Свиленски: Не искам и да мисля, че има политически нюанс в обвинението срещу мен

37900
Свиленски: Не искам и да мисля, че има политически нюанс в обвинението срещу мен

Името на Георги Свиленски попадна в списъка на главния прокурор Сотир Цацаров с депутати, на които поиска имунитета официално преди седмица. Обвинението срещу народния представител от БСП е за умишлено причинени значителни стопански щети (чл. 219, ал. 4 от НК - умишлена безстопанственост). Още същия ден Георги Свиленски сам се отказа от имунитета си, за да може съдът час по-скоро да се събере и да вземе решение по случая. Депутатът от БСП обясни в интервю за вестник "Дума" за какво точно става въпрос. "Защо близо година и половина прокуратурата стоя безучастна спрямо моя имунитет? Наистина не искам и да си помисля, че може да има политически нюанс сега", каза Георги Свиленски. Ето и цялото интервю с депутата от БСП:

- Г-н Свиленски, на 12 ноември т.г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитета Ви. Мотивите за това са, че сте обвиняем за умишлено причинени стопански щети като член на Съвета на директорите на общинското дружество "Софийски имоти". За какво става въпрос всъщност?

12 ноември: Чии депутатски имунитети поискаха и голият задник на Ким Кардашиян

Ясно е вече на кои депутати е поискал имунитета главният прокурор Сотир Цацаров.  Само на метри от Областната управа на Варна, ...

- Всъщност става въпрос за моето участие като член в Съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД. През декември 2004 г. Столичният общински съвет (СОС) взима решение, с което възлага на Съвета на директорите на дружеството да финализира с окончателни договори разпоредителни сделки, сключени през 2003 г. от друг състав на Съвета на директорите. Тоест вече има подписани предварителни договори, в които са били определени всички параметри по сделките, включително броя на имотите, тяхното местонахождение и цената им, всяка от които определена от външен независим лицензиран оценител. Решението, което сме взели ние като Съвет на директорите, е било, че възлага на Изпълнителния директор и на Председателя на съвета на директорите да изпълнят въпросното решение на СОС. И в това всъщност се състоят част от задълженията на Съвета на директорите, а именно да изпълнява решенията на собственика на дружеството, който е СОС.

- Кое налага вземането на това решение от столичните общински съветници?

- След местните избори през 2003 година, новоизбраният състав на СОС налага мораториум върху извършването на разпоредителни сделки от "Софийски имоти". Преди налагане на мораториума Дружеството има сключени предварителни договори за разпореждане с различни имоти, в които има посочени и срокове за окончателното им изповядане. Контрагентите на дружеството завеждат дела срещу него заради нарушаване на тези срокове със съответните искове за обезщетения. Поради тази причина се стига и до ситуацията, в която собственикът на дружеството - Столичният общински съвет, взема решение през декември 2004 г., с което разрешава на Съвета на директорите да сключи окончателните договори. В това всъщност се състои моята "вина" - че съм изпълнил решението на собственика СОС. Бил съм общински съветник два мандата и знам, че всеки един проект преди да се превърне в решение, се разглежда и гласува поне в две постоянни комисии, към него се прилага становище на общинската администрация и чак след това се внася на заседание на СОС, за да бъде гласувано от 61 общински съветника. Ако е имало някаква нередност, все някои от хората, разглеждали го на различните нива, през които минава това решение, щеше да забележи и да реагира, за да се предотврати неговото вземане.

- Вие се отказахте от своята недосегаемост без да се колебаете. Защо?

- Защото съм сигурен на сто процента, че нямам абсолютно никаква вина по повдигнатите обвинения, а съм въвлечен в опита на тогавашните управляващи в Столичната община (2009-2010 г.) да бъдат омаскарени всички политически партии, които преди тях са били в СОС, независимо дали са били управляващи или опозиция, а аз като член от БСП, може би съм бил и удобна мишена. Освен всичко останало, аз имам най-голям интерес и в личностен план, делото да приключи максимално бързо, първо защото мисля, че 10 години е прекалено дълъг период за воденето на каквото и да е дело, срещу когото и да е. И второ, защото във всяка правова държава не е нормално, когато си изпълняваш вменени задължения, да бъдеш виновен.

Георги Свиленски се отказва още днес от имунитета си

Депутатът от БСП-Лява България Георги Свиленски обясни специално за Actualno.com, че ще се откаже от имунитета си още днес следобед. То...

- Делото срещу членовете на съвета е от 2009 година. Вие бяхте народен представител и в предишното Народно събрание. Защо тогава не Ви беше поискан имунитета?

- Ето това и аз не мога да разбера. Защо близо година и половина прокуратурата е стояла безучастна спрямо моя имунитет? Наистина не искам и да си помисля, че може да има политически нюанс сега. Защото със сигурност такъв нюанс имаше през 2009-2010 г., когато беше доведен един прокурор от провинцията, свърши поръчката и получи своето възнаграждение - назначение в Специализирания съд. Той притискаше както разследващите, така и вещите лица, само и само да свърши поставената му задача.

- Процесите срещу "Софийски имоти" започнаха през 2006 година. До къде стигнаха те и колко хора са осъдени?

- Информацията, която имам аз, е че всички дела срещу членовете на различни състави на Съвета на директорите от създаването на дружеството до 2008 г. са приключили с оправдателни присъди за всички членове на всички инстанции, т.е. влезли в сила оправдателни присъди.

- Смятате ли, че в действията на главния прокурор прозират политически мотиви?

След десет дни ще е ясно кои депутати е взел Цацаров на мушка

За двама депутати се знае със сигурност, че ще им бъде поискан имунитетът, освен това мисля, че ще се стигне до искания, свързани с н...

- Още веднъж ще кажа, че даже не искам и да си го помисля. Защото аз продължавам да имам доверие на българската правораздавателна система, а Главният прокурор на България е част от нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю