Емил Георгиев, ДЕОС: Призовавам всички да гласуват с "да" на референдума

25864
Емил Георгиев, ДЕОС: Призовавам всички да гласуват с "да" на референдума

Националният референдум за електронното гласуване се оказа на втори план по темата "Избори". Въпреки това има партии и инициативни комитети, които активно провеждат кампания "за" или "против" плебисцита. Партия ДЕОС е една от формациите, които подкрепят отговор "да" на референдума. Председателят на УС на ДЕОС Емил Георгиев излага няколко аргумента в подкрепа на позицията на партията. Какви са те - вижте в следващите редове.

Много хора считат, че няма нужда да има референдум за електронно гласуване, защото се подразбира, че такова е нужно. Как бихте им отговорил?

Официално стартира кампанията за местните избори и за референдума

От днес, до полунощ на 23 октомври, започва предизборната кампания за местните избори. В изборите ще участват 71 партии и 3 коалиции. ...

Отговорът на въпроса да имаме ли електронно гласуване или не, е прекалено важен, за да се подразбира. Принципно на него трябваше да отговорят парламентарно представените партии, но те се уплашиха и отказаха да поемат нужната отговорност. Така референдумът остана последната възможност за нас, гражданите, да задължим народните представители да приемат необходимите изменения в изборното законодателство.

Как електронното гласуване ще повлияе, според Вас, на бизнеса, на ИТ бизнеса у нас?

ИТ бизнесът е един от най-добре работещите у нас и той ще има главната роля в изграждането на платформата за електронно гласуване и в обслужването на нейната техническа поддръжка. Тук виждаме рядък шанс родните компании да се възползват от правилното законодателно и управленско решение. Правя много същественото уточнение, че за нас в ДЕОС е много важно разработката да е с отворен код и под свободен софтуерен лиценз. Това се налага по две причини: първо, защото отвореният код дава възможност на много експерти да преглеждат и тестват програмния продукт, съответно да търсят грешки, и ако открият такива – да ги отстраняват. Второ, свободният достъп до кода ще гарантира бързата и лесна заменяемост на доставчика на техническата услуга, в случай че не се справя добре с поставената му задача.

Има ли връзка между електронно гласуване и образование?

Виктор Лилов: Мечтая да живея в град, в който мога да се придвижвам свободно

Виктор Лилов, кандидат за кмет на София от Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС), говори пред Actualno.com за целите и...

Да, защото електронното гласуване ще допринесе за разбирането на ролята на информационните технологии в нашия живот. Живеем в 21-ви век, в условията на информационно общество и икономика на знанието, в която главното работно средство ще бъде компютър с достъп до интернет. Апропо, тази връзка е потвърдена от едно изследване на Съвета на Европа, което се отнася до естонския модел. То ни показва, че от въвеждане на електронното гласуване в малката балтийска страна през 2005 г., там има постоянен ръст в електронизацията на всички нива: администрация, бизнес и образование. Ако в началото от нея се е възползвало предимно младото, градско и компютърно грамотно население, то с течение на времето делът на по-възрастните и живеещи в по-малките населени също нараства значително.

Какво отговаряте на тези, които мислят, че с електронното гласуване ще е още по-лесно купуването на гласове?

Разбирам тези притеснения много добре, макар и те да нямат пряко отношение към електронния вот. Това е така, защото купуването и продаването на гласове не е технологичен проблем, който може да бъде решен по технологичен път. Това е проблем на отсъстващото правоприлагане и показва колко ниско всъщност е доверието на хората в системите на МВР и съдебната власт. Защото те са призвани да се справят с този проблем и, не само, че вече над десетилетие не успяват, но и проблемът се задълбочава и то в условията на присъствен и “хартиен“ вот. На всички притеснени искам да кажа, че какъвто и метод на гласуване да имаме, той няма да промени нищо в купения или корпоративния вот, ако правоприлагащите ни органи не са способни да се справят с него.

И накрая - какво пожелавате на България за тези избори? За 25 октомври?

Таня Иванова от ДЕОС: Старателно се крие, че в София дишаме най-мръсния въздух в Европа

Г-жо Иванова, защо решихте да се включите в листата на партия ДЕОС за местните избори? Какви са основните цели в програмата на ДЕОС? В...

Пожелавам здравият разум да надделее над гласа на страха и омразата. Призовавам всички, имащи право на глас, да идат да гласуват и да гласуват с “да“!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю