Светослав Малинов за Actualno.com: Евровотът е частичен успех за Реформаторите

50480
Светослав Малинов за Actualno.com: Евровотът е частичен успех за Реформаторите
Снимка: БГНЕС

Само преди два дни България гласува за европейските си депутати. Днес ще е ясен окончателният резултат, но победителят е известен - ГЕРБ. Големият губещ е БСП, а според мнозина анализатори и левицата като цяло. За сметка на това ДПС за малко не стана втора сила, а "България без цензура" и Реформаторският блок се легитимираха на политическата сцена.

Actualno.com Ви представя гледната точка за евроизборите на по-малко ухажвани от медиите, но знакови политически и обществени фигури. Ред е на Светослав Малинов, който най-вероятно ще стане представителят на Реформаторския блок в Европейския парламент предвид очертаващата се преференция.

Светослав Малинов е роден на 19 януари 1968 г. в тогавашния Станке Димитров (днес Дупница). Той е един от основателите на партията Демократи за силна България (ДСБ), депутат е в Народното събрание между 2005 и 2009 г. Избран е за евродепутат през 2009 г.

Малинов е женен с три деца. Владее английски и немски езици. Малко след края на евроизборите, проведени на 25 май, той отдели няколко минути на репортера на Actualno.com :

Господин Малинов, каква е оценката ви изборите?

Първо за Реформаторския блок - частичен успех. Надявахме се на повече, но и това не е малко. Нека да имаме самочувствието на хора, постигнали нещо в много трудна ситуация. Това са ни първите избори (на Реформаторите - бел.ред.), оставаме заедно и продължаваме.

Убеден съм, че оттук насетне вотът само ще расте, защото сложихме край на всякакви спекуалции „има ли, ще се справим ли” и тн.

Второ – Европейската народна партия в България спечели убедителна победа, а социалистите се провалиха. Това е посланието ни към Европейския съюз и Европейския парламент.

Трето – антиевропейските сили претърпяха пълен провал. Нито един председател (няма да изпратят) в Европейския парламент, слава богу. Освен ако някой от новата партия не ни изненада. Но да се надяваме, че няма да направят тази глупост.

Така че като цяло едни добри избори за България. Добри избори за България в контекста на Европейската политика. И много категорично послание към управляващите да отидат на предсрочни избори. Ако им стиска ...

Какво не успяхте да постигнете през това време, в което съществува Реформаторския блок?

Всяка нова сила има проблем с налагане на посланията си, с индентификация... Просто не можахме, не ни стигна времето, нямахме и възможност. Ние се състезавахме като извънпарламентарна сила. Това е много трудно.

И в този смисъл това, което постигнахме, е достатъчно добра основа. Просто колкото време имахме, го използвахме, колкото възможности имахме, ги използвахме. Надявам се, че те ще нарастват.

Не мисля, че пропуснахме големи възможности по време на тази кампания. Тя беше много тежка. Нямаше дебати, нямахме и възможност за изява в някакъв смисъл. Но пък това, което имахме, го използвазвахме максимално.

В този смисъл – защо по време на кампанията не стана дебат по европейските въпроси?

Защото БСП отказа да участва. И защото изборите бяха в сянката на едно много тежко, корумпирано, некомпетентно правителство. Много тежко е да говориш за европейска политиката, когато разкриваш как депутати от управляващото мнозинство, имам предвид БСП, са се поставили в услуга на „Газпром” и Русия. Каква европейска тематика, когато ги хващаш да продват интересите на страната?

Така че направихме всички възможни опити – БСП се оказа, че не уважава нито частните медии – нито малките, нито големите, нито дори БНТ. След което си получиха заслуженото на изборите.

Малко по-рано говорехте за частичен успех. Какво имахте предвид?

Реформаторите: Прокуратурата да види дали Стойнев не е за съд заради Карадере

Както беше съобщено днес сутринта, Реформаторският блок официално внесе сигнал до прокуратурата срещу икономическия и енергиен министър...

В момента (около 22:00 часа в неделя, 25 май) имаме един сигурен евродепутат. Имаме шанс за двама. Дори да не получим втория мандат – фактът, че от формация, на която никой не даваше мандат, ние се борим в тези часове за втория, означава, че ние сме се представили над очакванията на много хора.

Представихме се под нашите очаквания, но отчитаме това като добра основа за по-нататъшна работа.

Преференциалният вот според Вас нещо положително или нещо отрицателно е?

Убеден съм, че за нашата коалиция той беше нещо положително.

Какво е бъдещето на управляващата тройна коалиция?

Реформаторите: БСП да не се крие, а да идва на дебат за "Южен поток"

Реформаторският блок отправи открито предизвикателство към управляващата Българска социалистическа партия и призова червените политици ...

Тя остава силно омаломощена. БСП и ДПС са с изравнени сили, а „Атака” я няма според мнението на хората. Те ще продължат да са като призраци в парламента, но парламентът в момента не отразява съотношението на политическите сили в страната

И колкото повече упорстват управляващите – толкова повече ще се нагнетява напрежението. Между другото, ако направят предсрочни избори, вероятно ще имат по-добър резултат от това да упорстват още 1-2 години и след това да има редовни избори.

Най-ранна дата за предсрочни избори?

Наесен. Аз съм го казвал много пъти. Наесен и да посрещнем новата година с ново правителство.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю