Ваньо Шарков за "Горна баня": Защо да продаваме имотите, ако ще закопаваме парите под земята?

18077
Ваньо Шарков за "Горна баня": Защо да продаваме имотите, ако ще закопаваме парите под земята?
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира пред Actualno.com издадените от неговото ведомство заповеди за обявяване на търг за продажба на два имота в Горна баня. Както е известно, подготвяната сделка предизвика огромно недоволство сред съкварталците, които заплашиха да организират протести с цел да предотвратят провеждането на търговете. А те са планирани за седмицата след Великденските празници - на 16-и и 17-и април. Имотите са в сърцето на "Горна баня" и са бившите санаториум и поликлиника. Те, заедно с банята, са стопанисвани в момента от "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД. Представители на Инициативен граждански комитет в "Горна баня" заявиха пред Actualno.com, че са провели среща със заместник-министър Шарков, който им е обещал да не допуска провеждането на тези търгове, както и пълно съдействие за реставрация на банята.

- Г-н Шарков, каква е историята около тези търгове за продажба на бившите санаториум и поликлиника в "Горна баня"?

Горнобанци с нови протести - заради скандални разпродажби на държавни имоти

Горнобанци се готвят да организират ново гражданско неподчинение, научи Actualno.com. Този път причините са банята в центъра на квартал...

- Такъв търг е обявяван и в предходните години. Мисля, че два пъти досега. И до момента никога не се е появявал кандидат. Което е неприключена процедура. Аз това, което съм обещал на представителите на Инициативния комитет, е да има пълна прозрачност. Всъщност, ръководството на болницата трябваше да представи един доклад с три възможни решения по този случай. И ръководството на Министерство на здравеопазването да избере кое от трите възможни решения е най-добро. За да може по някакъв начин да се финансира както реставрирането на банята, така и подобряване на състоянието на лечебното заведение.

- Има ли вече при вас такъв доклад?

- Такъв доклад още не ми е представен на мен. Аз съм поръчал на Дирекцията, която отговаря за стопанското управление, да изиска по най-спешния начин този доклад да ми бъде представен.

- Това е "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация"?

- Да. В момента, в който ми бъде представен докладът, аз отново ще проведа среща с тези хора. За да можем да им гарантираме, че те участват активно върху контрола на цялото това нещо.

Организират "Бирен уикенд" на терасата над София в края на май

Имам голямото удоволствие да съобщя за едно съвсем ново бирено събитие, подготвяно с голям ентусиазъм и любов към бирата, пише Свилен К...

- Но все пак има съвсем официално обявени търгове за 16-и и 17-и април 2015 година и те ще се проведат?

- Това съм го възложил на проверка. Доколкото знам пак няма да се яви никой да го купи. Така че едва ли това е някакъв проблем. Но мисля, че един път вече търгът е спиран от страна на изпълнителния директор - миналата или по-миналата година, защото хората са обвинили директорката, че се опитва да направи някаква измама, казано в кавички, и тя заради това го е спряла.

- Директорът на "Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" Татяна Ангелова е казала пред горнобанци, че ще използва парите за да ремонтира нефтеното хранилище на управляваната от нея болница?

- Това за какво може да бъдат изразходвани парите, ако има такава продажба, ще бъде наше решение (б.а. на Министерство на здравеопазването), а не инициатива на който и да е друг.

- Гражданите в "Горна баня" са готови да организират протести"?

Повече от един полицай е пострадал при акцията в Горна баня

Не само един служител на МВР е пострадал при снощната акция по обезвреждането на мъж в Горна баня. Това съобщи в кулоарите на Народното...

- Аз ги разбирам. Ние с тях се познаваме от доста дълго време. Пак казвам, че това в какво ще бъде инвестирано там, ще бъде наше решение. В момента, в който имаме доклада, пак ще направим среща с тях, за да можем наистина да им гарантираме пълна прозрачност на цялата процедура.

- Може ли да гарантирате...

- Аз това, което гарантирам е, че те ще имат достъп до абсолютно всичко, за да има граждански контрол върху цялото това нещо. Каквото и да се случва там.

- Ако бъдат продадени тези имоти, можете ли да гарантирате, че парите ще бъдат използвани правилно...?

- Парите трябва да се разходват по правилния начин, защото ако ще ги закопаваме под земята, какъв е смисълът да ги продаваме тези имоти?!

Калоян Паргов за Actualno.com: Ще подкрепим широка подписка на горнобанци за град като "Банкя"

Проблемите в "Горна баня" и изчерпалото се търпение на гражданите в квартала родиха идеята за отделянето му от Община "Овча купел". Act...

Интервю на Камелия Александрова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю