Създателят на първата българска видео книга: Това е една практична форма

14817
Създателят на първата българска видео книга: Това е една практична форма
Снимка: Facebook профил

На 12 март в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя премиерата на първата българска видео книга „How 2 Break A Heart In 7 Days” („Как да разбиеш сърце за 7 дни“). Неин автор е журналистът и писател Иво Тодоров. Той сподели пред репортер на actualno.com какво точно представлява видео книгата, откъде е дошла идеята и още подробности около „How 2 Break A Heart In 7 Days”.

Здравей, Иво! Какво представлява една видео книга и какво те вдъхнови за създаването й?

Видео книгата е книга като всяка друга. Книга с поезия. Но не ти се налага непременно да четеш. Можеш или само да слушаш. Или и да гледаш. С две думи – тази книга съдържа видео клипове. Преди доста време си казах, че не е възможно само песните да имат видео клипове. И така ми дойде идеята за „филмирана“ поезия. Беше лятото на 2012-та, когато с мои приятели започнахме да снимаме в едно поле край София, близо до летището.

Все пак защо реши тази книга да бъде видео? Зад гърба си имаш издадени вече две книги с разкази, три стихосбирки и един роман?

Защото видео клипът е съвременна аудио-визуална форма за комуникация с аудиторията. “How 2 Break A Heart In 7 Days” съдържа 7 глави/серии, обединени с тематична поредица за любовта, която ни се изплъзва. И има три бонус трака. Не случайно сайтовете за видео споделяне са много популярни навсякъде по света. И аз реших да направя 10 клипа, които нямат за цел да „илюстрират“ текста, а да дадат допълнително усещане, допълнителна провокация към този, който ги гледа.

Видео книга, есемес поезия, без препинателни знаци, влогъри... Отживелица ли е да се чете книга на хартиен носител? Какви са предимствата на единия и на другия вариант?

Не, не е отживелица. Но технологиите вече са навсякъде около нас. И няма как да ги заобиколим. На запад са много разпространени електронните книги. Току-що се връщам от Лондон, където организираме представяне на видео книгата през юни. Там навсякъде можеш да видиш – и млади, и не чак толкова млади хора - особено в метрото, които четата електронни книги. Има разбира се и такива, които предпочитат хартията. Казват, че хартията ти дава друго усещане, дори само заради допира на пръстите до нея. Но тази сетивност я има и когато държиш електронен четец, според мен.

Таргетираш ли определена аудитория, издавайки видео книга и споделяш ли често срещаното мнение, че „младите не обичат да четат“?

Не точно, но без съмнение младите хора са тези, които са в интернет. Макар че вече често виждам и дами на 60-70 години, които ползват таблет. Интересното е, че по мои наблюдения при по-възрастните хора най-напредничави са дамите, макар че има един миг за пристрастеността на мъжете към технологиите.

Не е вярно, че младите не обичат да четат. В 21 век всички ние сме свръх натоварени с милионна информация, която се бълва всяка секунда навсякъде около нас. Ние не можем да я поемем всичката, това е ясно. Затова видео книгата е просто една практична форма- друг ти я чете. А ако искаш, можеш и да гледаш.

Трудно ли завърши „How 2 Break A Heart In 7 Days”, колко време и усилия ти костваше?

Доста трудно. Но приятелите ме познават с това, че никога не се отказвам. Минаха почти три години от първия снимачен ден. Най-трудното не беше в това да се организираме и да снимаме, нито монтажът или написването на музиката. Най-трудно беше да се намери финансиране за проекта. Десетки бизнес ориентирани хора ми казваха колко интересен и иновативен е този проект, но… нямат възможност да го подкрепят финансово. А аз им предлагах готов продукт.

Иначе беше забавно докато снимахме сериите. Снимали сме на десетина локации – в София, край града, на плажа в Созопол и в Лондон. Сред естествен декор. Най-трудно ми беше да заснема финалната, 7-ма серия, но тя пък стана много добра, според мен. Трудно и заради емоцията. И защото трябваше да покажа… сърцето си…

Сподели как избра кой да изиграе главните роли и това професионални актьори ли са (ако не са, защо избра такива)?

Тримата „главни“ герои са мои приятели – Василена Гръбчева и Даниел Петканов от Нова телевизия и Диана Костова от БНР. Така в проекта се обединяват звука и картината.

Те не са актьори. И не исках да са актьори. Не целя перфектна актьорска игра. А приятно присъствие пред камерата, което да визуализира текстовете ми. Тримата са супер позитивни и креативни млади хора. А момичетата идеално влизат в образа на двете дами от един, формален в случая, любовен триъгълник – русокосата и тъмнокосата. Казвам, че любовният триъгълник е формален, защото също не е самоцел. В отделните серии ще видите лирическият герой Дани ту с едната, ту с другата, ту с двете заедно. Или пък двете заедно, без него…

Една от сериите на книгата е заснета в Лондон. Защо точно там?

Защото Лондон е любимият ми европейски град. Ето и сега, преди да дам това интервю, ходих до Лондон. Невероятен, космополитен град. Цветен, въпреки шаблонната представа, че е сив и мрачен, че там няма слънце. Гледайте лондонската серия, за да видите дали няма слънце… А и един път оставих сърцето си в Лондон, но накрая то се върна при мен.

„How 2 Break A Heart In 7 Days” представена ли е вече в чужбина?

Видео книгата засега е двуезичен проект – на български и на английски език. Исках да направя проект, който е конвертируем и в Европа и по света. Английският е универсален език. Във всяко DVD има и книжно тяло с текстовете на двата езика, а от менюто на самото DVD можеш да избереш на кой от двата езика да слушаш и гледаш клиповете. Текстовете са преведени на английски от Златна Костова, а ги прочете моят приятел Красимир Дамянов, който между другото живее точно в Лондон. Сега имаме идея да преведем видео книгата и на други езици. Започнахме с руския. Звучи интересно…

Имаш интересна биография. Журналистическата ти кариера започва в студентското предаване "Ку-ку", бил си репортер и водещ в радиостанциите Дарик, НЕТ и Експрес, вкл. продуцент на информационните програми. Работил си за различни предавания на Нова телевизия - Dancing Stars, “Всяка неделя”, „Часът на Милен Цветков", "Здравей, България", Big Brother 4. В момента си Програмен директор на Българското национално радио, а освен това и пишеш. Кое от нещата, които правиш те кара да се чувстваш най-добре?

Всичко. Ако нещо не ми е приятно, няма да го правя. Детската ми мечта беше да стана журналист. И станах. От дете започнах и да пиша различни литературни форми. И се радвам, че имам възможност днес да се занимавам и с литература. Много е хубаво мечтите да се сбъдват. Пожелавам го на всеки. В професията ми винаги са вървели паралелно работата ми в радиото и в телевизията. Може би това ме е научила на краткост и изказа. И на образно мислене. А в литературата предпочитам различните експерименти, не мога да се обрека нито само на поезията, нито само на прозата. И мисля, че ще продължа да развивам и видео литературата.

Когато човек чете бола ти, може да види, че в почти всеки пост пишеш за любов. Това ли е движещата сила в живота според теб? Възможно ли е мъж да обича две жени едновременно, все пак любовният триъгълник е основният сюжет на книгата ти.

Болката може да бъде всякаква. Главоболие, болки в гърлото, в навехнатият крак. Сърдечната болка е нещо различно. Когато обичаш, ти си отдаден изцяло на другия. Аз не харесвам рецептите и шаблоните в живота и в любовта. Няма универсални решения – нито за това как трябва да се развие една любов, нито за това какво да се случи, ако тя престане. Хората са различни. За някои любовта е една и единствена. За други влюбването е нещо циклично. Любовният триъгълник може да съществува, дори без да има непременно трети. Понякога третият е само във фантазиите ни. Ревността е нещо болезнено. Понякога това показва любов, понякога – недоверие. Хората са различни, както казах. Но според мен, каквото и да се случи с любовта, хората трябва да продължат да си комуникират.

Детска електронна книга бе представена в Кърджали

В Кърджали бе представена детска електронна книга с илюстровани 12 приказки - "Новите приключения на Златноелечко". Тя е проект на Реги...

А след разбитите сърца, какво да очакваме от теб, планираш ли още някой проект?

Имаме идея с моите приятели да започнем тази пролет снимките на една поредица видео разкази. Пролетта е любимият ми сезон. Цветен, оптимистичен. Природата се възражда за нов живот. А и съм роден през пролетта. Обожавам пролетта. Свежата зеленина на листата. Цъфналите дървета… Ще започнем с „Детето от бъдещето и Мъжът, който се страхуваше, че ще остарее“. Текстът е публикуван ето тук-

http://ivotodorov.blogspot.com/2013/10/blog-post_24.html

Имаш ли съвет към всички влюбени или пожелание към читателите на actualno.com?

Както казах – в любовта рецепти няма. А и аз не обичам да давам съвети. Не знам дали заради видео книгата, но напоследък доста мои приятели ме търсят за „любовни“ съвети и консултации, а аз не давам съвети. Не съм Наталия Кобилкина :). Всеки сам знае най-добре как чувства нещата и може да реши какво да направи. Най-лесното е това: слушай сърцето си!

На читателите на Актуално желая сбъднати мечти и кураж да следват желанията си. И да вярват, че любовта е жива, без значение дали едно сърце може да бъде разбито за 7 или 77 дни. И след това любовта я има.

Еротичните книги имат ново скривалище

Досега се смяташе, че женската еротика е нещо, което се чете скришом под завивките. Но светът е динамично и променливо място. С електр...

Искам специално да благодаря и на всичките ми приятели, които през тези три години вярваха в мен и в моя проекти не се отказаха. Ето целият екип на видео книгата: В главните роли: Василена Гръбчева, Диана Костова и Даниел Петканов

С участието на: Гълъбина Капитанова, Виктория Насар и Нина Близнакова

Оператори: Петър Трасиев и Петър Петров

Монтаж: Андреа-Никол Костова

Анимация и графичен дизайн: Асен Бакалов

Цветни корекции: Георги Йорданов

Първата българска видео книга вече е тук

Тя е руса. А тя – чернокоса. Той едва крепи в гърдите си...едно разбито сърце. Любовният триъгълник е в основата на първата бълг...

Музика: Адриан Адрианов и Стефан Димитров

Превод на английски: Златна Костова

Дублаж на английски: Красимир Дамянов

Предпечат: Митко Ганев

Видео книгата излиза на DVD с подкрепата на Аурубис България.

Въпросите зададе: Виктория Пенева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю