Тунио Зафер за Actualno.com: Облачните услуги са бъдещето в настоящето

45561
Тунио Зафер за Actualno.com: Облачните услуги са бъдещето в настоящето

IT индустрията безспорно е най-бързо развиващата се в България в последните години. Родните специалисти заслужено се нареждат сред най-добрите в света. Доказва го екипът на pCloud – млада компания, създала уникален проект в областта на облачните услуги, за който вече ви разказахме. Само за 2 години съществуване тя е привлякла 2,5 млн.клиенти от цял свят, а амбициите ѝ са през 2016 г. броят да достигне 20 млн. Неотдавна pCloud отправи и предизвикателство към всички хакери в света – ако някой успее да разбие системата ѝ за криптиране Crypto, ще получи награда от 20 000 долара. Actualno.com поговори с главния изпълнителен директор на компанията Тунио Зафер, който ни разказа повече за дейността ѝ и за развитието на IT сектора у нас.

Г-н Зафер, pCloud е сравнително млада компания, но вече е постигнала много. На какво се дължат бързото ѝ развитие и успехите ѝ?

Основно на два фактора: на опитния IT екип на компанията и на самия продукт. Екипът е съставен от топ специалисти, които зад гърба си имат сериозен опит по амбициозни проекти. Работят с ентусиазъм, имат оригинални идеи, голямо ноу-хау. Самият продукт pCloud пък е с много функции и възможности, които хората използват и ценят.

Къде се намира pCloud спрямо своите конкуренти в световен мащаб?

Боян Юруков за Actualno.com: България предлага динамична среда за нови бизнес възможности

Боян Юруков от годините е сред най-известните блогъри у нас. Работи в сферата на информационните технологии. Въпреки че живее в Германи...

Ние сме млади – само на 2 години. pCloud се появи години след старта на Cloud Storage услугите, но гледаме на това като наш плюс – взимаме пример от силните и слабите страни на нашите конкуренти и предлагаме услуга от ново поколение. С част от функционалностите ни вече сме много по-добри от конкуренцията, а с други скоро ще ги догоним. Макар и да сме млада компания на един динамичен и силно конкурентен пазар, завземаме все по-сериозни позиции. Нашите потребители са над 2,7 млн. Ако вземем като показател за успеха ни и трафика – вече сме на 7-о място в света по уеб трафик. Наистина, за две години това са много добри резултати.

Наскоро обявихте предизвикателството pCloud Crypto Challenge във връзка с услугата ви за криптиране. Защо решихте да го организирате и какво се случва към момента с него?

Стартирахме това предизвикателство, за да покажем колко е важно информацията да се съхранява на изключително сигурно място. Предизвикахме всички хакери от цял свят да тестват сигурността на нашето Crypto, за да направим услугата още по-добра. Ние сме одитирани от норвежката компания Mnemonic, чийто тестове и анализи потвърдиха, че услугата ни е наистина сигурна и непробиваема. Към днешна дата вече са се регистрирали 869 души, които се борят с кодиращите ни системи, а до края на предизвикателството остават още 77 дни.

В последните години облачните услуги стават все по-популярни. Какви са основните им предимства? Как смятате, че ще се усъвършенстват в бъдеще?

Клауд услугите (облачните услуги – бел.ред) се превръщат във важна необходимост за всеки. Съвременният човек – отделният потребител, както и бизнесът – при това във всички сектори, генерират гигантско количество информация: офис документи и работни файлове, снимки и видеа. Съхраняването на този обем информация става все по-трудна задача за всички. Използваха се CD-та, външни дискове, бекъп на трети дискове, флашки. Ето тук дойде решението – клауд услугите. Те са бъдещето в настоящето. Предоставят възможността за съхранение на всякаква информация и достъп до нея от всяко устройство, по всяко време и от всяка точка на света. Всяка технология, всяка мултимедия, всяко устройство по един или друг начин ще бъдат свързани с този облак.

Блогърката Ади Василкова за Actualno.com: Чужденците се влюбват в България

Живея, за да пътувам и пътувам, за да живея – това казва за себе си Адриана Василкова, чийто туристически блог Sunshine.bg е изкл...

В бъдеще обемът на клауд сторидж-а ще отпадне като важен параметър и най-вероятно ще се предоставя неограничен сторидж - абсолютно безплатно. Посоката, в която ще се развие самата услуга, ще бъде улесняване на потребителите още повече в съхранението и достъпа на информация и предоставянето на максимална сигурност.

Забелязвате ли повишен интерес към облачните услуги от страна на българските потребители, както корпоративни, така и масови?

Да. При положение, че ние имаме клиенти от цял свят, България е на 14-о или 15-о място по най-много регистрирани потребители, а това е респектираща позиция. Българските потребители ни се доверяват и използват услугата много активно. Отзивите и отношението им към pCloud като проект, който се разработва от български екип, са много положителни и получаваме много сериозна положителна подкрепа от потребителите.

В България средата е много отворена към технологиите, така че аз предвиждам още по-голямо бъдеще на облачните услуги у нас. Над 30 български компании са наши клиенти, те използват pCloud for Business, която е на пазара от едва два месеца. Бизнес клиентите ни са от най-различни сектори – счетоводни услуги, правни услуги, рекламни агенции, медии.

Какво отличава pCloud от световните ѝ конкуренти, както и повече за развитието на българския IT сектор, прочетете в пълния текст на интервюто с Тунио Зафер в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю