят и ще го сложат, където е нужно.

Мира Бояджиева за actualno.com: Трябва да имаме шанс за живот, а не за съществуване

Мира Бояджиева е българска актриса, позната от хитовите сериали "Забранена любов" и "Стъклен дом" и пълнометражния филм "Още една мечта...

Спенс: Тренировка му е майката, както при всяко нещо.

Най-възрастен и най-млад участник?

31-годишният Сахата, той ги смазва всички. По-малки от 18 не пускаме. Миналата година имаше едно момче на 15, което ме излъга, че е на 17. Записахме парче според условията, но не го включихме в компилацията за урок за лъжата. Като стане на 18, ще срази всички батъли.

Още нещо за BACK TO DA UNITY?

Negy: Може да спечелите слушалки на Skullcandy. Ще има готини неща много. Виждам, че хората имат голям интерес към събитието, от ивента във Facebook. Влизат непрекъснато и коментират, постват песни, надъхани са. Ще видите качествени изпълнители, които се различават от комерсиалните еднодневки.

Следи събитието тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю