Уилям Спенсър: Общностите в Ирак са на ръба на оцеляването

23535
Уилям Спенсър: Общностите в Ирак са на ръба на оцеляването

От юни 2014 година насам, пластовете в Ирак се разместват с всеки месец. Нахлуването на бойците на групировката „Ислямска държава“ в градовете в северните части на страната завариха неподготвени силите за сигурност, макар да се виждаха сигналите от все по-нагнетяващото се напрежение между общностите в Ирак, следствие на лошо водената вътрешна политика на премиера Нури ал Малики. С идването на неговия заместник, Хайдар ал Абади, опитите да се потуши напрежението между големите общности на сунитите и шиитите нараснаха. Трагично остава положението на малцинствените групи. Именно върху тях падна основната тежест от политиката на „Ислямска държава“ за „прочистване“ – стотици хиляди семейства напуснаха домовете си след падането на град Мосул, а хиляди бяха избити или отвлечени като роби от силите на джихадистите. Бойните действия в Ирак и Сирия, въздушните удари на сирийската армия, нападенията на джихадисти и шиитски милиции, както и артилерийските обстрели над цивилни зони, доведоха до разселването на над 13 милиона души, а други 4 милиона избягаха в съседни държави като бежанци. Подобни мащаби на хуманитарна катастрофа не са достигани от Втората световна война насам. 

На 27 февруари в Брюксел беше представен мащабен доклад, изследващ проблемите на малцинствата в Ирак със заглавие "Между воденичните камъни: Малцинствата в Ирак след падането на Мосул".

Бойци на ИД унищожават руините на древен град в Ирак

Бойци на "Ислямска държава" изравняват със земята руините на град Хатра в северен Ирак. Информацията предаде Ройтерс, позовавайки се на...

Изследването е изготвено съвместно от Института по международно право и човешки права (IILHR), Minority Rights Group International (MRG), "Няма мир без справедливост" (NPWJ) и Организацията на непредставените нации и народи (UNPO) с акцент върху проблемите на йезидите, общностите какай и шабак, туркмените и християните в Ирак, които са сред най-тежко засегнатите от „Ислямска държава“ (ИД). Докладът е резултат от множество интервюта с пострадали в Багдад, Дохук и Ербил, дискусии с иракски дипломатически мисии и иракското правителство, както и независими изследвания.

Един от главните автори на изследването е Уилям Спенсър, директор на Института за международно право и човешки права. Спенсър има 22-годишен професионален опит в международната дипломация, правата на човека, международното право, управлението на кризи и участва в преговорите за укрепването на мира в бивша Югославия, Афганистан и Ирак. Няколко дни преди да бъдат публично оповестени резултатите от изследването, с Уилям Спенсър разговаряхме върху изводите и сегашната ситуация в Ирак.

В разговор на Руслан Трад относно доклада, Спенсър потвърди опасенията, че малцинствата в Ирак са под заплаха и сега повече от всякога е нужно международно съдействие в отговор на хуманитарната катастрофа.   

Можете ли да ни кажете повече за доклада и какво показва той?

Както сме казвали и преди, новините и репортажите за военните операции на „Ислямска държава“ доминират водещите заглавия. Ние, от друга страна, обръщаме внимание на престъпленията, които извърши групировката срещу най-уязвимите в Ирак. Докладът показва не само статистика и числа, но и правни констатации за извършването на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. В изследването предоставяме детайлен поглед към хуманитарната ситуация за повече от 2 200 000 души, разселени от „Ислямска държава“ и принадлежащи главно към малцинствени групи.

"Ислямска държава" завладя голям град в Ирак

Членове на радикалната джихадистка групировка „Ислямска държава” са нападнали град в западната иракска провинция Анбар, пр...

Това включва малцинствата на туркмените, асирийци, язиди, шабак, какай. Много хора не знаеха за съществуването на язидите преди кризата с „Ислямска държава“, но пък християните са добре познати. Каква е най-голямата пречка, която срещнахте по време на изготвянето на този доклад?

Най-големият проблем е да се намери начин как да се отговори на хуманитарната катастрофа, въпрос останал някак си на второстепенно място за сметка на военната кампания. Тези хора преживяха тежки моменти и преди появата на „Ислямска държава“ в Ирак, а днес всички те са на ръба на оцеляването. Групи от всички религии са в опасност и имат нуждата от спешна помощ от останалата част от света.

Най-важното в момента е да бъдат спасени животи и да се отговори колкото се може по-бързо на хуманитарната ситуация. Тормози ни също така и въпросът относно планирането за дните след „Ислямска държава“. Тези етнически и религиозни групи няма да се завърнат по домовете си без гаранции за сигурност. Обмислянето на стратегията трябва да започне още днес.

Смятате ли, че светът – това означава ООН, международната общност, Съвета за сигурност – обръщат достатъчно внимание на проблемите на малцинствата в Ирак?

Със сигурност има голямо количество чувствителност. Но действията биха говорили повече от думите. Всички онези, които помагат да се подобри ситуацията и самите общности в Ирак имат нуждата от незабавна подкрепа и спонсорство от страни донори, включително Европейския съюз.

Руслан Трад: Пресечната точка между религия и тероризъм е в политиката

Един от най-големите експерти по Близкия изток Руслан Трад, автор в рубриката "Колумнисти" на Actualno.com, представи пред Actualno.com...

Впрочем, сегашният призив за събиране на помощи, отправен от ООН към международната общност, е изпълнен само на 36%...

Каква е ситуацията с вътрешноразселените хора? Знаем, че милиони са разселените или превърнали се в бежанци. Неотдавна разговарях с представител на общността на язидите и този мъж категорично заяви, че за тях няма повече дом в Ирак. Те насочват поглед към съседните държави или ЕС.

Това е нова тема, която изучавам към останалите проблеми, с които съм се сблъсквал при посещенията си в Ирак от 2005 насам. Много от лидерите на малцинствени групи смятат, че не са добре дошли в собствените им домове. Знаят, че участват във важна за тяхното бъдеще битка, но умората се увеличава.

Лидерството на Европейския съюз трябва да разбере, че с предоставянето на сигурност и подпомагане в самия Ирак, ще могат да предотвратят последващи бежански вълни.

Заради разселванията може би има риск от ескалация на напрежението – какво смятате за това? През ноември миналата година посетих района на Киркук и кюрдите бяха категорични, че следващата битка ще е между тях и арабите шиити, участващи в проправителствените милиции. 

Руслан Трад: Екстремизмът може да бъде победен единствено в самото общество

Инициативата "Аз съм Ахмед“ започна малко след инициативата "Аз съм Шарди" в знак на почит към един от полицаите, които застанаха...

„Ислямска държава“ имат ужасяващи действия, защото желаят гръмки заглавия и репортажи в тяхна чест. Те се стремят към това и трябва да се подчертае. Но около всичко, което се говори за тях, се забравят много проблеми.

Следващата битка е напълно възможно да се случи между „победителите“ във войната с „Ислямска държава“. Ето защо обмислянето на стратегията в периода след „Ислямска държава“ трябва да започне незабавно.

Мнозина питат себе си какво следва - възможно ли е да видим нарастване на броя на бежанците и разселените хора?

Пролетта ще донесе по-топло време, възобновяване на военните действия и най-вероятно влошаващи се условия за разселените, тъй като помощите за тях е възможно да намалеят. Тези фактори биха накарали немалко от тях да потърсят по-сигурно място за живеене.

 

Ислямска държава отвътре - първото в България интервю с борец срещу ИД на тяхна територия

Проблемът "Ислямска държава", който от няколко месеца влезе изключително активно в най-големите световни медии и се превърна в тема и з...

Може да свалите доклада от тук:

http://www.minorityrights.org/13031/reports/MRG_Rep_Iraq_ONLINE.pdf

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю