Ангел Ирибозов: Промените в Закона за хазарта крият риск от сътресения

77515
Ангел Ирибозов: Промените в Закона за хазарта крият риск от сътресения

Хазартният бизнес и практическата забрана онлайн букмейкъри да оперират на българската територия доведоха до истински взрив на недоволство и обвинения, че България се държи като Северна Корея. Един от най-дискусионните моменти в тази забрана беше, че фактически няма законови положения, при които даден букмейкър може да кандидатства и получи лиценз. Тази липса трябва да бъде поправено в новия Законопроект за промени в Закона за хазарта. Вече беше направено и първо четене на законопроекта - в четвъртък, 21 ноември, в Бюджетната комисия на парламента. Какво мисли бизнесът за готвените промени - представяме кратък разговор на Actualno.com с г-н Ангел Ирибозов, председател на УС на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ).

Г-н Ирибозов, като цяло одобрявате ли предложението за двукомпонентна такса при лицензиране на букмейкър в България – 100 хил. лева плюс данък от 20% върху разликата между оборота и печалбата?

Сериозно намалява данъкът върху онлайн залаганията

Сериозно ще намалее данъкът, който плащат организаторите на игри с игрални автомати и игри в игрално казино, организирани онлайн, пре...

Считаме, че всяко предложение трябва да е финансово обосновано, за да се предвиди ефектът от него, а преди да се даде окончателно становище е добре нещата да се погледнат от всички гледни точки. Част от членовете на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание изразиха алтернативно становище, което считаме за разумно – намаляване на данъка върху оборота например. По време на заседанието на комисията депутати посочиха, че данъците, внесени от български организатори на залагания, са спаднали с над 20 милиона лева поради влошените букмейкърски коефициенти и намалелите приходи след увеличението на данъчните ставки. Ако вместо да се експериментира с нови схеми, чиито резултати не са ясни,  се намали данъка до старото ниво, то към сегашните 120 милиона лева приходи в бюджета биха се добавили тези 20 милиона лева. В такъв случай секторът би генерирал над 140 милиона лева, което е повече от планираните при сегашната промяна на данъка 135 милиона лева за държавния бюджет.

Какъв трябва да е размерът на ставките за хазартния бизнес според Вас и защо?

Със сигурност по-нисък поради мотивите, цитирани в отговора на предишния въпрос, но са необходими допълнителни изчисления за оптималните ставки на данъка.

В Бюджетната комисия депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев правеше сметка, че 20% данък върху разликата между оборота и печалбата на даден букмейкър представлява приблизително 5% ставка само върху оборота. Можете ли да кажете дали това е така?

Приблизително. Ако разликата между оборота от залози и изплатените печалби е 20%, то данък от 20 % върху тези 20% печалба от игра се равнява на 4% от оборота. За наземните организатори на игри в игрални зали има законово изискване за минимална възвръщаемост на игралните съоръжения от 80%, т.е. формирания резултат, който ще бъде база за облагане, е максимум 20%. Реално това означава, че ефективният данък е около 4% от оборота. При залаганията върху резултатите от спортни състезания, в зависимост от направените залози и коефициенти, дори може да се стигне до негативен резултат за оператора в даден отчетен период.

Властта отменя ограниченията за хазарта

Повече от година след въвеждането на ограничителен режим за чуждите сайтове за хазарт, те отново ще бъдат допуснати за български потреб...

Ние, разбира се, сме притеснени, че с отпадането на дефинирания в сега действащия закон термин „виртуално игрално съоръжение“ отпада и изискването за минимална възвращаемост и това би било неблагоприятно за клиентите, тъй като нарушава принципите на почтената игра.

Има и други промени, които покрай дебата за данъка останаха незабелязани - например отварянето на пазара за производители, които нямат местен лиценз. Това поставя под въпрос легитимността на игралното оборудване и елиминира възможността да се държи отговорен производителят за коректността на играта. Създава се реална заплаха за масово навлизане на копирано и неправомерно придобито оборудване, а неравнопоставеността, в която изпадат българските лицензирани производители, ще създаде сериозен мотив за закриване на производството в България и изнасянето му извън страната.

Искал ли председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев мнение от Българска игрална асоциация по промените в Закона за хазарта и ако да – какви препоръки му дадохте?

БТАПОИИ е притеснена от факта, че никой не потърси действащите в България организатори и производители за мнение или оценка на адекватността на предвидените промени и тяхното отражение върху дейността на лицензираните организатори и производители, както и върху обществото. Все пак действащите на пазара легални оператори генерират тези 120 милиона лева приходи в бюджета, които представляват над 8% от приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и са съизмерими с приходите от финансовия сектор по ЗКПО.

Становището, което БТАПОИИ представи в бюджетната комисия, дори не беше разгледано. Искам да подчертая, че съгласно определението на Европарламента хазартът е икономическа дейност от особено естество и националната регулация може да налага ограничения поради по-висши съображения като например защитата на потребителите, предотвратяване на измами, борба срещу прането на пари или опазването на обществения ред и общественото здраве. 

Забраната за онлайн хазарт - врата в полето

Над 140 са забранените в България сайтове, които се занимават с онлайн залагания. Повече от година след въвеждането на по-строгата регу...

След като през миналата година беше гласуван новият закон и всички досега действащи организатори приведоха дейността си в съответствие с него, а само преди 2 месеца по време на Източноевропейската конференция на игралната индустрия в София българската законова рамка бе посочена като добър работещ модел в Източна Европа, в момента се предлагат несъгласувани с никого промени, които може да доведат до сериозни сътресения и негативи за обществото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю