Въпросът винаги е не дали поемате рискове, а колко рискове поемате?

9887
Въпросът винаги е не дали поемате рискове, а колко рискове поемате?

Начинът, по който взимаме решения, има основно значение за всичко останало, което правим, и е съществен за това как водим, променяме, вкарваме иновации, създаваме, справяме се с трудните ситуации и мотивираме на другите.

Ето какво още споделя експертът по рисковете, покер съветникът на Казино Роял, Каспър Бери, който ще има бизес мастърклас в София на 30 март!

Какво е рационалното взимане на решения?

Всъщност не обичам да мисля за рационално и ирационално взимане на решения. Всички решения в крайна сметка са емоционални, защото ние сме емоционални същества. Те също са и рационални, защото хората взимат решения според личните си предпочитания - въпреки че всички ние имаме различни предпочитания и затова взимаме различни решения.

По-полезен е отговорът на въпроса дали едно решение е продуктивно и ефективно или не? Това ще отведе взимащия решения по-близо до крайната му цел.

Нека ви дам един пример за това. Напълно нормално е да играете покер за забавление и загубата да е нещо очаквано. Може да мислите, че това е ирационално, но не е по-ирационално, отколкото някой, който играе голф през ден. Това струва пари, но и носи удоволствие на инвеститорите под формата на това, което икономистите наричат "полезност".

Sofia LogExpo - иновации в сектора на логистиката

От 19 до 22 март 2014 г. в Интер Експо Център – София ще се проведе В2В изложбата за  логистика, дистрибуция, складова техни...

Не мога да кажа на взимащия решение кое е рационално или нерационално, а да преценя дали решението ще го отведе до мястото, където иска да стигне.

Как се култивира дългосрочно мислене?

Не мога да ви кажа това! Тогава няма да имате причина да дойде на моя семинар в София! Вижте отговора на въпрос #10 по-долу!

 Колко е важно да експериментираме?

Моментът, в който разбрах, че съм на прав път в моята работа е когато Jim Collins започна да пише за същите неща, с които и аз се занимавах в последната му книга Great By Choice. Тази книга е наръчник, основан на изследвания за успехът във времена на несигурност. В нея той говори за идеята, че трябва да започнеш от по-малкото - пистолетът преди тежката артилерия. Чисто и просто - така е по-евтино. Имате възможност да видите дали имате цел, която да улучите в мъглата, преди да вложите много ресурси в битка, която въобще може да не съществува.Първо е важно да разберете дали има място за вашия продукт на пазара и дали пазарът има нужда от него. Понякога се налага да похарчите доста пари за тестове и проби, за да имате повече печалба като резултат - често това се случва от продажби чрез иновации.

Петте сектора в България с най-голям потенциал за развитие на иновации

Едва ли има човек, който да не е наясно, че в момента България продължава да гони цели, които развитите държави са гонили и постигали п...

Кое е най-доброто решение в живота ти и то включваше ли поемане на риск?

Вероятно най-доброто ми решение беше да отида във Вегас, когато бях на 26. И да - беше много рисково. Въпросът винаги е не дали поемате рискове, а колко рискове поемате? Дали рискът контролира вас или вие него?

Помислете за най-сериозното решение, което ви се е налагало да вземете в живота си. Не е ли то тъкмо това, което е било и най-рисково? В повечето случаи - да. И то поради много проста причина: понякога възможностите идват с голяма доза несигурност и причината, поради която все пак поемате този риск е резултатът, който искате да постигнете.

Най-големите награди идват в резултат на големи рискове. Това не означава обаче да се поставяте в опасни ситуации. Означава просто да бъдете смели по различни начини.

Запазете своето място за семинара на Каспър Бери в София на 30 март ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю