Веселка Вуткова за Actualno.com: Sofia Fun Fest ще даде възможност на децата да се забавляват и да открият лесно най-интересния за тях спорт или творческо занимание

21112
Веселка Вуткова за Actualno.com: Sofia Fun Fest ще даде възможност на децата да се забавляват и да открият лесно най-интересния за тях спорт или творческо занимание
Снимка: Vivacom

Разговаряхме с Веселка Вуткова, директор "Корпоративни комуникации" в телекомуникационната компания VIVACOM за корпоративната социална отговорност, фестивала за деца Sofia Fun Fest 2015, подпомагането на областите култура и спорт и успешните социални проекти на телекома.

Веселка Вуткова оглавява отдела "Корпоративни комуникации" във Vivacom от 2013 г., като преди това е била регионален бизнес мениджър за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в Sony Mobile Communications. Дългогодишният й опит включва позициите мениджър Комуникации в "Ериксон Телекъмюникейшънс България" и Регионален маркетинг мениджър за Балканите в "Сони Ериксон – България".

Голямото спортно и арт забавление Sofia Fun Fest 2015 ще се проведе на територията на Sofia Ring Mall на 19 септември от 10:00 до 15:00 часа. Actualno.com е съорганизатор на детския празник.

VIVACOM е компания, която от години се отличава с програмите си за корпоративна социална отговорност. Какво носи тя и разбраха ли вече фирмите у нас какво значи да си социално отговорен?

Веселка Вуткова: За нас е изключително важно хората да виждат във VIVACOM не само надежден доставчик на телекомуникационни услуги, но и отговорен участник в социалния и обществения живот. Вярваме, че компаниите, независимо в каква сфера оперират или колко са големи, трябва да се стремят към устойчиво развитие. С други думи - да работят така, че да са финансово успешни и прозрачни, като същевременно допринасят за развитието на обществото и средата в която живеем. Влагаме много усилия да следваме тази политика и с радост виждам, че все повече организации у нас следват този път. Защото не е важно само да произвеждаш и продаваш продуктите и услугите си, а да си полезен като цяло. Обществото е като екосистема – всички структури в него са свързани и си взаимодействат.

Как VIVACOM избира проектите, които впоследствие ще бъдат реализирани?

Веселка Вуткова: Създаването на цялостна политика за социална отговорност и подборът на инициативи е доста труден, тъй като имаме желание да помогнем на много и разнообразни значими каузи. Но сме се фокусирали в няколко основни сфера, съобразно позицията ни на телеком. На първо място това е образованието по математика, информатика и точните науки. Предимно такива кадри са ангажирани в компанията ни, а и като нация, която се слави с много успехи на ученици и студенти в тези области, виждаме голям смисъл в това да ги подкрепяме. Като единствения български оператор, отделяме сериозно внимание на патриотични, родолюбиви инициативи. И не на последно място – две области, които са много различни, но по еднакъв начин имат силата да обединяват и вдъхновяват хората – култура и спорт. Имаме и изцяло благотворителни инициативи, насочени към най-уязвимите членове на обществото, които имат нужда от приятелска помощ.

Ела на Sofia Fun Fest 2015 и спечели страхотни награди!

До началото на Sofia Fun Fest 2015 остават броени дни. Голямото спортно и арт забавление ще се проведе на територията на Sofia Ring Mal...

Може ли да се определят социалните проекти на VIVACOM, които, според Вас, имат най-голямо положително влияние върху обществото?

Веселка Вуткова: Всичките ни проекти са резултат на желанието ни да бъдем полезни, затова трудно мога да определя кои са най-значимите. Всеки път, в който успееш да помогнеш дори на един човек, е достатъчно важен. Но все пак има няколко проекта, които се открояват със своя мащаб и въздействие. Такава е например интерактивната он-лайн платформа за обучение по математика VIVA Cognita. Създадохме я заедно с Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Целта й е по модерен начин, по пътя на експериментирането и откривателството, децата да решават задачи и така да усвояват сложната математическа материя по-лесно. Тази наука, която обикновени мъчи учениците от първи чак до 12 клас, е основа за много важни и необходими професии и специалисти в обществото.

Друг голям проект както в областта на образованието, така и на родолюбието, е партньорството ни със Сдружение „Българска история“. Подпомагаме тези младежи – ентусиасти, които със своята страст към историята осъществяват различни кампании с цел да събудят националното ни достойнство. Обикалят училищата и преподават открити уроци, снимат документални филми и видеа, популяризират малко известни факти и всеки ден ни дават повод да се гордеем, че сме българи. Сега с тях подготвяме нов сайт – VIVA History, изцяло с образователно видео съдържание, ще има и специална секция за деца. Факт е, че в днешно време хората възприемат по-добре и запомнят визуалното представяне, затова сме сигурни, че ще е много полезен и успешен.

Сред другите ни любими проекти са VIVACOM Art Hall – свободното място за култура и изкуства в София, партньорството ни със старт-ъп общността и конкурса за нови разработки на мобилни приложения – #newbornideas, както и редицата инициативи в областта на спорта.

Най-дългосрочната ни кампания, от която виждаме позитивните резултати всяка година, е дарителската кампания „Операция Жълти стотинки“. През 2014 г. тя беше проведена в полза на Дом Възможност – програма за осигуряване на дом и подкрепа за младежи без родители, които на 18 години излизат от държавните институции и остават на улицата. С помощта на корпоративни и медийни партньори, както и на благородните хора, които приемат присърце каузата, успяхме да съберем 105 000 лева под формата на пари, продукти и услуги. С тях ще бъде открито още едно защитено жилище в София, така че няма как да не наредя тази инициатива сред най-значимите и положителни за обществото ни.

Sofia Fun Fest - семеен арт и спортен празник! Всички са поканени! Входът е свободен!

Actualno.com с радост кани всички свои фенове, читатели и почитатели на Sofia Fun Fest 2015, един фестивал за спорт и изкуство. Заповя...

Сега VIVACOM е партньор на Sofia Fun Fest, където децата ще научат повече за спортовете и арт заниманията, които обичат. Защо компанията реши да се присъедини към инициативата?

Веселка Вуткова: В духа и на останалите ни кампании, ние определяме културата и спорта като ключови сфери за развитието на обществото. А това да дадеш досег до тях на децата, още в най-ранна училищна възраст, е изключително важно и полезно. Sofia Fun Fest ни спечели най-вече с благородната си мисия да дадат възможност на родителите и децата да изпробват различни видове занимания в тези области, за да си изберат нещо, което им допада индивидуално. От позицията си и на майка знам колко е трудно да уцелиш подходящата активност за твоето дете – записваш един курс, после друга школа, опитваш някоя тренировка – всичко е свързано с влагане на средства и време, като могат да минат месеци докато откриете подходящия спорт или изкуство. А децата имат огромна нужда от активни занимания извън училище, които да ги развиват физически и интелектуално. По време на Sofia Fun Fest само за един ден те ще имат шанса да пробват толкова различни неща – със сигурност цялото семейство ще се забавлява и ще открие новия си любим спорт или творческо занимание. Затова приканвам всички да заповядат на 19 септември от 10.00 ч. и да прекарат един приятен ден на открито.

 

---

*Actualno.com благодари на VIVACOM за подкрепата към Sofia Fun Fest 2015 и споделения ангажимент към развитието на децата на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю